14 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα καθαριότητας με τη δράση «Let’s do it»

Την Κυριακή καθαρίζουμε τα νησιά

  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2013 - 06:00

Ραντεβού την Κυριακή έχουν δώσει δεκάδες φορείς στα νησιά των Κυκλάδων συμμετέχοντας στη δράση «Let’s do it Greece», που υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας καθαριότητας.

Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που συμμετέχουν στη δράση, καλούν τους κατοίκους των νησιών σε κοινό μέτωπο με στόχο όχι μόνο τον καθαρισμό του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών και τη διασπορά του μηνύματος της σπουδαιότητας βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Ας το κάνουμε…

Η καμπάνια «Let’s do it», που ξεκίνησε το 2008, έχει πλέον μετατραπεί σε μια… καλή συνήθεια. Η δράση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση».Τον περασμένο Απρίλιο πάνω από 20.000 ενεργοί εθελοντές και 450 φορείς μετέδωσαν στην Ελλάδα το μήνυμα του «Let's do it», απομακρύνοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών από απλές περιοχές έως σημαντικά οικοσυστήματα. Η καμπάνια εντάσσεται στο παγκόσμιο κίνημα «Let's Do It World», το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Εσθονία, λαμβάνοντας άμεσα διεθνείς διαστάσεις. Στόχος του ήταν η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του εθελοντισμού. Σήμερα, πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, συμμετέχουν στην καμπάνια καθαρίζοντας τις πόλεις τους και τις εξοχές τους.

Με καθαρισμό της Καλντέρας γιορτάζει η Σαντορίνη

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα του νησιού επέλεξαν να καθαρίσουν την περιοχή του τελεφερίκ στην Καλντέρα των Φηρών. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία εξαιτίας της απερίσκεπτης ρίψης απορριμμάτων, κινδυνεύει να χάσει την ομορφιά με την οποία η φύση την προίκισε απλόχερα. Ο καθαρισμός θα γίνει σε ένα δυσπρόσιτο σημείο το οποίο, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Με τη συνδρομή, όμως, των διασωστών και των εθελοντών του νησιού, η περιοχή αυτή θα καθαριστεί και θα αναδειχτεί ξανά η φυσική της ομορφιά. Το ραντεβού έχει δοθεί στην είσοδο του Τελεφερίκ στις 11 το πρωί της Κυριακής. Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας, καλώντας του κατοίκους του νησιού σε κοινή δράση, πρέπει «να αποδείξουμε όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας πως μπορούμε να συνεργαστούμε για ένα κοινό σκοπό, προστατεύοντας το περιβάλλον και ομορφαίνοντας το νησί μας».

Let’s do it Τήνος

Πολλές είναι και οι δράσεις καθαρισμού που προγραμματίζονται από τον Δήμο Τήνου, ο οποίος συμμετέχει δυναμικά στην καμπάνια. Με κοινή ώρα έναρξης τις 11 το πρωί, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων θα καθαρίσουν την παραλία του Αγίου Φωκά, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πύργου καλεί τους κατοίκους να συμμετάσχουν στον καθαρισμό των παραλιών Ρόχαρη και Αγία Θάλασσα. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ καθαρίζουν τη «μικρή» παραλία στα Κιόνια. Στη «μεγάλη» παραλία των Κιονίων θα βρίσκεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου. Ο Σύλλογος «Έχουμε δικαίωμα» θα συναντήσει τα μέλη του στον Άγιο Μάρκο-Σταυρό, γιορτάζοντας την ημέρα με ένα πάρτι μετά τον καθαρισμό. Στην παραλία της Σάντα Μαργαρίτας θα βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημ. Σχολείων Εξωμβούργου και στην παραλία της Κολυμπήθρας ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδών». Δύτες από το Paesino diving Center θα καθαρίσουν υποθαλάσσια το λιμάνι της Τήνου.

Η Μήλος θα λάμψει

Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το νησί και με μόνο στόχο να το κάνουν να λάμψει μέσα σε μόνο μια ημέρα, καλεί ο Δήμος Μήλου τους κατοίκους του νησιού να συμμετάσχουν σε μία από τις πολλές δράσεις που διοργανώνονται και οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Μέχρι στιγμής, προγραμματίζεται ο καθαρισμός των παραλιών Γερανιά, Τουρκοθάλασσα, Πάχαινα, Λαγκάδα, Πολλωνίων, Πλάθιενας-Φυροποτάμου, Παπικινού, Αλυκών, Γρηγορίου και Παλαιοχωρίου, ενώ ομάδες δυτών θα καθαρίσουν υποβρυχίως τα λιμάνια του Αδάμαντα και των Πολλωνίων.

Καθαρισμός στον Άγιο Γεώργιο-Λαγκούνας Νάξου

Στη Νάξο η Φιλοζωική ομάδα του νησιού καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στον καθαρισμό της παραλίας Αγ. Γεωργίου-Λαγκούνας. Σημείο συνάντησης έχει οριστεί η διασταύρωση Στελίδας-Αγ. Προκοπίου στις 10 το πρωί. «Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο, να καθαρίσουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα από απλές περιοχές έως και σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας μας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση.

Στη δράση συμμετέχουν ακόμη Κίμωλος, Πάρος, Σίφνος, Σίκινος, Μύκονος, Κέα και Αντίπαρος με δεκάδες πρωτοβουλίες καθαρισμού να έχουν αναληφθεί από πολλούς φορείς των νησιών.