Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην εορτή της Παναγίας Φανερωμένης
- Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:16
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, στο οποίο προΐστατο ο καθολικός επίσκοπος, Σεβασμιότατος Πέτρος Στεφάνου, ενώ συμμετείχαν ο αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, Αρχιεπίσκοπος, Jan Romeo Pawlowski, ο Σεβασμιώτατος Αθηνών, Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Σεβασμιώτατος Τήνου, Νάξου και παντός Αιγαίου, Νικόλαος Πρίντεζης, καθώς και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
Τον ιερό ναό κατέκλυσαν πλήθος πιστών, ενώ παρεβρέθηκαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, πλήθος δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, υποψήφιοι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το “παρών” έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.
Το μήνυμα του καθολικού επισκόπου, Πέτρου Στεφάνου
Στο μήνυμά του προς τους πιστούς, ο καθολικός επίσκοπος, Σεβασμιότατος Πέτρος Στεφάνου, αφού αρχικά πραγματοποίησε μία μικρή ιστορική αναδρομή για το φτάσαμε να εορτάζουμε στην Ελλάδα την Παναγία Φανερωμένη, στη συνέχεια τόνισε πως “στο εικόνισμα που έχουμε μπροστά μας, η Παναγία απεικονίζεται να σπάει τις αλυσίδες των σκλαβωμένων από τους κατακτητές χριστιανών και να τους ελευθερώνει, προστατεύοντάς τους, συμβολικά, κάτω από το μανδύα της. Και με τη συναπτή δέηση, στην αρχή της Θείας Λειτουργίας, ζητήσαμε από τον Θεό να διατηρήσει το δώρο που μας έδωσε: «το δώρο της ελευθερίας των τέκνων σου το οποίο αποκτήσαμε με τίμημα το σταυρικό θάνατο του Υιού σου». Σήμερα, αυτήν την πολύτιμη ελευθερία, μάς τη δωρίζει ο Ιησούς, λυτρώνοντάς μας από την πολύ βαριά σκλαβιά που δημιουργεί η απομάκρυνση από το λόγο Του, η έλλειψη αγάπης, η υποδούλωσή μας στο κακό, στην αμαρτία”.
Ο καθολικός επίσκοπος αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύπλοκη και σκληρή καθημερινότητα, τα ανυπέρβλητα προβλήματα, καθώς και στις διαρκώς αυξανόμενες ανισότητες, αλλά και τις τεράστιες φυσικές καταστροφές και βεβαίως στους πολέμους και τα επακόλουθά τους, τα οποία συνθέτουν ένα περιβάλλον, όπως είπε, όχι απλά δυσμενές, αλλά εχθρικό και αφόρητο για το μεγαλύτερο τμήμα της ανθρωπότητας.
“Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, όσο σημαντική και πολύτιμη κι αν είναι, όμως δεν επιλύει αυτά τα προβλήματα, επειδή ο άνθρωπος και οι ανάγκες του μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Η πρώτη θέση ανήκει στο χρήμα, στους οικονομικούς δείκτες, στη δίψα της εξουσίας, στην επιβολή του ισχυρότερου στον αδύναμο… Και ενώ σήμερα η παγκόσμια οικονομία προοδεύει και γιγαντώνεται, οι άνθρωποι ζουν όλο και σε πιο δύσκολες συνθήκες.
Αδέλφια μου, αυτή είναι η σκλαβιά που σήμερα βιώνουμε και που η βασική της αιτία, όπως προείπα, είναι η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό. Όσοι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, που ομολογούμε ότι πιστεύουμε στο Θεό, διαπιστώνουμε από την προσωπική μας κατάσταση και εμπειρία ότι δεν υπάρχει πλέον «χριστιανικό πνεύμα» και αλληλεγγύη σε εκείνους που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, σε εκείνους που νομοθετούν, σε εκείνους που καθορίζουν τις τύχες των λαών, διότι τα κριτήριά τους απέχουν πολύ από τις αρχές του Χριστιανισμού. Δυστυχώς, έχουμε πάψει να βλέπουμε πλέον το συνάνθρωπό μας ως αδελφό, αλλά αντίθετα, τον βλέπουμε ως ανταγωνιστή, ως αντίπαλο που πρέπει να τον εξουδετερώσουμε για να επικρατήσουμε εμείς. Βέβαια, για να μην είμαστε απόλυτοι, υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις, οι νησίδες χριστιανικής ευαισθησίας και συμπεριφοράς, που κάνουν όμως πιο ευδιάκριτο το χάσμα…”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο π. Πέτρος Στεφάνου δήλωσε πως η Εκκλησία αναζητά να εξεύρει και νέους τρόπους για να σταθεί ακόμη πιο κοντά, με αγάπη και κατανόηση, στη σημερινή οικογένεια, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν είναι φιλικό και χωρίς να εγκαταλείψει τις εντολές του Θεού και τη διδασκαλία της.
“Η φετινή γιορτή της Παναγίας Φανερωμένης, είναι μια σημαντική στιγμή στην πνευματική ζωή της τοπικής μας εκκλησίας, που εντάσσεται μέσα στο ποιμαντικό μας πρόγραμμα και που ελπίζουμε να πρόσφερε τροφή για σκέψη, περισυλλογή και πνευματική αναζήτηση.
Η οκταήμερη προετοιμασία που προηγήθηκε συμπεριέλαβε τελετές και ακολουθίες για όλους τους πιστούς, τα παιδιά, τους νέους, τις οικογένειες, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους. Ο ιεροκήρυκας π. Φραγκίσκος Βιδάλης βοήθησε με τα εμπνευσμένα κηρύγματά του, βασισμένα στο Πρόσωπο της Παναγίας και στην αποστολή της στο έργο της Σωτηρίας, να ανακαλύψουμε, καθένας και καθεμιά, σε όποια κατάσταση και αν βρισκόμαστε, πώς εκείνη ως Μητέρα μας, εισέρχεται στη ζωή μας, για να μας βοηθήσει στην πνευματική μας πορεία. Η Παναγία Φανερωμένη μας προσκαλεί στη σιωπή, γιατί μόνο μέσα από τη σιωπή μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή του Αγίου Πνεύματος, να ενδυναμωθεί η πίστη μας και η αγάπη μας και να γίνει γόνιμη η ζωή μας.
Ας συνεχίσουμε, και το επόμενο διάστημα, να μελετούμε, να προσευχόμαστε και να κάνουμε σιωπή μέσα μας, για να ακούμε τη φωνή του Κυρίου που μας καλεί κάθε στιγμή να ζούμε τη ζωή μας αληθινά χριστιανικά, γιατί μόνο τότε έχουμε ελπίδα, με τη δική μας συμμετοχή, ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος και εμείς να βιώνουμε την ελευθερία των παιδιών του Θεού”, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο καθολικός επίσκοπος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μητρόπολη Σύρου: Το πρόγραμμα εορτασμού για τον πολιούχο Ερμούπολης, Άγιο Νικόλαο
2 Δεκ. 2024 - 10:14 - Σύρος: Ο εορτασμός του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος
29 Νοε. 2024 - 11:25 - Έφυγε από τη ζωή ο π. Δημήτριος Δαλέζιος, τ.Ι.
19 Νοε. 2024 - 15:29 - Η σημαντική πορεία του και η εγκατάσταση στη Σύρο
18 Νοε. 2024 - 6:16 - Κάλεσμα του Μητροπολίτη Σύρου στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άνθιμο Γαζή (ΒΙΝΤΕΟ)
12 Νοε. 2024 - 10:12