Ολοκληρώθηκε το Ψηφιακό Μουσείο της μητρόπολης Σύρου
- Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2023 - 06:15
Στη δημιουργία ψηφιακού μουσείου, αλλά και στην καταγραφή του εκκλησιαστικού της πλούτου, προχώρησε η μητρόπολη Σύρου.
Το σημαντικότατο αυτό έργο, που συνδέεται άμεσα με τον θρησκευτικό τουρισμό, υλοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της μητρόπολης Σύρου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και τον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)».
Μέσα από αυτό το έργο, η μητρόπολη προχώρησε στην ψηφιοποίηση μεγάλου όγκου του ιστορικού της αρχείου. Συγκεκριμένα ψηφιοποιήθηκαν 51 εκκλησιαστικές εικόνες, 258 έγγραφα, 40 ξυλόγλυπτα, 251 μεταλλικά, 106 υφασμάτινα και 13 λίθινα/ μαρμάρινα αντικείμενα, 10 βιβλία και μια λιθογραφία που χρονολογούνται από το 1830 και μετά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.
Τα αντικείμενα που ψηφιοποιήθηκαν ανήκουν στην Εκκλησιαστική Συλλογή της μητρόπολης Σύρου και στην Εκκλησιαστική Συλλογή της μονής Θεοτόκου Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου, με στόχο τη διεθνή προβολή στους ταξιδιώτες, τους φίλους της εκκλησιαστικής ιστορίας, καθώς και σε μαθητές και σπουδαστές από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.
Για τη συγκεκριμένη δράση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΑΙΜ Σύρου, Νικόλαος Χρυσίνης, ο οποίος σημείωσε ότι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της μητρόπολης είναι μία προσπάθεια που άρχισε πριν από πέντε χρόνια, όταν το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης προσπάθησε μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα να αξιοποιήσει τον θρησκευτικό – πολιτιστικό τουρισμό.
«Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου προσπαθεί μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα να αξιοποιήσει τον θρησκευτικό – πολιτιστικό τουρισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε πραγματοποιήσει και ένα διεθνές συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού στη Σύρο.
Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τα σημεία ενδιαφέροντος είτε αυτά είναι Ιερά κειμήλια, μονές και μνημεία σε διάφορα νησιά, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί επισκεφθεί πάντα σε σχέση με τον θρησκευτικό τουρισμό. Σε αυτό το σκεπτικό, εντάσσεται και η δημιουργία του ψηφιακού Μουσείου», υπογράμμισε ο κ. Χρυσίνης.
Ήδη, όπως είπε, στη Σύρο βρίσκεται από χθες ομάδα μουσειολόγων, οι οποίοι προετοιμάζουν το φυσικό χώρο που θα εγκατασταθεί το ψηφιακό μουσείο.
Ψηφιακή, διαδραστική παρουσίαση
Όμως εκτός από το ψηφιακό μουσείο, λειτουργεί και η παραγωγή ψηφιακών εκθέσεων με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual / augmented reality).
Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της ΙΜΣ, ψηφιακό βιβλίο επισκεπτών, πέντε διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και ψηφιακές μουσειοσκευές. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύονται τα εκθέματα μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, στις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να περιηγείται σε εικονικούς χώρους σαν να βρίσκεται πραγματικά εκεί.
Η συμβολή για τη διάδοση, αλλά και τη διάσωση των κειμηλίων
Το όλο έργο που επιτελείται έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσίνη, όχι μόνο τη διάδοση, αλλά και τη διάσωση των κειμηλίων.
Έτσι, ο απώτερος είναι τριπλός: πρώτον, η ανάδειξη της σημασίας των ιστορικών και εκκλησιαστικών τεκμηρίων μέσα από την παροχή πρόσβασης σε ανεκτίμητο μουσειακό και εκκλησιαστικό υλικό με χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, δεύτερον η υλοποίηση μίας κατανοητής από τον απλό πολίτη και με ιδιαίτερη προσοχή στους νέους ιστορίας της εκκλησιαστικής τέχνης μέσω διαδικτύου και τρίτον η προστασία από τη φθορά του χρόνου του υλικού μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσής του.
Το Ψηφιακό Μουσείο θα προσελκύσει επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού
Ο κ. Χρυσίνης αναφέρθηκε και για τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το ψηφιακό μουσείο της μητρόπολης Σύρου στην προσέλκυση επισκεπτών θρησκευτικού τουρισμού.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «η σημαντικότητά του διαφαίνεται και από τα ίδια τα εκκλησιαστικά έργα. Εμείς σε προηγούμενο χρόνο καταρτίσαμε περί τους 100 ξεναγούς και συνοδούς στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και στη Σύρο, γιατί θεωρούμε ότι ο τρόπος προσέγγισης των κειμηλίων διαφέρει κατά πολύ από μία ξενάγηση η οποία θα αφορά την κοινωνική ιστορία ενός τόπου. Στο δικό μας αντικείμενο θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές γνώσεις ώστε να μπορεί κάποιος να ξεναγήσει τον επισκέπτη σε μία εκκλησία. Είναι σημαντικό και για την αύξηση των επισκεπτών, αλλά και για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τον «πλούτο» του θρησκευτικού-πολιτιστικού τουρισμού».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του ψηφιακού υλικού βρίσκεται ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στο διαδίκτυο, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί προς χρήση και για το κοινό η ψηφιακή έκθεση, που στεγάζεται πλησίον του Αγίου Νικολάου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η σημαντική πορεία του και η εγκατάσταση στη Σύρο
18 Νοε. 2024 - 6:16 - Σύρος: Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στον οίκο ευγηρίας της Μητρόπολης
16 Δεκ. 2023 - 13:12 - Η μητρόπολη Σύρου στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
21 Σεπ. 2023 - 10:57 - Χαρούμενες παιδικές φωνές γέμισαν την αυλή της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι
24 Ιουν. 2022 - 6:13 - Σεμινάρια για τον προσκυνηματικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό από την Ι. Μητρόπολη Σύρου
26 Ιουλ. 2020 - 12:32