Οι Παναγίες του Αιγαίου: Ξεχωριστές εκκλησίες, με μοναδική ιστορία

  • Τρίτη, 15 Αυγούστου, 2023 - 08:42

Η Παναγία ένα απ´ τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της χριστιανικής πίστεως, λατρεύεται σ´ όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, με μεγαλειώδης ναούς και μικρά ξωκλήσια που στολίζουν τα νησιά της επικράτειας.

Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου βρίσκει πολλούς απ´ αυτούς να εορτάζουν, διοργανώνοντας μεγάλα πανηγύρια για την χάρη Της, τα οποία προσελκύουν προς τιμήν Της ένα πλήθος από παραθεριστές. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες απ´ τις Παναγίες των νησιών, που θα φορέσουν σύντομα τα γιορτινά τους.

Η Παναγία της Τήνου

 

Η Παναγία της Τήνου αποτελεί αναμφισβήτητα, ένα απ´ τα πιο σπουδαία λίκνα της χριστιανικής πίστεως, με τα θαύματα της να γίνονται γνωστά στα πέρατα της οικουμένης. Χτισμένη στο ακριβές σημείο όπου ανευρέθη η εικόνα της Παναγίας απ´ την Αγία Πελαγία το 1823, στο σημείο που στέκεται, παλαιότερα βρισκόταν ναός βυζαντινής προέλευσης. Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια και μάρμαρα απ´ την κοντινή Δήλο για να ανεγερθεί αυτός ο μεγαλοπρεπής ναός, μετατρέποντας την Τήνο σε κέντρο του τουρισμού με επίκεντρο την θρησκεία.

Η Τήνος όμως εκτός απ´ το νησί της Μεγαλόχαρης, είναι και ο τόπος που γέννησε το περίφημο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Μην χάσεις την ευκαιρία μετά την κατάνυξη να περιηγηθείς στo μοναδικό Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, όπου θα βρεις το σπιτι του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και τη σχολή μαρμαροτεχνίας που κοσμεί με τα αριστουργήματα της ολόκληρο τον οικισμό.

Παναγία Εκατονταπυλιανή, Πάρος

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, αυτός ο εμβληματικός ναός της ορθοδοξίας, αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο της Πάρου, που σε υποδέχεται καθώς προσεγγίζεις το λιμάνι της Παροικιάς.

Η ιστορία ανέγερσης του θέλει την Αγία Ελένη πριν το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, να επισκέπτεται για προσκύνημα, τον προηγούμενο ναό που ευρισκόταν στη θέση του και να κάνει τάμα πως με την ανακάλυψη του τίμιου Σταύρου θα χτίσει εκεί ένα καινούργιο πιο μεγαλοπρεπή ναό, το οποίο κι έγινε.

Ο θρύλος συνδέει το όνομα της και με την Κωνσταντινούπολη, αφού θέλει την εκατοστή της πύλη να παραμένει σφραγισμένη μέχρι την επανακατάληψη της πόλης απ´ τους Έλληνες.

Μπορεί στην παροικία το πρώτο πράγμα που ο καθένας θαυμάζει να είναι ο ναός της Παναγίας, μια βόλτα στο λιμάνι της όμως θα σε αφήσει γενικότερα ενθουσιασμένο με τον τόπο. Παραδοσιακά σοκάκια που ξεχειλίζουν γραφικότητα θα γίνουν το ιδανικό σκηνικό για βόλτες απ´ το πρωί μέχρι τη Δύση του ήλιου, που αξίζει να την αγναντέψεις στο σημείο απέναντι απ´ τις περίφημες «πόρτες», τους δυο μοναδικούς βράχους στη θάλασσα.

Παναγία Καστριανή, Τζιά

Στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Κέας, βρίσκεται η προστάτιδα του τόπου, η μονή της Παναγίας της Καστριανής. Ο θρύλος θέλει την ίδια την Παναγία να υποδεικνύει μέσω λάμψεων σε βοσκούς την θέση της στο Καστρί, τρεις αιώνες πριν. Στο σημείο αυτό πλάι στο γκρεμό ανεγέρθη το πρώτο εκκλησάκι, στο οποίο βρίσκεται η εικόνα, ενώ περίπου διακόσια χρόνια μετά, ακριβώς από πάνω του χτίστηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός.

Μετά την εμπειρία του προσκυνήματος, σε ένα μέρος που πραγματικά θα σε αφήσει μαγεμένο, κινήσου νοτιοανατολικά για να βρεις την παραλία του Οτζιά, την πιο δημοφιλή ακρογιαλιά του νησιού. Με μια αχανή ακτογραμμή σε σχήμα κύκλου, θα σε ενθουσιάσει ο συνδυασμός αμμουδιάς μαζί με αβαθή καταγάλανα νερά, που σου προσφέρει βλάστηση με αλμυρίκια για φυσική σκιά ή την επιλογή της οργάνωσης για να απολαύσεις τις βουτιές σου.

Παναγία Πορταϊτισσα, Αστυπάλαια

Η Παναγία η Πορταίτισσα, μια από τις πιο μοναδικές εκκλησίες ολόκληρων των Δωδεκανήσων,  με το πανέμορφο καμπαναριό και το αριστουργηματικό εικονοστάσι άρχισε να ανεγείρεται στις αρχές του 18ου αιώνα απ´ τον Όσιο Άνθιμο με διάρκεια εννέα περίπου χρόνια. Μετά την περάτωση της, ο Όσιος αφού μετάβηκε στο Άγιο όρος, μετέφερε ένα αντίγραφο της Παναγίας της Πορταίτισσας της Ιεράς μονής των Ιβήρων πίσω στην Αστυπάλαια. Εκεί ύστερα από ολονύχτια κατάνυξη και την επαφή των δυο εικόνων, αποτυπώθηκε το πρόσωπο της Παναγίας πάνω στο ξύλο, ένα εκ των θαυμάτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο λατρευτικό αυτό τόπο.

Μετά το προσκύνημα στον Ιερό ναό, μην αμελήσεις να επισκεφτείς το εκκλησιαστικό μουσείο, που στεγάζεται στη μόνη και να θαυμάσεις αρχαία κειμήλια της ορθοδοξίας με εικόνες συλλεκτικής αξίας, ενώ αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη σου στο κάστρο Querini, το οχυρωματικό προπύργιο έναντι στις επιθέσεις των πειρατών, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται η εκκλησία.

Παναγία Σπηλιανή, Νίσυρος

Η Παναγία η Σπηλιανή στη Νισυρο, μετράει μια ιστορία εφτά και πλέον αιώνων. Ένας αγρότης στο επάγγελμα ανακαλύπτει μια εικόνα της Παναγίας και την μεταφέρει στο ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Σε λίγο χρονικό διάστημα όμως, αυτή εξαφανίζεται για να την βρουν λίγο αργότερα στη κορυφή ενός βράχου, στο εσωτερικό μιας σπηλιάς. Για τον λόγο αυτό το σπήλαιο μετατράπηκε απ´ τους ντόπιους σε εκκλησία για να μπορέσει να την φιλοξενήσει, χτίζοντας έτσι ένα απ´ τα σημαντικότερα μοναστήρια του Αιγαίου πελάγους.

Μην απομακρυνθείς από το Μανδράκι την πρωτεύουσα της Νισύρου, αν δεν περιηγηθείς στο Παλαιόκαστρο, την πάλαι ποτέ Ακρόπολη, που περιέβαλε με την οχύρωση της, την αρχαία πόλη του νησιού.

Παναγία Θαλασσινή, Ανδρός

Η Παναγία η θαλασσινή στο νησί της Άνδρου, βρίσκεται χτισμένη στο μέσο της θάλασσας, στο επάνω μέρος ενός βράχου, στην είσοδο της χώρας. Η παράδοση θέλει ναυτικούς να εντόπισαν την εικόνα και να την μετέφεραν στο ναό του Αγίου Αθανασίου, με εκείνη από θαύμα να επιστρέφει στη σπήλαια, όπου και αποφασίστηκε να χτιστεί ο ναός της, με τα ξύλα για την ανέγερση να βρέθηκαν και πάλι εκ θαύματος.

Εκτός απ’ το εκκλησάκι της Παναγίας, το δεύτερο πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού είναι ο φάρος του Τουρλίτη. Αναδυόμενος κυριολεκτικά μέσα απ´ το νερό αυτός ο αριστουργηματικός φάρος, προσφέρει απλόχερα το φως της προστασίας του στους ναυτικούς για πάνω από εκατό χρόνια.

Παναγία Κανάλα, Κύθνος

Η Παναγία η Κανάλα, ευρισκόμενη στον ομώνυμο οικισμό της Κύθνου, παρουσιάστηκε στους ψαράδες της περιοχής ενόσω ψάρευαν στο κανάλι ενδιάμεσα της Κύθνου και της Σερίφου, ενώ αργότερα επέδειξε με τον ίδιο θαυματουργό τρόπο και τον τόπο που έπρεπε να γίνει η ανέγερση του ναού της. Η εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας μάλιστα, μετατράπηκε σε προστάτιδα ολοκλήρου του νησιού.

Μετά το προσκύνημα πάρε το δρόμο που θα σε βγάλει  στην κεντρική πλατεία της Δρυοπίδας. Εκεί θα έχεις την δυνατότητα να βρεθείς στο μοναδικό φυσικό σπήλαιο καταφύκι, η είσοδος για να το θαυμάσεις είναι δωρεάν, όπως κι η ολιγόλεπτη ξενάγηση στο πανέμορφο μέρος του.

Οι παραπάνω μοναδικοί ναοί προσφέρουν απλόχερα ένα πνεύμα κατάνυξης σε κάθε επισκέπτη. Μην χάσεις την ευκαιρία να το βιώσεις, μαζί με τους εορτασμούς που φέρει η λατρεία τους.

 

Πηγή: exploringgreece.tv