Οι αλιείς της Σύρου για τη συζήτησή τους με την ελληνική αποστολή της “Greenpeace”

“Δε μας δόθηκαν απαντήσεις”

- “Φοβόμαστε ότι θα μας ζητούν ειδικές άδειες. Έχουμε το παράδειγμα της Αλοννήσου”- “Θα πάρουν τους πόρους και θα μας αφήσουν στο έλεός μας”

Αντίθετοι με τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στις Κυκλάδες εξακολουθούν να δηλώνουν οι αλιείς της Σύρου μετά από τη συζήτηση που είχαν με τους εκπροσώπους της “Greenpeace” την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά από την κινητοποίηση των αλιέων κατά την άφιξη του πλοίου “Arctic Sunrise”, η ελληνική αποστολή της περιβαλλοντικής οργάνωσης προσκάλεσε τους αντιδρώντες προκειμένου να λύσουν τις προκληθείσες διαφωνίες.

Συμμετέχοντες αλιείς στην εν λόγω συζήτηση, θέλησαν να παραχωρήσουν δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη”, μέσω των οποίων διατύπωσαν για ακόμη μία φορά τη σταθερή θέση τους, αφού όπως υποστήριξαν, σχετικά με τους προβληματισμούς και τους φόβους τους, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Αντιδρούν στη γενικόλογη πρόταση

Αναπτύσσοντας τις σκέψεις τους, οι αλιείς τόνισαν ότι η πρόταση της “Greenpeace” μιλάει για αλιεία χαμηλής έντασης, πρόταση που όπως υποστήριξαν, αυτόματα θα σημάνει τον περιορισμό της δραστηριότητας των παράκτιων αλιέων. “Δε μας δόθηκαν σαφείς απαντήσεις. Ζητήσαμε να λάβουμε εξηγήσεις σχετικά με την πρόθεση δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου και τις λεπτομέρειες που θα αφορούν σε εμάς”, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι: “Έχει γίνει και σε άλλο μέρος θαλάσσιο πάρκο. Για παράδειγμα στην Αλόννησο. Από την επικοινωνία που είχαμε, μας είπαν οι αλιείς ότι τους ζητούν ειδική άδεια με ειδικά δίχτυα και επιτρέπεται η αλιεία σε ειδικές ημερομηνίες. Φανταστείτε να δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο στις Κυκλάδες, να φυσά τις μισές ημέρες και τις υπόλοιπες να μη μας επιτρέπεται η δραστηριότητα” τόνισαν, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους και λέγοντας πως: “Τα παραδείγματα που παρατηρούμε, μας κάνουν να μη θέλουμε το καταφύγιο”.

“Καταφύγιο στα χαρτιά”

Εκτός των ανωτέρω, οι αλιείς διατύπωσαν την ανησυχία τους αναφορικά και με το γεγονός πως στην πρόταση της “Greenpeace”, σύμφωνα με όσα τόνισαν, δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επιβίωση των παράκτιων αλιέων. “Η συγκεκριμένη οργάνωση θέλει να κάνει ένα αλιευτικό καταφύγιο στα χαρτιά, να πάρει κάποιους πόρους και από εκεί και πέρα να μας αφήσει στο έλεός μας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας”, δήλωσαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι: “Θα “αντλήσουν” χρήματα και θα μας αφήσουν. Λογικά θα πάρουν τις επιδοτήσεις και θα υπάρχει κάποιο σκάφος που θα ελέγχει τη δραστηριότητά μας όταν και αν αυτή θα γίνεται”.

“Θα μας βρουν απέναντι”

Σε ανάλογη ερώτηση που τους τέθηκε όσον αφορά στο ενδεχόμενο προώθησης και δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στο νομό, παρά τις αντιδράσεις τους, οι ίδιοι σχολίασαν: “Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Εκτός από την κατάθεση των αιτημάτων μας γραπτώς, μετά τη σύσταση του συλλόγου μας, κάτι θα κάνουμε. Προς το παρόν, μόνο προφορικά μπορούμε να σας πούμε κάποιες προτάσεις μας αφού δεν έχουμε σύλλογο”, ανέφεραν οι αλιείς στη συνέχεια, επεξηγώντας πως, κάποιες από αυτές αφορούν στη σταδιακή και κατά περιόδους εφαρμογή του αλιευτικού καταφυγίου το οποίο δε θα καλύπτει τόσο μεγάλη ακτίνα όση προβλέπεται και άρα, δε θα απαγορεύεται σε τόσα νησιά ταυτόχρονα η αλιευτική δραστηριότητα. “Εμείς καταθέτουμε αυτή τη σκέψη βάσει του ότι δεν υπάρχουν σκάφη μονίμων μέσης αλιείας εκτός από ένα στην Άνδρο. Όλοι προκαλούν ζημιά. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αλλά το θέμα είναι να προστατευθούμε κι εμείς. Δεν είμαστε αρνητικοί στο διάλογο και στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Όμως αφού δεν παίρνουμε σαφείς απαντήσεις δεν πρόκειται να επαναπαυθούμε. Θα μας βρουν απέναντί τους αν δεν υπάρξει μέριμνα για εμάς και θα καταθέσουμε εγγράφως τις προτάσεις μας μόλις συσταθεί ο σύλλογος”, κατέληξαν.