Τοποτηρητής της Ι.Μ. Θήρας ο Σεβ. Μητροπολίτης, Δωρόθεος Β’

  • Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:12

Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου και νήσων, κ. Δωρόθεο Β’.

Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου – Κέας – Μήλου, Δωρόθεου Β’ ως τοποτηρητή στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ήλθε μετά την αποδοχή από την Ιερά Σύνοδο της παραίτησης του μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Θήρας, κ. Επιφάνιο, ο οποίος επικαλείται τα προβλήματα που προκαλεί το προχωρημένο της ηλικίας του, στην άσκηση των ποιμαντικών καθηκόντων του.

Μάλιστα, πολλά ερωτηματικά είχε προκαλέσει το χρονικό της παραίτησης του Μητροπολίτη Επιφάνιου, καθώς στις 25 Αυγούστου, είχε φτάσει στην Ιερά Σύνοδο ιδιόχειρη επιστολή, με την υπογραφή του ιεράρχη, η οποία δήλωνε την παραίτησή του, ωστόσο προκάλεσε προβληματισμό, καθώς μετά από επικοινωνία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, προέκυψε, πως τη συγκεκριμένη επιστολή ουδέποτε απέστειλε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Θήρας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γραφεί από τον ίδιο τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο ο ίδιος τότε είχε επιλέξει να μην την αποστείλει.

Παρ’ όλα αυτά, ο τέως Μητροπολίτης Θήρας επανήλθε με νέα, επίσημη επιστολή, η οποία και συντάχθηκε παρόντος του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αμοργού, την οποία κοινοποίησε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που την έκανε δεκτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ως τοποτηρητής της Ι.Μ. Θήρας έως και την εκλογή νέου Μητροπολίτη Θήρας και Νήσων, ορίστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να επισκεφτεί το νησί της Σαντορίνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος γεννήθηκε το 1934 στη Βρούτση της Αμοργού. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε το 1958 Διάκονος και το 1964 Πρεσβύτερος. Από το 1965 έως την εκλογή του ως Μητροπολίτης υπηρέτησε ως Ηγούμενος της ιστορικής Ι. Μονής της Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, την οποία και αναστήλωσε εκ βάθρων. Εξελέγη Μητροπολίτης το 2003.

Η εκλογή νέου Μητροπολίτη για την Ι.Μ. Θήρας και νήσων αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου από την Ιερά Σύνοδο.