Θρησκευτική ιστορική επέτειος
- Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 - 06:16
Με μία μουσική βραδιά με γνωστές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική, με οπτική περιήγηση στην ιστορία του ναού, αλλά και με την ομιλία του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο “Απόλλων”, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Να σημειωθεί ότι αφετηρία των επετειακών αυτών εκδηλώσεων, στάθηκε η παραδοσιακή συναυλία μουσικής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ακολούθησαν, η έλευση της ιεράς εικόνας της Χοζοβιώτισσας ανήμερα της Μεταμορφώσεως, καθώς επίσης και η τιμητική ομιλία για τον διδάσκαλο του γένους, Άνθιμο Γαζή, τον περασμένο Νοέμβριο με καλεσμένο τον διατελέσαντα υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής, Γεώργιο Σούρλα.
Στην πρωτεύουσα θέση, που κατέχει η Σύρος και η Ερμούπολη στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου και στη δισαιώνια πνευματική προσφορά του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως, αναφέρθηκε, κλείνοντας αυτή την κατανυκτική μουσική εκδήλωση, ο μητροπολίτης, Δωρόθεος Β'.
"Άρρηκτοι οι δεσμοί της κοινωνίας με την Εκκλησία"
Για τη μεγάλη του τιμή να βρίσκεται στο "τιμόνι" της Ερμούπολης, μιας πόλης που όπως είπε, σηματοδότησε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της νεώτερης Ελλάδος, διεκδικώντας πρωτιές, έκανε λόγο, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, παραθέτοντας μάλιστα και μία μαρτυρία της μεγάλης Συριανής ποιήτριας, Ρίτας Μπούμη Παπά.
Ο κ. Αθανασίου ως επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης, στην μακροσκελή αναφορά του για τη 200η επέτειο της ανέγερσης του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στάθηκε ιδιαίτερα στην άρρηκτη σύνδεση ναού και κοινότητας, που χαρακτηρίζει την ελληνική παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως συνέβη και στην περίπτωση της προσφυγούπολης Ερμούπολης.
"Οι πρόσφυγες κατέφυγαν αρχικά στον οικισμό της Άνω Σύρου φιλοξενούμενοι ή έναντι "χαμηλού μισθίου. Τις χρονιές 1821–1823 οι χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι στεγάστηκαν σε καλύβες και παράγκες, χωρίς καμία αίσθηση μονιμότητας στο νησί. Η εγκατάσταση σε προσχώσεις του λιμανιού αποφασίζεται από τους πρόσφυγες από ανάγκη, αλλά πολύ σύντομα σε αυτές τις προσχώσεις των πρώτων οικιστών, ξεφυτρώνει μια μικρή πόλη. Η περιοχή αυτή, όπου αργότερα αναπτύχθηκε η Ερμούπολη, ουσιαστικά δεσμεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηριζόμενη ως εθνική. Έτσι, τέθηκαν οι βάσεις για την αλματώδη ανάπτυξη του εμπορίου και τη δημιουργία της Ερμούπολης τη διετία 1824-1826, καθιστώντας τη Σύρο κέντρο του διεθνούς εμπορίου", σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη των οικιστών της Ερμούπολης να θεμελιώσουν μία ξεχωριστή μεγαλοπρεπή εκκλησία.
"Και ύψωσαν γρήγορα και αποφασιστικά τον καλλίμορφο αυτό ναό του Σωτήρος Χριστού, σύμβολο της σωτηρίας τους, αλλά και της ατομικής και συλλογικής τους μεταμορφώσεως, ο οποίος κατέστη πνευματικό και κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο της νέας πόλης. Εδώ ακούστηκαν οι φωτισμένοι λόγοι των δασκάλων του γένους, του Γαζή, του Κωνσταντά, του Βάμβα. Εδώ σ΄ αυτή την ευρύχωρη βοτσαλοπλουμισμένη αυλή αναβίωσε η αρχαία Εκκλησία του Δήμου και εδώ, το 1826, αντήχησε και καταγράφηκε για πρώτη φορά το όνομα "Ερμούπολις", που ο Λουκάς Ράλλης πρότεινε και οι κάτοικοι με ιαχές απεδέχθησαν και έδωσαν στην πόλη, που με τα ίδια τους τα χέρια έχτισαν. Μπροστά στο μεγαλόπρεπο, περίτεχνο και χρυσοσκάλιστο τέμπλο της ψάλθηκαν τα νικητήρια των ιερών αγώνων της φυλής μας. Στα μαρμαρόχτιστα κελιά της, που είναι χτισμένα γύρω, σ' ένα πρόχειρο νοσοκομείο, το πρώτο της νεώτερης Ελλάδος, βρήκαν περίθαλψη "πληγωμένοι καπεταναίοι, λαβωμένα παλικάρια, κτυπημένοι μπουρλοτιέρηδες", των οποίων οι πληγές υπό τον ίσκιο του ναού στέγνωσαν και τα τραύματα επουλώθησαν, ανέστιοι και πένητες βρήκαν καταφύγιο και ο διδάσκαλος του γένους Άνθιμος Γαζής που πάμπτωχος την 28η Νοεμβρίου 1828 απέθανε", υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αθανασίου.
Καταλήγοντας ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, απευθυνόμενος προς τον Δωρόθεο Β' είπε χαρακτηριστικά ότι "ήδη ο μητροπολιτικός μας ναός, σεβασμιώτατε, εισέρχεται στην τρίτη εκατονταετία, υπό την πεπνημένη αρχιερατεία σας και την ανύστακτη μέριμνα των πατέρων Εμμανουήλ Συρίγου και Αντώνιου Βελούδιου, οι οποίοι έχουν ταυτίσει τη ζωή τους μ’ αυτόν.
Στα νέα δεδομένα, που οι πολυποίκιλες εξελίξεις και ραγδαίες αλλαγές δημιουργούν, συνεχίζει την ιστορική του πορεία, φωτεινό και απτό παράδειγμα, ότι των Ελλήνων οι κοινότητες, με ομόνοια και συνεργασία, φτιάχνουν άλλο γαλαξία".
"Η Σύρος κατέχει πρωτεύουσα θέση στο Αρχιπέλαγος"
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας των μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου, που συνέθεσαν γνωστά κλασσικά θέματα με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, σε μεταγραφή, τα περισσότερα, της μαέστρου, Αλίς Λαμπάρς, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρωτεύουσα θέση που κατέχει η Σύρος και η Ερμούπολη στο Αρχιπέλαγος, καθώς επίσης και στην δισαιώνια πνευματική, όπως είπε, προσφορά του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως.
"Τιμούμε τους προγόνους και τις ρίζες μας, αλλά και αυτούς που μας άφησαν παρακαταθήκες για να τις μεταλαμπαδεύουμε στις γενιές των Συριανών και των Ερμουπολιτών", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ευχόμενος σε όλους καλά Χριστούγεννα, ο μητροπολίτης αφού ευχαρίστησε τον ιερό κλήρο, τον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, τον οποίο και συνεχάρη για την εντυπωσιακή του ομιλία του, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες, απένειμε, τιμής ένεκεν, στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης τον αναμνηστικό σταυρό των 200 ετών του μητροπολιτικού ναού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την ανέγερση της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
17 Δεκ. 2024 - 13:05 - Καθαγιασμός των υδάτων
7 Ιαν. 2025 - 6:20 - Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Σύρο
3 Ιαν. 2025 - 12:18 - Η Σύρος τίμησε τον πολιούχο της
9 Δεκ. 2024 - 6:19 - Μεγαλοπρεπής o εορτασμός του πολιούχου της Σύρου
6 Δεκ. 2024 - 12:56