Με πάσα λαμπρότητα ο εορτασμός του προστάτη της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου και του στρατού ξηράς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος γιόρτασε τον Άγιο Γεώργιο

  • Τρίτη, 3 Μαΐου, 2022 - 06:18

Λαμπρότητα και συγκίνηση επικράτησε στον εορτασμό του προστάτη της Καθολική Εκκλησίας Σύρου, Αγίου Γεωργίου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, όπου και πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα οι προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Προεξάρχοντος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, αλλά και πολλών επισήμων και πιστών τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ενώ ακολούθησε η

περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού.

Πιστοί και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών συμμετείχαν στον εορτασμό, συνοδεύοντας την εικόνα στους γραφικούς δρόμους της Άνω Σύρου, ενώ αμέσως μετά επέστρεψαν στον Ναό.

Με συγκίνηση γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του στρατού ξηράς και στο στρατόπεδο της Σύρου, το πρωί της Παρασκευής, μετά από πρόσκληση του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Σύρου, Συνταγματάρχη (ΠΖ), Γεωργίου Μπούρα.

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το “παρών” μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, καθώς και ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Η χριστιανική ζωή ένας διαρκής αγώνας

Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου αναφέρθηκε στο έργο, στη ζωή και στο μαρτυρικό τέλος του Αγίου Γεωργίου, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Εορτάζοντας τον Άγιο Γεώργιο είναι καλό να σταθούμε στο γενναίο μαθητή του Χριστού, ο οποίος όχι μόνο δεν φοβήθηκε να ομολογήσει ότι είναι χριστιανός, αλλά με θάρρος και γενναιότητα αντιμετώπισε τις κατηγορίες. Δε λύγισε ούτε όταν υπέστη το μαρτύριο κι έμεινε σταθερός στην πίστη στον Χριστό μέχρι τον θάνατο”. Και πρόσθεσε πως, “Κι εμείς σήμερα ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο. Μπορεί να μη χρειάζεται να υποστούμε μαρτύρια, όπως οι χριστιανοί κατά την περίοδο των διωγμών, αν και κάποιοι πιστοί σε διάφορες περιοχές του κόσμου μαρτυρούν και σήμερα για τον Χριστό, ωστόσο, και εμείς καθημερινά καλούμαστε να δώσουμε τη δική μας μαρτυρία για την πίστη μας”.

Ο Καθολικός Επίσκοπος αναφέρθηκε και σε όσα έγραψε ο Πάπας Παύλος στην Αποστολική παραίνεση. “Να χαίρεστε και να αγάλλεστε. Αδελφοί, η χριστιανική ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Απαιτούνται, δύναμη και θάρρος για να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς του διαβόλου και για να αναγγείλουμε το Ευαγγέλιο. Αυτός ο αγώνας είναι πολύ ωραίος, επειδή μας επιτρέπει να κάνουμε γιορτή κάθε φορά που ο Κύριος νικά τη ζωή μας. Για τον αγώνα έχουμε τα ισχυρά όπλα που ο Κύριος μας δίνει”.

Ο Σεβ. π. Πέτρος τόνισε πως πρέπει οι πιστοί να προασπίζουν την πίστη τους σας ασπίδα επάνω στην οποία “θα μπορέσετε να σβήσετε τα φλογισμένα βέλη του πονηρού”. Ο ίδιος έκλεισε το κήρυγμά του, σημειώνοντας ακόμη πως, “Η σωτηρία ας είναι η περικεφαλαία σας, και ο Λόγος του Θεού η μάχαιρα που σας δίνει το πνεύμα”.

Ο Ελληνικός Στρατός εμπνέεται από τον αγώνα του προστάτη Αγίου του

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκαν οι προγραμματισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και στο στρατόπεδο Σύρου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, την περασμένη Παρασκευή, οπότε και διαβάστηκε – παρουσία του Καθολικού Επισκόπου και εκπροσώπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας – το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ.

“Όπως κάθε χρόνο, αμέσως μετά το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου, έτσι και φέτος, πιστοί στις παραδόσεις μας, ευλαβικώς προσκυνούμε και τιμούμε τον Προστάτη μας Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Την ίδια ώρα ζητούμε από Εκείνον να συνεχίσει να στέκεται δίπλα μας ως φύλακας, προστάτης, βοηθός και πρέσβης προς τον Κύριον, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, από συγκροτήσεως του Ελληνικού Στρατού έως σήμερα. Ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος καθιερώθηκε ως Προστάτης του Στρατού Ξηράς το 1864, είναι δικαίως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς Αγίους της Εκκλησίας μας. Με τη ζωή και το μαρτύριό του, κατέστη σύμβολο ανδρείας, γενναιότητας, θάρρους, αυταπάρνησης και πίστης, αρετές που πρέπει να διέπουν και όλους εμάς που υπηρετούμε σήμερα τον ιερό σκοπό της άμυνας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, καθώς και της προάσπισης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού” ανέφερε στο μήνυμα της ημέρας ο Αρχηγός, κάνοντας λόγο παρακάτω για τους αγώνες του Στρατού στην κατεύθυνση προάσπισης της χώρας.

Μεταξύ άλλων στο μήνυμα τονίσθηκε πως, “Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής, σε μια επετειακή συγκυρία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη συγκρότηση του 1ου Συντάγματος Πεζικού του Τακτικού Στρατού τον Απρίλιο του 1822, προβάλλουμε την ιστορική μνήμη και συνάμα τιμούμε  τον Ελληνικό Στρατό. Τιμούμε τους αγώνες, τις θυσίες και τους 115.000 νεκρούς, σε όλους τους αγώνες του Έθνους, στους οποίους ο Έλληνας Μαχητής όχι μόνο υπερνίκησε, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους αριθμούς και την ανωτερότητα των μέσων του εχθρού, αλλά επίσης υπέμεινε με καρτερία τις κακουχίες και τα καιρικά φαινόμενα, αποκαλύπτοντας κάθε φορά το πανάρχαιο πλεόνασμα των αρετών που διαθέτει”.

Στο τέλος, ο Αρχηγός τόνισε στο μήνυμά του πως, “Σήμερα ο Στρατός δεν επαναπαύεται στα όποια επιτεύγματά του. Εμπνεόμενος από το ένδοξο παρελθόν του, συνεχίζει ακούραστα να επιτελεί το πολυμερές έργο του”.