"Πλάτη" στη γκετοποίηση των ΑμεΑ
- Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2013 - 06:00
Να τεθεί υπό εξέταση το ενδεχόμενο διαμόρφωσης της Παιδικής χαράς, έμπροσθεν του κτιρίου Κ.Ε.Φ.Ι.Α. με υλικό για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αποφάσισε ομόφωνα η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, μετά από σχετική πρόταση της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κώστας Βιτάλης υπογράμμισε τη σημασία ενός κατάλληλου και εύκολα προσβάσιμου υπαίθριου χώρου αναψυχής για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με αναπηρίες.
Παράλληλα, πρότεινε να διερευνηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η δυνατότητα υλοποίησης του έργου, καθώς και της εμβόλιμης ένταξής του στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) του ΕΣΠΑ όπου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της Παιδικής χαράς της Μεταμόρφωσης.
Όπως επισημάνθηκε, η πιθανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την επίτευξη αυτού του σκοπού, θα ήταν μία ανακούφιση για τον ίδιο το δήμο, λόγω της οικονομικής στενότητας, η οποία αποτελεί μόνιμα απαγορευτικό παράγοντα για το σχεδιασμό περισσοτέρων έργων. “Θα πρέπει να δούμε την πρόταση με θετικό μάτι και ευαισθησία. Αν όμως κριθεί ανέφικτη η πραγματοποίησή του, ας μη ληφθεί υπόψη τη δεδομένη χρονική στιγμή”, σημείωσε ο κ. Βιτάλης.
Μη κατάλληλη η σημερινή παιδική χαρά
Με τη σειρά της, η σύμβουλος και διευθύντρια του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Μόσχα Κοντορούση κατέστησε γνωστό ότι στην περίπτωση έγκρισης του έργου, είναι απαραίτητη μία αναδιαμόρφωση του υπάρχοντα χώρου, εξαιτίας της ολισθηρότητας που παρατηρείται σε αυτόν. “Το έδαφος εκεί που παίζουν τα παιδιά δεν είναι κατάλληλο. Επιπλέον, τα καινούρια παιχνίδια θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα παλιά, ειδάλλως δεν θα υπάρχει ελεύθερος χώρος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο πρόβαλε την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία μίας παιδικής χαράς, ανοιχτής προς όλα τα παιδιά, προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, τα οποία έτυχαν της αποδοκιμασίας του κοινωνικού συνόλου.
“Στην τελευταία παιδική χαρά που έγινε στην αυλή του Κ.Ε.Φ.Ι.Α, τοποθετήθηκε μία πινακίδα που επέτρεπε την είσοδο μόνο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτό το θεωρήσαμε πολύ ρατσιστικό, καθώς υπήρχαν παιδιά που δεν τα άφηναν να παίξουν” τόνισε, διασαφηνίζοντας πως η μη κατηγοριοποίηση των παιδιών με αναπηρίες και η συναναστροφή τους με άλλους συνομήλικους δημότες θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.
Παράλληλα, εκφράστηκε η άποψη από μέλη της Κοινότητας να εξεταστεί η προσθήκη αντίστοιχου εξοπλισμού και στην παιδική χαρά της Μεταμόρφωσης, ώστε να μην αισθάνονται αποκλεισμένα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο κέντρο της πόλης.
Ειρήνη Συμεωνίδου: “Να ληφθούν υπόψη οι σωστές προδιαγραφές”
“Επιβεβλημένη” έκρινε τη δημιουργία παιδικής χαράς, κατάλληλης για παιδιά με αναπηρίες, η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ “Δικαίωμα”, Ειρήνη Συμεωνίδου. Ωστόσο, σημείωσε ότι για την υλοποίηση ενός έργου, μεγάλης σημασίας, όπως αυτό είναι απαραίτητη η τήρηση των σωστών προδιαγραφών. Πρόσθεσε ακόμα, ότι ο δήμος δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μία μόνο παιδική χαρά, αλλά να επεκταθεί σε περισσότερα σημεία του νησιού.
Παράλληλα, σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη” χαρακτήρισε “άτοπη” τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τα ΑμεΑ χωρίς να ζητείται η τοποθέτηση των αρμόδιων τοπικών φορέων. “Το μότο του Συλλόγου μας είναι “καμία δράση για τα ΑμεΑ χωρίς ΑμεΑ”. Δε γίνεται να προτείνουν τη δημιουργία παιδικών χαρών για παιδιά με αναπηρίες και να μη μας καλούν στη συζήτηση. Μπορούμε να συνεισφέρουμε με τη γνώμη μας τόσο για τις παρουσιαζόμενες ανάγκες, όσο και για τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές” τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι “πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το σχεδιασμό, αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά”.
“Όχι στη γκετοποίηση των ατόμων με αναπηρία”
Ολοκληρώνοντας, δήλωσε αντίθετη σε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των παιδικών χαρών, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την τοποθέτηση πινακίδας στην παιδική χαρά έμπροσθεν του κτηρίου Κ.Ε.Φ.Ι.Α, την οποία κατέβασαν δυσαρεστημένοι πολίτες. “Εμείς στοχεύουμε στην ενσωμάτωση των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία γενικότερα και όχι στη γκετοποίηση”.
Επιπλέον, εξήγησε ότι η παιδική χαρά θα πρέπει να παραμένει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εξυπηρετώντας παιδιά που την επισκέπτονται κατά τις απογευματινές ώρες και όχι να κλείνει το μεσημέρι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. “Αν δεν τοποθετηθεί ένας φύλακας και η παιδική χαρά δεν είναι ανοιχτή όλη τη μέρα, όσα χρήματα κι αν δώσουν γι' αυτήν, θα είναι πεταμένα”, κατέληξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γολγοθάς η τροφοδοσία μετά την… ανάπλαση
10 Απρ. 2024 - 6:14 - Πρόληψη και φροντίδα για τις θέσεις ΑΜΕΑ
27 Οκτ. 2022 - 6:14 - Αντικατάσταση οδηγών όδευσης τυφλών στην Ερμούπολη
12 Απρ. 2022 - 6:14 - Πολυετές αίτημα για μόνιμες ράμπες ΑΜΕΑ
9 Δεκ. 2021 - 6:14 - “Τα άτομα με αναπηρία να ζουν με ελευθερία κι επιλογές”
3 Δεκ. 2021 - 6:20