Διακόσια χρόνια από την ανέγερση του ιερού μητροπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Επετειακές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική

Ο ναός που θεμελιώθηκε το 1824, είναι δημιούργημα κατοίκων της Μικρασίας, της Χίου και των Ψαρών, που βρέθηκαν στη Σύρο, αναζητώντας μία νέα πατρίδα

Με παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην προσφυγική διαδρομή ανάμεσα στην Μικρασία, τη Χίο, τα Ψαρά και τη Σύρο, εορτάστηκε την Τετάρτη το βράδυ, η 200η επέτειος από την λειτουργική, ποιμαντική και κοινωνική διακονία, του ιερού μητροπολιτικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ερμούπολη.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον εντυπωσιακό αύλειο χώρο του ναού, τίμησαν με την παρουσία τους, προεξέχοντος του μητροπολίτη, Δωρόθεου Β', μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Σύρου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, καθώς επίσης και το σύνολο των κληρικών του νησιού.

"Ο ναός θεμελιώθηκε από τους κατατρεγμένους της φτώχειας και της προσφυγιάς"

Με μία μουσική βραδιά παραδοσιακά τραγούδια με τίτλο "Μικρασία-Χίος-Ψαρά-Σύρος: Μια προσφυγική διαδρομή", με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρήστο Τσιαμούλη, Βασίλη Κασούρας, Κυριάκο Γκουβέντα, Βαγγέλη Τσαγανό και Απόστολο Μάτη, άρχισαν την Τετάρτη το βράδυ οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων από την ανέγερση του ιερού μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη.

Την εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, προλόγισε ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αλέξανδρος Μαρκουΐζος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορική, αλλά και θρησκευτική πορεία του ιερού ναού (1824-2024).

"200 χρόνια πέρασαν από τότε που το 1824 ο άγιος οίκος ούτος θεμελιώθηκε από τα χέρια της φτώχειας και της προσφυγιάς, τους κατατρεγμένους Κωνσταντινουπολίτες, Κωδωνιείς, Σμυρναίους, Χιώτες, Ψαριανούς, που κυνηγημένοι από του Τούρκου του αιμοχαρή το γιαταγάνι ήλθαν εδώ, σ` αυτή την ήρεμη και φιλόξενη γη, για να προστατέψουν τη ζωή και την οικογένειά τους", σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κατάμεστο από κόσμο αύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού.

"Εδώ μεταφέρθηκε και στήθηκε η θλιμμένη καμπάνα των καμένων Ψαρών, θυμίζοντας στους ανθρώπους της νέας πόλης πως και για την πάσχουσα πατρίδα τους θα πρέπει να δεηθούν. Εδώ ακούστηκαν οι φωτισμένοι λόγοι των δασκάλων του Γένους, του Γαζή, του Κωνσταντά, του Βάμβα. Εδώ σ΄αυτή την ευρύχωρη βοτσαλοπλουμισμένη αυλή, αναβίωσε η αρχαία Εκκλησία του Δήμου και εδώ, το 1826, αντήχησε και καταγράφηκε για πρώτη φορά το όνομα "Ερμούπολις", που ο Λουκάς Ράλλης πρότεινε και οι κάτοικοι με ιαχές απεδέχθησαν και έδωσαν στην πόλη, που με τα ίδια τους τα χέρια έχτισαν", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Μαρκουΐζος.

Επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων συνεχούς λειτουργικής πνευματικής, κηρυκτικής και ποιμαντικής δραστηριότητας του μητροπολιτικού ναού, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των μακαριστών μητροπολιτών Σύρου.

"Τους τιμούμε προσφέροντάς τους μια ανθοδέσμη από παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, από την βασιλεύουσα πόλη των ονείρων μας, τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας και του Αιγαίου τα θαλασσοφίλητα νησιά, που εκφράζουν τη βαθύτερη, την αυθεντική ουσία της Ελληνικής ψυχής. Και τούτο, γιατί τα παραδοσιακά μας τραγούδια, ανεκτίμητα κειμήλια της λαϊκής μας παράδοσης, με ιστορικές και πολιτιστικές μαρτυρίες, είναι ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας", δήλωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν είναι ούτε μουσειακό είδος, ούτε γερασμένος πρόγονος που αργοπεθαίνει. Υπάρχει μέσα μας έτσι, όπως διασώθηκε με πάρα πολλές προσθαφαιρέσεις και προσμείξεις, για να μας διδάσκει, να μας ψυχαγωγεί, να μας εμπνέει και τώρα και στο μέλλον".

Κλείνοντας και στο ίδιο ύφος, ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως, σημείωσε ότι "σε μιαν εποχή, ακριβώς, όπου παρακμιακές ατζέντες επιχειρούν με κάθε τρόπο να καταλύσουν και να αλλοτριώσουν αξίες, θεσμούς και ανθρώπους, η παραδοσιακή μας μουσική, έρχεται να καταθέσει τίμια και παλικαρίσια την πίστη της, πίστη στη ζωή και στον άνθρωπο, ομολογία της πρωτοκαθεδρίας του πνεύματος έναντι της ύλης, του φωτός έναντι του σκότους, της ελευθερίας έναντι κάθε μορφής δουλείας".

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία σύντομη ομιλία του μητροπολίτη, Δωρόθεου Β', ο οποίος συνεχάρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την οικονομική κάλυψη των εξόδων της μουσικής βραδιάς, τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάληψη του έργου φιλοτεχνήσεως της προτομής του Ανθίμου Γαζή, τους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη δημοσιογραφική κάλυψη του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την ανέγερση του ναού.