Νέα παρέμβαση του δημάρχου Ανάφης Ι. Ρούσσου στον υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη για το ακτοπλοϊκό

“Επαίτες των δικαιωμάτων μας”

- Σε οριακή κατάσταση οι μόνιμοι κάτοικοι που βιώνουν την ανασφάλεια - Δήμαρχος: “Το πλοίο για εμάς είναι ό,τι το λεωφορείο για ένα ορεινό χωριό. Είναι απαραίτητο”

Αποδυναμωμένη ακτοπλοϊκά παρουσιάζεται η Ανάφη, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Ιάκωβου Ρούσσου, σταματά το ένα εκ των δύο δρομολογίων που συνέδεε το νησί με τον Πειραιά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η αβεβαιότητα που αισθάνονται οι μόνιμοι κάτοικοι και η ανασφάλειά τους, αποτυπώνονται στις δηλώσεις που παραχώρησε ο δήμαρχος στην “Κοινή Γνώμη”, όπου μιλώντας για τις αλλαγές στην επικοινωνία της Ανάφης με τον Πειραιά και αναφερόμενος στην ανάγκη να επανεξετάσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες τη δρομολόγηση ενός ακόμη πλοίου, υποστηρίζει πως ένα πλοίο για τα νησιά είναι ό,τι ένα λεωφορείο για ένα ορεινό χωριό. “Είναι απαραίτητο”.

Ο κ. Ρούσσος εκφράζοντας την αγανάκτησή του, γνωστοποίησε μάλιστα πως την επόμενη Δευτέρα πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα ώστε να συναντήσει στελέχη του αρμόδιου υπουργείου καθώς και εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών, προκειμένου να αναζητήσουν από κοινού λύση για την εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Ένα πλοίο για Πειραιά

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως ο δήμαρχος απέστειλε γραπτώς την παρέμβασή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με έγγραφο στο οποίο τονίζει ότι οι κάτοικοι της Ανάφης έχουν οδηγηθεί στο σημείο “να ζητούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους”. “Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της περιόδου 2013 – 2014, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της νήσου Ανάφης με την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι η ενημέρωση που λάβαμε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι ότι καταργείται το 1 εκ των δύο δρομολογίων που μας κάλυπτε από το λιμάνι του Πειραιά λόγω περικοπών” τονίζει εξ αρχής στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι, “Μέχρι πρότινος εξυπηρετούμασταν από 2 πλοία με 4 προσεγγίσεις (2 από τον λιμένα του Πειραιά και 2 τοπικά από τον λιμένα της Σύρου), παρά τις παρακλήσεις μας για την προσέγγιση ενός ακόμη πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά τους θερινούς μήνες και μόνο” όπου όπως σημείωσε και στην εφημερίδα, “το νησί δουλεύει με τον τουρισμό”.

“Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε καταργείται η μία γραμμή που εξυπηρετεί το Ηράκλειο και άρα επηρεάζονται και άλλα νησιά, ανάμεσα σε αυτά κι εμείς αφού προφανώς δεν συμφέρει τους ακτοπλόους η διατήρηση της γραμμής”, επισημαίνει παρακάτω, λέγοντας ταυτόχρονα πως με αφορμή τις ανωτέρω εξελίξεις τη Δευτέρα θα έχει “συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και με εφοπλιστές ώστε να δούμε τί μπορεί να γίνει”.

“Μας κοστίζει ο κούκος, αηδόνι”

Εκθέτοντας τα πάγια αιτήματα των δημοτών της Ανάφης, ο κ. Ρούσσος ακολούθως τονίζει πως, “για να υπάρχει έστω υποτυπώδης συγκοινωνία του νησιού μας, ζητάμε τη δρομολόγηση 3 πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά κατά τους θερινούς μήνες, (λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ότι η οικονομική μας δραστηριότητα βασίζεται κατά 90% στον Τουρισμό), 2 πλοία από το λιμάνι του Πειραιά κατά τους χειμερινούς μήνες και να παραμείνουν τα 2 ενδοκυκλαδικά δρομολόγια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με δυνατότητα αυθημερόν πρόσβασης στη Σαντορίνη για ιατρικές και διοικητικές συναλλαγές”. Μάλιστα ο ίδιος, αναλύοντας το κόστος και την ταλαιπωρία που συναντούν οι δημότες της Ανάφης προκειμένου να διεκπεραιώσουν έστω και μία απλή - διοικητικής φύσεως - υπόθεση ή ακόμη και “μία απλή εξέταση αίματος, χρειάζεται να πραγματοποιήσουν ταξίδι με 3ημερη διανυκτέρευση και ό,τι έξοδα συνεπάγεται αυτό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει δε, πως “Καταλαβαίνετε τί ανασφάλεια επικρατεί στους νησιώτες και τους κατοίκους της Ανάφης” αφού “Είναι θλιβερό να μας στοιχίζει ο κούκος αηδόνι για μία απλή διεκπεραίωση κάποιας υποχρέωσης σε τράπεζα. Αισθανόμαστε όπως οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού που τους κόβουν το δρομολόγιο του λεωφορείου”, υπογραμμίζει.

Χιλιοειπωμένο αλλά άλυτο πρόβλημα

Ένα ακόμη γνωστό ζήτημα που απασχολεί έντονα το νησιώτικο χώρο και στο οποίο κάνει λόγο ο δήμαρχος Ανάφης, αφορά στην καθυστέρηση με την οποία κοινοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. “Δεν υπάρχει έγκαιρος προγραμματισμός αφού με καθυστέρηση μαθαίνουμε έναν μήνα πριν, τα δρομολόγια για τον επόμενο μήνα” σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως “ζητούμε τον έγκαιρο προγραμματισμό των δρομολογίων μέχρι τέλος Ιανουαρίου”.

“Καταβάλλουμε προσπάθεια να μείνουν νέοι άνθρωποι”

Στην ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει στη συνέχεια ο κ. Ρούσσος, τι προτίθενται δηλαδή να πράξουν η δημοτική Αρχή του νησιού ή και οι κάτοικοι αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, σημείωσε, “Μένουμε 270 κάτοικοι το χειμώνα στο νησί. Αν κλείσουμε το λιμάνι, μάλλον θα είναι αβαντάζ για εκείνους” εξηγώντας πως “Έχουμε κάποιες σκέψεις στο νου μας αλλά ελπίζουμε να ικανοποιηθούν όσα ζητάμε. Έχουν γίνει και ενέργειες από το δήμο για να επιδοτήσουμε πλοίο που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις δικές μας ανάγκες αλλά είναι κάτι δύσκολο και κοστοβόρο”.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, ο κ. Ρούσσος, τόνισε πως “Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στο νησί. Έχουν επιστρέψει οικογένειες από την Αθήνα, οι οποίες δε ζούσαν εδώ και αυτή τη στιγμή έχουμε και αρκετά μικρά παιδιά στο νησί”, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι απαιτείται να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των κατοίκων της Ανάφης.

“Κύριε υπουργέ γινόμαστε επαίτες των δικαιωμάτων μας, ζητάμε να καλύψετε μία πραγματική και ζωτικής σημασίας ανάγκη μας. Απαιτούμε τα αυτονόητα για τον τόπο μας και δε δεχόμαστε περαιτέρω υποβίβαση της καθημερινότητάς μας”, αναφέρει στην επιστολή του.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και στους τρεις Κυκλαδίτες βουλευτές, εκ των οποίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος προχώρησε σε αναφορά εντός του Κοινοβουλίου, ζητώντας από τον κ. Βαρβιτσιώτη να ενημερώσει για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει ώστε να μη μένουν μετέωροι οι νησιώτες.