Στέγη Ανηλίκων Σύρου. 17 χρόνια προσφοράς

Όταν η αγάπη... περισσεύει

Στηρίζει 30 παιδιά. Σημαντικός ο ρόλος των εθελοντών -Η Μαρία Φωστέρη ανάμεσα στις 20 "Μητέρες της Ζωής μας"

Έκλεισε 17 χρόνια προσφοράς και αγάπης. 17 ολόκληρα χρόνια με ένα και μοναδικό σκοπό, κανένα παιδί στο δρόμο, κανένα παιδί σε ίδρυμα, κανένα παιδί στη φυλακή ή σε κάποιο αναμορφωτήριο.

Ο σκοπός επετεύχθη. Η “Στέγη” Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων, συνεχίζει τη λειτουργίας της προσφέροντας σημαντικότατη υποστήριξη σε όλους όσους έρχονται αντιμέτωποι με το άσχημο “πρόσωπο” της ζωής.

Ρόλο σε αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα έχουν παίξει οι εθελοντές, οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά, εκείνοι που προσφέρουν από το υστέρημά τους, αλλά πολύ περισσότερο η Μαρία Φωστέρη, η οποία ήταν εκείνη που ξεκίνησε και συνεχίζει τη λειτουργία της “Στέγης”.

“Στις “Μητέρες της ζωής μας” η Μαρία Φωστέρη

Η κ. Φωστέρη έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο που γίνεται μέσα από τη “Στέγη”, αλλά και για την προσφορά της. Το τελευταίο διάστημα προτάθηκε και συμμετέχει στο διαγωνισμό «Οι Μητέρες της Ζωής μας» που πραγματοποιεί ο Alpha.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι πολύ σημαντικός και συμμετέχουν 10 μητέρες απ’ όλη την Ελλάδα για την ανάδειξη και αναγνώριση των μητέρων εκείνων που με τις πράξεις ή τη στάση τους επηρεάζουν έμπρακτα και με θετικό τρόπο τη ζωή άλλων. Με τη συμμετοχή του κοινού και μέσα από αυτές τις δέκα μητέρες, θα επιλεγεί εκείνη που με τη δράση της θα αποτελέσει σύγχρονο πρότυπο κοινωνικής προσφοράς και θα πάρει το ετήσιο βραβείο της «Μητέρας της Ζωής μας»
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα και με την ίδια, δεν έχει γίνει ακόμη, οπότε εκκρεμεί και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Για να μη ξεχνάμε

Η “Στέγη” δημιουργήθηκε το 1996 με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της παραβατικότητας ανηλίκων, προσφέροντας φιλοξενία, σίτιση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα παιδιά αυτά. Μια ομάδα ειδικευμένων επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση της επιμελήτριας ανηλίκων Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη, υποκαθιστούν το έργο της Πολιτείας, παρέχοντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έτσι, τα παιδιά, μέσω της αγάπης, της φροντίδας αλλά και της παιδείας που λαμβάνουν, επανεντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και δεν είναι λίγες οι φορές που διαπρέπουν.

Ο τρόπος λειτουργίας της περιλαμβάνει την ημερήσια σίτιση των ανηλίκων, την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους και διάφορα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (ζωγραφική, χειροτεχνίες, βοήθεια στα σχολικά μαθήματα, κ.ά.) που όλα βασίζονται στην προσφορά ενός δικτύου εθελοντών της Σύρου.

Σκοπός της είναι να στηρίξει τα κοινωνικώς αποκλεισμένα παιδιά, να συντελέσει στην κοινωνική τους ένταξη, να καλλιεργήσει στις ψυχές τους αισθήματα αλληλεγγύης και ηθικές αρχές, καθώς και να διευρύνει τις ομάδες – στόχους παιδιών και νέων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα διάφορα προγράμματα – εργαστήρια που υλοποιεί. Επίσης, η μεριμνά για τις σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών που φροντίζει.

Αυτή τη στιγμή στηρίζει 30 παιδιά

Αυτή την δύσκολη ομολογουμένως περίοδο για όλους, όπου τα προβλήματα για τις οικογένειες αυξήθηκαν στο κατακόρυφο, η “Στέγη”, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Φωστέρη, στηρίζει 30 παιδιά. “Τα παιδιά αυτά έρχονται το πρωί στη “Στέγη”, περνούν δημιουργικά την ώρα τους, τρώνε το ζεστό τους φαγητό, εισπράττουν αγάπη και φροντίδα και το βράδυ επιστρέφουν στο σπίτι τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωστέρη, συμπληρώνοντας ότι “πολλές είναι εκείνες οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά ανέχεια. Τα προβλήματα είναι πολλά και μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο μέρα με την ημέρα. Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και προσπαθούμε να συμβάλουμε στη λύση τους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ανέχεια των μεγαλυτέρων. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν ένα πιάτο φαγητό”.

Στην ερώτηση εάν η “Στέγη” αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, η κ. Φωστέρη απάντησε ότι “όχι προς το παρόν. Μπορούμε Δόξασι το Θεό. Το καθημερινό μας το έχουμε”. Αφανείς “ήρωες” στην προσπάθεια επιβίωσης είναι πολλοί Συριανοί και μη, που προσφέρουν από το υστέρημά τους υλικά αγαθά, όπως είναι τρόφιμα και φρούτα, κύριος μοχλός λειτουργίας της “Στέγης”.

Σημαντικός ο ρόλος των εθελοντών

Σύμφωνα με την ίδια, σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι εθελοντές που έχουν πλαισιώσει τη “Στέγη”. Πάνω από 10 νέοι, που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και που ακόμη δεν έχουν βρει εργασία, προσφέρουν εργασία. Φιλόλογοι, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, μουσικοί εντάσσονται στις ειδικότητες των εθελοντών.

Να σημειωθεί επίσης ότι η “Στέγη” εξασφάλισε άλλη μία αίθουσα στο χώρο της Βαρδακείου Σχολής, όπου τα παιδιά την χρησιμοποιούν για να περνούν τις ώρες τους δημιουργικά, κάνοντας χορό, γυμναστική, ζωγραφική.