Εορτάστηκε η επέτειος για τα 10 χρόνια από τη χειροτονία του Σεβασμιότατου Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου

"Άξιος, άξιος, άξιος"

Με πλήθος πιστών και κληρικών, τόσο από την καθολική, όσο και από την ορθόδοξη εκκλησία, εορτάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης η 10η Επέτειος της Επισκοπικής Χειροτονίας του Καθολικού Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου. Η τελετή συνδυάστηκε με την εορτή του Αποστόλου Θωμά, με τα μηνύματα και τους συμβολισμούς να είναι πολλά.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, με τους ιερείς και τους πιστούς, κατά της διάρκεια της εορτής, να αναφωνούν ότι είχε ακουστεί 10 χρόνια πριν, στις 2 Ιουλίου του 2014. Τα λόγια αυτά, ήταν άξιος, άξιος, άξιος, που ακούστηκε τρεις φορές και έπειτα όλοι ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα.

Τον Καθολικό Επίσκοπο τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί καθολικοί ιερείς, μεταξύ των οποίων, ο Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας π. Γεώργιος Αλτουβάς, ο Επίσκοπος Πρώην Τήνου Νάξου, π. Νικόλαος Πρίντεζης και ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αθηνών, π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος ενώ από την Ορθόδοξη Εκκλησία, βρέθηκαν στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, οι ιερείς π. Βενέδικτος, ο οποίος διάβασε και το μήνυμα ευχών του μητροπολίτη Δωροθέου Β’, καθώς και ο π. Λουκάς. Την ίδια στιγμή, το "παρών" έδωσαν στην εκδήλωση και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Επίσκοπος π. Πέτρου Στεφάνου: "Οραματίζομαι να είναι η τοπική μας εκκλησία, μία κοινότητα ζωντανή"

Ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρου Στεφάνου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και των πολλαπλών αναφορών του στον Απόστολο Θωμά και στους λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει να θεωρείται άπιστος, αναφέρθηκε και στην δική του ξεχωριστή ημέρα, καθώς έκλεινε 10 χρόνια, στη θέση του Επισκόπου Σύρου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως, "έψαξα και βρήκα δύο πολύ μικρά κομμάτια, από την ομιλία που είχα κάνει μετά τη χειροτονία μου, 10 χρόνια πριν και θα ήθελα να τα επαναλάβω γιατί με εκφράζουν ακόμη και σήμερα. Είχα πει τότε ότι οραματίζομαι, την πορεία μου από τη θέση του Επισκόπου, αποκλειστικά ως διακονίας στον συνάνθρωπό μου και θέλω να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να είμαι ένα λειτουργός που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, θα μοιράζεται την πίστη του, θα χαίρεται με τη χαρά του, θα θλίβεται με τον πόνο του, θα παρηγορεί, θα δίνει την ελπίδα και θα προχωρά με υπομονή, δίπλα σε αυτό που έχασε τον δρόμο της πίστεως, μέχρι να βρει τα βήματα που θα τον κάνουν να επιστρέψει. Οραματίζομαι να είναι η τοπική μας εκκλησία, μία κοινότητα ζωντανή, με δραστήρια μέλη που ο ένας δείχνει κατανόηση, συμπόνοια και συμπαράσταση στον άλλο".

"Η εκκλησία μας θα αναγκαστεί να αλλάξει ριζικά"

Κλείνοντας, μίλησε για τα όσα θλιβερά συμβαίνουν γύρω μας, λέγοντας, "με τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί στην κοινωνία μας τα τελευταία 10 χρόνια, που ποιος να το έλεγε ότι θα ζούσαμε όλα αυτά, βλέποντας μία κοινωνία, όπου κυριαρχεί η βία, η αντιπαλότητα και ο εγωισμός, βλέποντας ακόμη και χριστιανικές κοινότητες, μεταξύ τους, να έχουν συγκρούσεις και πόσο δύσκολο είναι να ζήσεις μία μέρα ήρεμη, χωρίς να σε ταράξει κάτι το συγκλονιστικό, ακόμα περισσότερο η εκκλησία μας, έχει την υποχρέωση να γιατρεύει τις πληγές και να δείχνει εγγύτητα στον πονεμένο και να παρηγορεί όποιον δεν βρίσκει, παρηγοριά κάπου αλλού, να δείχνει με κάθε τρόπο την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Για αυτό καλώ και εσάς, με κατανόηση να πλησιάσετε τον συνάνθρωπό σας. Η κοινωνία μας κάθε δύο χρόνια αλλάζει τόσο πολύ που όλα μοιάζουν διαφορετικά, έτσι και η εκκλησία μας θα αναγκαστεί να αλλάξει ριζικά. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να είμαστε κοινότητες ζωντανές, έστω και αν είμαστε λίγοι".

π. Αντώνιος Βουτσίνος: "Υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα και το σπουδαιότερο είναι η έλλειψη κλήρου"

Έπειτα τον λόγο πήρε ο βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, π. Αντώνιος Βουτσίνος, ο οποίος μαζί με τις ευχές του, μετέφερε και την αγωνία του, για το μέλλον του κλήρου. Συγκεκριμένα, ανέφερε: "Σεβασμιότατε είναι η δέκατη χρονιά, που η τοπική μας κοινωνία, τέτοιες μέρες, συγκεντρώνεται, ώστε όπως εκείνη την ημέρα της χειροτονίας σας, για να τιμήσει αλλά προπάντων να προσφέρει τις προσευχές στον ύψιστο, ώστε η αποστολή που αναλαμβάνατε τότε, που ίσως στα μάτια όλων μας, ήταν πιο εύκολη. Σήμερα για άλλη μια φορά συγκεντρωθήκαμε, για να τιμήσουμε στο πρόσωπό σας, αυτή την αποστολή της εκκλησίας, της τοπικής εκκλησίας, σε συνεργασία με τον κλήρο και τους πιστούς, ώστε όσο γίνεται, με τα καινούργια προβλήματα που παρουσιάζονται, αυτή η διαποίμανση να είναι πιο ελαφρά. Πράγματι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα και το σπουδαιότερο είναι η έλλειψη κλήρου, καθώς μείναμε μόνο τέσσερις ιερείς, εν ενεργεία, αλλά οι περισσότεροι και πρώτος εγώ, ίσως δεν θα έπρεπε να είμαστε εν ενεργεία. Όμως για τις συνθήκες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μία τέτοια αποστολή, η συνέχιση είναι απαραίτητη και αυτή είναι η ευχή μας και το δώρο μας, μιλώντας εκ μέρος του κλήρου, ώστε μαζί να συνεχίσουμε για αυτή την εκκλησία".

"Η επέτειος της επισκοπικής χειροτονίας είναι στιγμή μοναδικής χάριτος και περισυλλογής"

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό και ο Επίσκοπος Πρώην Τήνου Νάξου Νικόλαος Πρίντεζης ο οποίος τόνισε ότι, "η επέτειος της επισκοπικής χειροτονίας είναι, για έναν εν ενεργεία επίσκοπο, στιγμή μοναδικής χάριτος και περισυλλογής, διότι του δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψει στην πρώτη ημέρα χειροτονίας του και να ενισχυθεί και πάλι από τη δύναμη της προσευχής, το αυθόρμητο του ενθουσιασμού, την έκδηλη χαρά και την εύλογη ελπίδα της προσευχόμενης Εκκλησίας, η οποία δοξολογώντας το Θεό Πατέρα επικαλείτο πάνω σας, την ενέργεια και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος για να είστε ένας άξιος ποιμένας. Σήμερα δέκα χρόνια μετά, η εδώ συγκεντρωμένη Εκκλησία, στο όνομα και των τριών εκκλησιαστικών σας επαρχιών, αναγνωρίζοντας την καταξιωμένη ποιμαντορία σας, επαναλαμβάνει όπως τότε: Άξιος, άξιος, άξιος".

Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος: "Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σπάνιο παράδειγμα και υπόδειγμα διαχριστινανικής συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης"

Στο κλείσιμο των ευχών, διαβάστηκε και εγκάρδιος χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β', ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω ανυπέρβλητων ποιμαντικών υποχρεώσεων. Στο λόγο του επεσήμανε πως "η ιεροσύνη, Σεβασμιότατε αδελφέ, και μάλιστα η Αρχιεροσύνη, είναι ένα μέγα και συνεχές θαύμα της φιλανθρωπίας του Θεού. Είμαι βέβαιος, ότι η αύρα της αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού, θα διώχνει πάντα, τα όποια σύννεφα σκοτίζουν τις διαπροσωπικές και διεκκλησιαστικές μας σχέσεις και ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σπάνιο παράδειγμα και υπόδειγμα διαχριστινανικής συνεργασίας και αρμονικής συμβίωσης. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Κύριος να σας χαρίζει υγεία σώματος και ψυχής και πολυετή και καλλίκαρπο Αρχιερατεία, για τον κατά Χριστόν και προ Χριστόν καταρτισμόν του ποιμνίου σας".

Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Καθολικός Επίσκοπος δέχτηκε τις ευχές από τους πιστούς, έξω από το ναό, ενώ όλοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν ένα εικόνισμα με ευχές αλλά και να λάβουν κάποιο κέρασμα στον προαύλιο χώρο.