...με μαύρες σημαίες
- Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2013 - 06:00
Αντιδράσεις και διαφωνίες εκφράστηκαν από τους αλιείς, οι οποίοι θεωρούν ότι βάλλονται με τις προτάσεις για δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων, καθώς θεωρούν ότι έτσι περιορίζεται κατά πολύ αλιευτική τους δραστηριότητα.
Πολλοί είναι αυτοί που έκαναν λόγο για αφανισμό τους, με την υιοθέτηση τέτοιων σχεδιασμών, ενώ δεν έλειψαν και οι ψίθυροι που θέλουν να καρπώνονται κάποιοι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να στοχεύουν σε αυτούς που πραγματικά καταστρέφουν, με τις αλιευτικές τους μεθόδους, το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Greenpeace: Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια
“Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά κερδίζεις”. Με τη ρήση του Γκάντι, οι εκπρόσωποι της “Greenpeace” της Ελλάδας, οι οποίοι οργώνουν τις Κυκλάδες με το πλοίο “Arctic Sunrise” προκειμένου να ενημερώσουν για την πρότασή τους, εκφράζουν την πρόθεσή τους να κερδίσουν τον αγώνα για “υγιείς θάλασσες” προστατευμένες από την άγρια αλιευτική δραστηριότητα.
Γνωρίζοντας πως, η περιοδεία τους στα Κυκλαδονήσια “δεν ήταν απλά μία ακόμα ευκαιρία για να δυναμώσει η συμμαχία ψαράδων, καταναλωτών, επιστημόνων και οργανώσεων για τη σωτηρία των θαλασσών μας”, εξηγούν πως, “Φέτος είναι η χρονιά που θα καθοριστεί το μέλλον των ευρωπαϊκών θαλασσών για τα επόμενα δέκα χρόνια με την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής”.
Υποστηρίζοντας όμως σθεναρά πως, “η κατάσταση της θάλασσας, είναι τόσο τραγική που δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια” και δηλώνοντας ότι είναι γνωστές οι αντιδράσεις αλιέων, όπως αυτές έγιναν ευρέως γνωστές και από τη συμμετοχή τους στη διημερίδα, τόνισαν, ότι ήρθε η ώρα να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον από οποιαδήποτε προσβλητική δραστηριότητα. “Δυστυχώς όμως και παρά τα πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα που ειπώθηκαν (σ.σ. στη διημερίδα), πολλές φορές η συζήτηση ξέφυγε εκτός ελέγχου από τις φωνές ψαράδων που αρνούνται να παραδεχτούν το πρόβλημα και για αυτό εναντιώνονται στην αλλαγή. Oι προτάσεις μας βρίσκουν αντίθετη τη μέση αλιεία (μηχανότρατες) επειδή είναι αυτή που πρέπει να περιοριστεί αν θέλουμε να ζήσει η θάλασσά μας. Είναι τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία κι ενώ αποτελούν τη μειονότητα των ψαράδων απολαμβάνουν ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα” επισημαίνουν, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι: “Επίσης μπορεί να ενοχλεί η φωνή όσων μικρών παράκτιων ψαράδων διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την προστασία της θάλασσας. Η συμμαχία τους δυναμώνει, βρίσκονται πια στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στις Βρυξέλλες, και αποκτούν ισχύ”.
Ολοκληρώνοντας το μήνυμά τους, υπογραμμίζουν ότι απομένει ελάχιστος χρόνος, μόλις δύο μήνες έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική” και πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι ολοένα και “περισσότεροι Έλληνες πολίτες ανησυχούν, ενημερώνονται, στηρίζουν τους παράκτιους ψαράδες και διεκδικούν υγιείς θάλασσες. Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή που πρέπει να αγωνιστούμε περισσότερο από ποτέ”, προσθέτουν, στηλιτεύοντας στο τέλος το γεγονός της απροκάλυπτης αδιαφορίας της ελληνικής πλευράς, αφού “Ενώ ακόμα και η Ευρωπαΐα Επίτροπος Αλιείας παρευρέθηκε στην διημερίδα, όπου τόνισε την κρισιμότητα της αναθεώρησης της ΚΑλΠ και στήριξε τη συμμαχία των Ευρωπαίων παράκτιων ψαράδων, ο δικός μας υπουργός κρύβεται” και μέχρι στιγμής “ο κ. Τσαυτάρης δεν έχει δηλώσει τίποτα για τις θέσεις της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ψηφοφορία”. Επιπλέον, “ακύρωσε την τελευταία στιγμή την εμφάνισή του στην Πάρο” και “απέρριψε την πρόσκλησή μας να παρευρεθεί σε συνέντευξη τύπου στο καράβι μας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα” υπογράμμισαν.
“Υψώνουν” μαύρη σημαία
Την κάθετη αντίθεσή τους, στην πρόταση δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου, φανέρωσαν οι αλιείς της Σύρου, χθες το απόγευμα, κατά την έλευση του πλοίου “Arctic Sunrise” της “Greenpeace” στο λιμάνι της Σύρου. Υποδεχόμενοι το πλοίο “ανοιχτά” του νησιού με τα καΐκια τους και υψώνοντας μαύρες σημαίες αλλά και ένα πανό με το μήνυμα “Όχι αλιευτικά καταφύγια στις Κυκλάδες”, τόνισαν για ακόμη μία φορά τη σταθερή θέση τους.
Μέλη του πρώην Συλλόγου Αλιέων, που παραχώρησαν τις δηλώσεις τους, υπογράμμισαν πως “αντιδρούν στην πρόταση της “Greenpeace” καθώς η ύπαρξη ενός αλιευτικού καταφυγίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη “βύθιση” του επαγγέλματός τους. Μάλιστα, επεσήμαναν ότι, πριν δύο χρόνια που είχε υπάρξει ενημέρωση από εκπροσώπους της “Greenpeace” είχαν συμφωνήσει ελάχιστοι από τους επαγγελματίες αλιείς που είχαν παρευρεθεί στο Πνευματικό Κέντρο. “Αντιδρούμε πρωτίστως γιατί η Greenpeace υποστηρίζει ότι έχει τη σύμπνοια τη δική μας, χωρίς να την έχει από το σύνολο των αλιέων. Οι συνέπειες από την ύπαρξη ενός αλιευτικού καταφυγίου θα είναι η απαγόρευση του ψαρέματος”. Τα ίδια μέλη, συμπλήρωσαν επιπλέον πως, “Η πρόταση της “Greenpeace” δεν είναι σαφής και δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες που αφορούν σε εμάς. Πώς θα αλιεύσουμε και πώς θα ζήσουμε;” δήλωσαν χαρακτηριστικά, απαριθμώντας στη συνέχεια τα πλείστα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. “Τα σκάφη μας είναι μικρά και κατά συνέπεια, είναι μεγάλη η απόσταση που θα πρέπει να “διανύσουμε” με τα καΐκια μας για να ψαρέψουμε. Εκτός αυτού, τις μισές ημέρες του χρόνου στις Κυκλάδες έχει ισχυρούς ανέμους. Αυτό είναι καταστροφή για εμάς. Το Αιγαίο είναι “καταφύγιο” από μόνο του. Επίσης, έχουμε τα θηλαστικά (δελφίνια και φώκιες) που μας έχουν διαλύσει. Το μεροκάματο που βγάζουμε το προωθούμε για τα δίχτυα”. Ακόμη, σύμφωνα με όσα πρόσθεσαν, “χρειάζεται και η συντήρηση των καϊκιών μας” ενώ “βραχνάς” για εκείνους αποτελούν και οι τιμές των καυσίμων. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως για τους αλιείς της Σύρου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι ότι δεν πωλούνται τα αλιεύματα. “Ο κόσμος δεν αγοράζει ψάρια πια. Είναι δύσκολη η εποχή αλλά όσο και να χαμηλώνουμε τις τιμές, τα ψάρια μένουν. Πολλές φορές τα χαρίζουμε. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε οι περισσότεροι και οικογένειες. Αν έρθει κι αυτό “επάνω” μας θα ισοπεδωθούμε” κατέληξαν.
Ζητούν σαφείς διευκρινίσεις
Στην πλευρά των αντιδρώντων, ανήκουν και οι αλιείς της Κύθνου, αλλά και ο δήμαρχος Μανώλης Φίλιππας, οι οποίοι διαφωνούν ριζικά με την πρόταση της “Greenpeace” καθώς με την ενδεχόμενη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στο νησί, θα σημάνει συναγερμός για τους επαγγελματίες αλιείς αφού συνολικά στην ανατολική πλευρά της Κύθνου, θα απαγορευθεί η δραστηριότητά τους. Στη γραπτή παρέμβαση του προς την “Greenpeace”, ο δήμαρχος αναφέρει πως: “Στη συνάντηση που έγινε στο δήμο με την εκπρόσωπο, κ. Τσιγαρίδου, σας τονίσαμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παρέμβαση στην αλιευτική δραστηριότητα των παράκτιων αλιέων του νησιού μας, εφόσον δεν γνωρίζουμε τις σαφείς παρεμβάσεις που θα γίνουν σε αυτή” αφού στην πρόταση που έχει καταθέσει η “Greenpeace” Ελλάς για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες αναφέρεται ρητά πως: “Εντός των ορίων του υπόλοιπου καταφυγίου θα επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες βιώσιμης διαχείρισης η παράκτια αλιεία χαμηλής έντασης και μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα”. Ο ίδιος μάλιστα, αιτήθηκε από τους εκπροσώπους της “Greenpeace” στην Ελλάδα να διευκρινίσουν τι εννοούν με τους όρους “κανόνες βιώσιμης διαχείρισης, παράκτια αλιεία χαμηλής έντασης και μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα”. Από την πλευρά τους, οι αλιείς της Κύθνου υπεραμύνονται των ανωτέρω, δηλώνοντας πως, “Η πρόταση δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στις Β. Κυκλάδες, υποδεικνύει ότι όλη η ανατολική πλευρά της Κύθνου πρέπει να είναι μέρος ενός θαλάσσιου καταφυγίου το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμα τα νησιά Κέα ,Άνδρο ,Τήνο, Σύρο και Μύκονο”. Επιθυμώντας να αντικρούσουν όπως χαρακτηριστικά τονίζουν το “κύμα παραπληροφόρησης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο ότι οι δήμοι και οι παράκτιοι αλιείς συμφωνούν με την πρόταση της “Greenpeace”, τόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όσο και ο δήμαρχος προσκαλούν “την “Greenpeace” και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς σε εκ νέου διάλογο διότι η σοβαρότητα του θέματος είναι πολύ μεγάλη”.
Τέλος, αναφερόμενοι στα προβλήματα που βιώνουν ήδη και “έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια τους ψαράδες είναι το ζήτημα του υπερπληθυσμού της μεσογειακής φώκιας στο νησί. Επί χρόνια στο νησί υπήρχε πολύ μικρός αριθμός από φώκιες, ο οποίος δεν προκαλούσε το παραμικρό πρόβλημα παρά ζούσε αρμονικά αποτελώντας ένα κομμάτι του οικοσυστήματος”. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια “ο αριθμός τους έχει αυξηθεί εκθετικά δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στα εργαλεία των ψαράδων και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα του επαγγέλματος αλλά και στο ίδιο το οικοσύστημα”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με εντατικούς ρυθμούς ο υποθαλάσσιος αγωγός στη Βάρη
4 Δεκ. 2024 - 6:14 - Ενίσχυση του κοινωνικού έργου προς όφελος των Συριανών
3 Δεκ. 2024 - 6:17 - Υποστυλώθηκε με επάρκεια και δρομολογήθηκε η συντήρηση
3 Δεκ. 2024 - 6:14 - Χριστουγεννιάτικο Bazaar του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης
2 Δεκ. 2024 - 11:07 - Χειμερινή αιμοδοσία - Πάρος: Δείτε το πρόγραμμα για τον Δεκέμβρη
2 Δεκ. 2024 - 8:23