Έκτακτη συνεδρίαση Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

Αποχή από τα καθήκοντά τους

Αντιδρούν στην επικείμενη ψήφιση του Κώδικα Δικηγόρων

Την απόφαση να απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 17 και στις 18 Σεπτεμβρίου πήραν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου μετά από την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν ενόψει της ψήφισης του Κώδικα Δικηγόρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Η διήμερη αποχή εντάσσεται στο πλαίσιο της επικύρωσης της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία λήφθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα οι δικηγόροι ανακοινώνουν πως θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και στις 19 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας και “στην απεργία και άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών κλάδων συντασσόμενοι με την κοινωνία και τιθέμενοι αλλυλέγγυοι σ΄αυτούς”.

“Δικηγόρος: λειτουργός της Δικαιοσύνης”

Ειδικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σύμφωνα με όσα αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, “εμμένει στη θέση του για δικηγόρο λειτουργό της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητο και μαχόμενο και όχι δικηγόρο όργανο και υπάλληλο των Τραπεζών και των Πολυεθνικών ή όλων αυτών που οι κ.κ. Υπουργοί Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, Μ. Παπαιωάννου και Α. Ρουπακιώτης στις συναντήσεις έχουν αναφέρει “ως εξωθεσμικούς παράγοντες οι οποίοι πιέζουν” χωρίς ποτέ να τους κατονομάζουν”. Εκφράζοντας μάλιστα την κάθετη αντίθεσή τους με την ψήφιση του Κώδικα Δικηγόρων, τα μέλη τονίζουν ακόμη, “Συντασσόμαστε με όλη τη δοκιμαζόμενη κοινωνία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης που κάποιοι προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν μη σεβόμενοι το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο παραβιάζοντας διαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Άδειες σε έκτακτες περιπτώσεις

Ταυτόχρονα, στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης διατυπώνεται με σαφήνεια τί πρόκειται να ισχύσει για τις ημέρες της αποχής. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι,
“τις ημέρες της αποχής, δεν επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων, καθώς και η διενέργεια διαδικαστικών πράξεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων, σε συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία” ενώ σημειώνεται ότι, “άδειες θα χορηγούνται μόνο για τις περιπτώσεις προθεσμίας, παραγραφής, αναστολής πλειστηριασμών, προσωρινών διαταγών, συμπλήρωσης ορίων προσωρινής κράτησης, κρατουμένων, και αντιρρήσεων (Διοικητικά)”.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κοινοποιήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον πρόεδρο Εφετών Αιγαίου, στην Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στον πρόεδρο Πρωτοδικών Σύρου, στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, στον Πρόεδρο Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, στα Ειρηνοδικεία Περιφέρειας (Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, ΄Ανδρου, Μήλου, Σίφνου, Κύθνου) καθώς και στους προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, στο Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών Ν. Κυκλάδων και σε όλα τα μέλη του.