Κυκλοφόρησε η 41η επετειακή έκδοση του επιμορφωτικού και νεανικού περιοδικού "Θαλασσοπούλια"

Αφιερωμένη στην πολύχρονη ποιμαντική παρουσία του μητροπολίτη Δωρόθεου Β'

Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Κ. Μαραρκός: "Είναι ένα αφιέρωμα στην παρουσία του σεβαστού μητροπολίτη μας στις λειτουργικές, ποιμαντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο"

Με ένα επετειακό αφιέρωμα στα 23 χρόνια της ποιμαντικής παρουσίας του μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β', κυκλοφορεί η 41η έκδοση του επιμορφωτικού και νεανικού περιοδικού "Θαλασσοπούλια".

Πρόκειται για το τελευταίο τεύχος του περιοδικού, το οποίο συγκεντρώνει, όλες τις ποιμαντικές, λειτουργικές και πολιτιστικές παρουσίες του μητροπολίτη στο νησί της Μυκόνου, από το 2002 έως και το τέλος του 2023.

Για την συγκεκριμένη έκδοση μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο υπεύθυνος του περιοδικού, πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Κ. Μαραρκός.

"Έτη πολλά δέσποτα"

"Με πολύ χαρά και σεβασμό στο τίμιο πρόσωπο του σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε 23 χρόνια από την εκλογή του και 22 από τη χειροτονία του, αφιερώσαμε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Θαλασσοπούλια" στις διάφορες λειτουργικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα στη Μύκονο και στις οποίες μας έχει τιμήσει με την παρουσία του.

Το αφιέρωμα αρχίζει με την χειροτονία του από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χριστόδουλο, την άφιξή του στο νησί της Μυκόνου ως μητροπολίτης και ολοκληρώνεται με τις τελευταίες ποιμαντικές και λειτουργικές δράσεις που έλαβαν χώρα στο νησί το 2023", σημείωσε στην εφημερίδα ο π. Πέτρος Κ. Μαραγκός.

Ερωτώμενος σχετικά με το περιοδικό "Θαλασσοπούλια", δήλωσε ότι το συγκεκριμένο εκδίδεται από το 2003, με μία μικρή διακοπή, λόγω των αυξημένων υγειονομικών μέτρων που επέφερε ο κορωνοϊός.

"Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί η κυκλοφορία του με θέματα από όλα τα νησιά. Πρέπει να σημειώσω ότι έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία, διότι αυτό εκδίδεται με την χορηγία και την οικονομική επιχορήγηση του καθηγουμένου της ιεράς Μονής Τουρλιανής της Άνω Μεράς Μυκόνου, πανοσιολογιοτάτου Αλεξίου Παπαδόπουλου"υποστήριξε.

"Μέσα από την καρδιά μας ευχόμαστε στον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας τα χρόνια του να είναι πολλά, ανέφελη και ακύμαντη να είναι η ποιμαντορία του. Με πολύ σεβασμό όλα του τα πνευματικά του παιδιά, όλοι εμείς, οι κάτοικοι των Κυκλάδων, νοερά φιλούμε το χέρι του, παρακαλώντας τον καλό Θεό και την Παναγία μας που είναι προστάτιδα των νησιών μας, να τον διαφυλάττει σώο και αβλαβή πάντοτε", κατέληξε ο πρωτοπρεσβύτερος.

Να σημειωθεί ότι το ενημερωτικό και επιμορφωτικό περιοδικό των "Εκκλησιαστικών και Νεανικών Συντροφιών Μυκόνου", η εκτύπωση του οποίου έγινε στην Τυποκυκλαδική Α.Ε , εκδίδεται με την ευλογία του μητροπολίτη, Δωροθέου Β'.

"Για τον Σεβασμιώτατο Πατέρα και Ποιμενάρχη μας, Δωρόθεο Β'"

Στο εισαγωγικό του σημείωμα της 41η έκδοσης του περιοδικού "Θαλασσοπούλια", ο πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Κ. Μαραρκός, αναφέρει τα εξής:

"Με την χάρη του Αγίου Θεού, φέτος συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την εκλογή και την εις Επίσκοπον χειροτονία (15.12.2001) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχη μας κ. Δωροθέου Β΄ και 22 χρόνια από της ενθρονίσεως του (19.01.2002) στον ιστορικό Θρόνο της πολυνησιακής, Παναγιοφυλάκτου και Αγιοτόκου Μητροπόλεως Σύρου.

Με την ευκαιρία αυτής της ευλογητής συγκυρίας, αφιερώσαμε την 41η έκδοση του Επιμορφωτικού και Νεανικού Περιοδικού «Θαλασσοπούλια» στις Ποιμαντικές και Λειτουργικές παρουσίες του στην γενέτειρά του, την πολύφημη και περιάκουστη θυγατέρα της Δήλου, την Μύκονο, στο Καστρομονάστηρο της οποίας, την Παναγία μας την Τουρλιανή, ενδύθηκε το αγιασμένο ράσο από τα τίμια χέρια του εν Αγίοις επαναπαυομένου Προκατόχου του, Πατέρα και Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Δωροθέου Α΄ (Στέκα).

Με την ταπεινή και συνάμα οφειλετική μας αυτή αφιέρωση, επιθυμούμε να εκφράσουμε από τα μύχια της καρδίας μας, την ανείπωτη υιϊκή αγάπη και την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στον Πατέρα και Ποιμενάρχη μας, ο οποίος, ως αληθώς «σκεύος εκλογής» του Κυρίου μας, διασχίζει νύκτα και ημέρα τα αφρολουσμένα κύματα και τους γαλανούς αιθέρες του Αρχιπελάγους για να βρίσκεται κοντά μας, 25 χρόνια ως Ιεροκήρυκας και 22 ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης μας, να μας αγιάζει, να μας κηρύττει, να μας παρηγορεί, να μας εμψυχώνει και να μας ενδυναμώνει υλικά και πνευματικά, με την αρχοντική παρουσία του και την πληθωρική αγάπη του.

Θέλουμε να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας, στον Ποιμενάρχη της άμετρης μακροθυμίας και της δικαιοσύνης.

Στον Πατέρα της ανεξάντλητης συγχωρητικότητας και της ευγενικής διακρίσεως.

Στον Επίσκοπο της πατρικής αγάπης και της πρόνοιας προς όλους, άνευ διακρίσεων και δογμάτων.

Στον ακαταπόνητο εργάτη της τοπικής μας εκκλησίας, που επί μισόν αιώνα περίπου, δεν έδωσε ύπνον τοις οφθαλμοίς του, νυσταγμόν τοις βλεφάροις του και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του.

Στον μυσταγωγικό και ακούραστο Λειτουργό των Μυστηρίων του Θεού στους μεγαλόπρεπους Ναούς της Μητροπόλεώς μας και στα αμέτρητα θαλασσοδαρμένα εξωκκλήσια που τα συντροφεύει η αλμύρα της θάλασσας και τα μυρώνει ο αέρας του πελάγους. Στον φιλάγιο Ηγούμενο των μοναστικών αδελφοτήτων της Μητροπόλεώς μας, στις Ιερἐς Μονές της οποίας φιλοξενούνται περίπυστα και θαυματουργικώς μέσα απ τα σπλάχνα της Κυκλαδίτικης γης ευρεθέντα εικονίσματα και αναρίθμητα χαριτόβρυτα Αγίων λείψανα.

Τον φιλόστοργο Πατέρα των Ιερέων της αρχόντισσας Σύρου, της γραφικής Σικίνου, της ιεράς νήσου Τήνου, της εμποτισμένης με τα ικετευτικά δάκρυα των χιλιάδων προσκυνητών, της γενέτειράς του Μυκόνου, της ευάνδρου νήσου Άνδρου, της χαριτωμένης Φολεγάνδρου, της ιεράς νήσου των Κατακομβών Μήλου, της αγιοτόκου Κίμωλου, της αγαπημένης των Νυμφών Κέας, της φιλόξενης Σίφνου, της γεμάτης απόκοσμη γοητεία Σερίφου και του νησιού της απλότητας και της φιλοξενίας Κύθνου, οι οποίοι απολαμβάνουν την πατρική αγαθότητα Ιεράρχου σοφού, οιακοστρόφου ικανού, της αγάπης “εν τω κόσμω” ασκητού, να τους νουθετεί με το εύγλωτο κήρυγμά του αλλά και με την διδάσκουσα σιωπή του.

Στον προστάτη της μαθητιώσης και φοιτητιώσης νεότητας της Μητροπόλεως μας.

Στον φιλάρετο, υψιπετή και αληθινό, τον εγκάρδιο, μεγαλοπρεπή αλλά και ταπεινό, τον πάνυ αρχοντικό, στοργικό και ἀκρως δοτικό πατέρα των νέων της Μητροπόλεώς μας.

Στον φιλόστοργο και φιλεύσπλαχνο Δεσπότη και Προστάτη των γερόντων γονέων μας και τον ελεήμονα Επίσκοπο των αδικημένων της ζωής, οι οποίοι, με τον τίμιο ιδρώτα και τα ροζιασμένα χέρια τους έβγαλαν τον επιούσιον άρτο, κοπίασαν και δημιούργησαν, και σήμερα απολαμβάνουν την φροντίδα των ευαγών Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας και χαίρονται θεία και ανθρώπινη θαλπωρής και βοήθεια.

Σεβασμιώτατε Πατέρα και αυθέντη μας,

τα «Θαλασσοπούλια σας», προσεύχονται καθημερινά στον Θεό να σας χαρίζει πλούσια και θεοφιλήτη ποιμαντορία, σαν τον καταγάλανο ουρανό του καλοκαιριού!

Τα χρόνια σας να είναι σαν τα αμέτρητα κύματα που διασχίζετε όλη σας την ζωή, για να βρίσκεσθε κοντά μας, αγλαόκαρπα, φιλάρετα, χριστοειδή, και χαριτόβρυτα.

Και η Προστάτιδά σας, η Παναγία μας η Τουρλιανή, να σας έχει πάντοτε στην προστασία της, Σεβασμιώτατε Πατέρα και Δεσπότη μας, για να σας χαιρόμαστε και να σας καμαρώνουμε και εν Κυρίω να καυχόμαστε έχοντάς σας πραγματικό «Δώρο Θεού», νυν και αεί και ατελευτήτως. Αμήν.

Η Μύκονος εσαεί σας ευγνωμονεί!".