Ψήφισμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον «Θησέα» από τον Δήμο Κύθνου

Δεν πρέπει να κλείσει καμία δομή

  • Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2013 - 06:00

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Θησέας Κυκλάδων» ζητά ο Δήμος Κύθνου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του και τη συμπαράστασή του στον «Θησέα», σε σχετικό ψήφισμα η έκδοση του οποίου αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρίαση, ο εισηγητής του θέματος, δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Φιλιππαίος, αναφέρθηκε στα προβλήματα βιωσιμότητας που σήμερα αντιμετωπίζει ο «Θησέας» αλλά και άλλα τέτοια κέντρα που λειτουργούν στη χώρα, τα οποία είναι αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο της μη συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, καθώς οι δομές τους τα τελευταία επτά χρόνια χρηματοδοτούνται με λιγότερο από 70% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης. Όπως επεσήμανε, εντός του έτους αναμένεται να λήξει η προγραμματική σύμβαση που συνυπογράφεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, την ΚΕΔΕ, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανανέωσής της.

Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας των Κέντρων

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κύθνου αποφάσισαν ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον «Θησέα», τονίζοντας ότι ο Δήμος θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να μην κλείσει καμία δομή, να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι και να παρέχονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες τους. Ο Δήμος ζητά από τους αρμόδιους φορείς και Υπουργεία την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης που λήγει το 2013, αλλά και την καταβολή όλων των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών (που ανέρχεται σε 22,1 εκ. ευρώ) και του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Κύθνου ζητά τη χρηματοδότηση των δομών για το 2013 αλλά και την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με μετεξέλιξή τους σε 13 ΝΠΔΔ, τα οποία «να ενσωματώνουν όλες τις έως σήμερα θετικές κατακτήσεις της λειτουργίας τους, εισάγοντας ταυτόχρονα την ενιαιοποίησή τους και εξασφαλίζοντας τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα τους, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις».

15 χρόνια στις Κυκλάδες

Το κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Θησέας» λειτουργεί στις Κυκλάδες εδώ και 15 χρόνια. Πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1998, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανάπτυξης Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της τοπικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του πραγματοποιείται από τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (50%) και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (50%), ενώ ο Ο.ΚΑ.ΝΑ έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του έργου του.

Μέλη της εταιρίας είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμοι Σύρου-Ερμούπολης, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ιητών, Σερίφου, Θήρας, Μήλου, Τήνου και Πάρου, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας Νοσοκομείου Νάξου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, η ΕΛΜΕ Βορείων Κυκλάδων και το Ενιαίο ΚΕΚ Α.Ε. ΟΤΑ Κυκλάδων.

Σημαντικές παρεμβάσεις σ’ έναν κόσμο που αλλάζει

Οι παρεμβάσεις του «Θησέα» επικεντρώνονται κυρίως στις αιτίες του προβλήματος της εξάρτησης, επιδιώκοντας την προαγωγή της γενικότερης ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων, μέσω μιας αμιγούς εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κεντρικοί στόχοι του προγράμματος του Κέντρου η ουσιαστική στήριξη των ρόλων και των συστημάτων που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου, η ενεργοποίηση θετικών διεργασιών στις ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (οικογένεια, σχολείο, ευρύτερη κοινότητα) και η ανάπτυξη ενσυνείδητης ενημερότητας γι’ αυτές, η δημιουργία πλαισίων αυτορρύθμισης μέσω της σύστασης ομάδων που στόχο έχουν να προάγουν τη βιωσιμότητα του ψυχοκοινωνικά υγιούς, υπεύθυνου και αυτόνομου ατόμου και η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών τομέων και υπηρεσιών, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων της κοινότητας, ώστε να αναλάβει αυτή δυναμικά την ανάπτυξη συνθηκών που είναι απαραίτητες για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας. Η συμμετοχή στα προγράμματα του κέντρου δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να επεξεργαστούν ζητήματα επαναπροσδιορισμού του ρόλου τους και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ικανοί ως άνθρωποι, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, να διαχειριστούν τη ζωή τους με τρόπο λειτουργικό και δημιουργικό σε μια πραγματικότητα, όπως η σημερινή, που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και απρόβλεπτη.