Οικολογική συνείδηση... στην πράξη
- Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2013 - 06:00
Η καλλιέργεια της υπεύθυνης καταδυτικής νοοτροπίας θεωρείται μία πραγματική επένδυση για το παρόν και το μέλλον του θαλάσσιου κόσμου.
Μέσα από τον υποβρύχιο καθαρισμό, τον οποίο αναλαμβάνουν εθελοντικές ομάδες των καταδυτικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ενισχύεται αποτελεσματικά η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προκειμένου να τα απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.
Εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, λάτρεις της θάλασσας και της αυτόνομης κατάδυσης αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τη συλλογή απορριμμάτων από τα λιμάνια και τις παραλίες εκείνες που χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Προστασία του περιβάλλοντος
Με στόχο την ασφάλεια των λουομένων, αλλά και την αξιοπρεπή εικόνα των θαλασσών, οι δύτες ανασύρουν από το βυθό μεγάλο όγκο ανακυκλώσιμων και μη αντικειμένων που είτε περιέχουν επιβλαβή υλικά, είτε δύνανται να προκαλέσουν τραυματισμούς.
Αντικείμενα που καλύπτουν μεγάλη έκταση του πυθμένα, όπως πλαστικά καλύμματα σκαφών, λάστιχα και μπαταρίες ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και υλικά που αποτελούν ψευδή λεία για θαλάσσιους οργανισμούς (σακούλες και τσιγάρα) ανήκουν στον κατάλογο με τα συνηθέστερα υποβρύχια ευρήματα.
Εξοπλισμένοι πάντα με γάντια, ολόσωμη στολή και διχτάκι για τη συλλογή, οι εθελοντές συνεχίζουν την εξερευνητική τους περιπέτεια στο βαθύ γαλάζιο, διατηρώντας παράλληλα σε υψηλό επίπεδο την οικολογική τους συνείδηση και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Syros Diving Center: 15 χρόνια προσφοράς
Με τον καθαρισμό του βυθού του συνόλου των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού ασχολείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η εθελοντική ομάδα του καταδυτικού κέντρου Syros Diving Center, υπό την επίβλεψη του Γιώργου Ρουσσουνέλου.
Σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και πλήθος φυσιολατρικών και αλιευτικών συλλόγων, τα μέλη της αναλαμβάνουν κάθε εβδομάδα και μία διαφορετική θαλάσσια περιοχή. Το πολυετές έργο της και η ευαισθητοποίηση της συριανής κοινωνίας γύρω από το θέμα της ανακύκλωσης έχουν συμβάλει στη σταδιακή μείωση των απορριμμάτων εντός και εκτός βυθού.
“Κάθε χρόνο ανασύρουμε λιγότερα απορρίμματα σε σχέση με την τελευταία φορά, δεδομένου ότι ο καθαρισμός επαναλαμβάνεται σταθερά” αναφέρει χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Ρουσσουνέλος, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων προέρχεται κυρίως από αλιευτικά σκάφη. “Δεν υπάρχει προσοχή. Σίγουρα παρασύρονται κάποια πράγματα από τον άνεμο, όπως μπουκάλια και καφέδες, ωστόσο υπάρχουν και εκείνα που καταλήγουν στο βυθό, επειδή απλά δεν τα χρειάζονται” σημειώνει, εκτιμώντας πως “μία μπαταρία κινητήρα 20 κιλών δεν την παίρνει ο αέρας, ο ίδιος την ρίχνει μέσα”.
Επέκταση των δράσεων και εκτός Σύρου
Ως εκ τούτου, κρίνει απαραίτητη την προστασία του βυθού, για την αύξηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. “Δεν έχει ζωή ο βυθός όταν είναι σκουπιδότοπος”, επισημαίνει. Προσθέτει ακόμα ότι η ομάδα είναι διατεθειμένη να επεκτείνει τις δράσεις της και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, συμβάλλοντας στον καθαρισμό των θαλάσσιων περιοχών, έξω από τα στενά όρια της Σύρου.
“Κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μου αναθέτει την επιθεώρηση όλων των λιμανιών του νομού, στο τέλος της οποίας συντάσσω σχετική έκθεση”. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Κύθνου προσκάλεσε την ομάδα να αναλάβει τον καθαρισμό των λιμανιών των Λουτρών και του Μέριχα. Τα μέλη της ομάδας αποδέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση και ετοιμάζονται να ανοίξουν τα “φτερά” τους για όποιο λιμάνι τους ζητηθεί.
Για έναν βυθό καθαρό
“Η ομάδα μας συνεχώς μεγαλώνει. Τα παιδιά που την πλαισιώνουν είναι νέα, έχουν όρεξη για αυτό και τους αρέσει. Δεν υπάρχει δύτης που να μην θέλει τον βυθό καθαρό” εξηγεί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βουτάει καθημερινά στη θάλασσα, έχοντας πάντα μαζί του ένα δίχτυ για τη συλλογή μικρών απορριμμάτων. “Δεν είναι όμορφο να μας επισκέπτονται τουρίστες και να βλέπουν στο νερό κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, που πετούν κάποιοι ασυνείδητοι”, δηλώνει.
Ολοκληρώνοντας, αναφέρει ότι σημαντική βοήθεια στο έργο τους προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία αναλαμβάνει να στείλει απορριμματοφόρα και υπαλλήλους για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του φετινού καθαρισμού του Λιμένα Ερμούπολης οι δύτες ανέσυραν, μεταξύ άλλων, πληθώρα ελαστικών από αλιευτικά σκάφη, καθώς και ξύλινες καρέκλες παραθαλάσσιων καταστημάτων. Ο καθαρισμός θα συνεχιστεί την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου στις παραλίες Αχλάδι και Φάμπρικα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες τα μέλη της θα επισκεφτούν τις παραλίες Ποσειδωνία, Κίνι, Γαλησσά, Φοίνικα και Γαλατά.
Paesino Diving Ceneter: “Μεγάλος ο όγκος των απορριμμάτων”
Τον καθαρισμό του παλαιού λιμένα της Τήνου αναλαμβάνουν τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με τον δήμο, οι εθελοντές του Καταδυτικού Κέντρου “Paesino Diving Center”, υπό την επίβλεψη του Μάνθου Δελλατόλα.
“Δυστυχώς οι έντονοι άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να επεκτείνουμε τη δράση μας και σε παραλίες” αναφέρει χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη”, καθιστώντας γνωστό ότι το Κέντρο προσπαθεί να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία, διοργανώνοντας κατά διαστήματα γενικούς καθαρισμούς και με τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων του νησιού. Σημειώνει μάλιστα ότι η ποσότητα των απορριμμάτων που ανασύρονται από το βυθό είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. “Κάθε χρόνο βγάζουμε ένα φορτηγό σκουπίδια και δεν τελειώνουν ποτέ. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς”, τονίζει ο κ. Δελλατόλας.
Παράλληλα εξηγεί ότι ο περισσότερος όγκος οφείλεται στην κάθετη ρίψη απορριμμάτων στη θάλασσα από τον κόσμο. Ωστόσο, δε λείπουν και τα αντικείμενα που προέρχονται από θαλάσσια σκάφη και καΐκια.”Πέρυσι πήγαμε στο λιμάνι του Πανόρμου, όπου ανακαλύψαμε ένα τεράστιο συρματόσχοινο, πάνω από ένα χιλιόμετρο, το οποίο αντιστοιχεί σε ανεμότρατες. Προσπαθήσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να το βγάλουμε όλο σε πρώτη φάση”.
“Η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη”
Κλείνοντας, εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου διαθέτει οικολογική συνείδηση στη θεωρία, αλλά δεν την αποδεικνύει στην πράξη. “Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε να γίνεται γνωστό το έργο μας στο νησί. Προσωπικά, είχα κάνει και επισκέψεις σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς όπου μιλήσαμε για την ανακύκλωση, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη, χρειάζονται γενιές”, καταλήγει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χρειάζονται καθαρισμό και συντηρήσεις
9 Ιαν. 2025 - 6:14 - Καιρός: Μέχρι το Σάββατο νοτιάδες, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες
8 Ιαν. 2025 - 9:48 - “Παροπλισμένο” το σύστημα υπόγειων κάδων
8 Ιαν. 2025 - 6:14 - Απαιτούνται αντανακλαστικά για την καλή εικόνα της πόλης
7 Ιαν. 2025 - 6:14 - Χειμερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν
5 Ιαν. 2025 - 19:49