Την αύξηση της ποσότητας σμύριδας, ζητά ο Σύνδεσμος Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Νάξου

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Αύξηση της ποσότητας σμύριδας από 4.250 σε 8.100 τόνους για το νέο έτος, ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Νάξου.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος με επιστολή του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας, αλλά και προς τους βουλευτές του νομού, Δήμαρχο Νάξου και προς την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται στον συγκεκριμένο κλάδο από τις μη τηρούμενες υποσχέσεις που είχαν δώσει τόσο ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, κατέθεσε αναφορά στη βουλή, ο Νίκος Συρλαμένιος.

“Προβλήματα από τη μειωμένη ποσότητα”

Ο Σύνδεσμος Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Νάξου στην επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι “παρά τις υποσχέσεις τόσο εσάς προσωπικά όσο και των υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και βουλευτή Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα, η ποσότητα σμύριδας που παρέλαβε το δημόσιο για το έτος 2013 παρέμεινε στους 4.250 τόνους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους σμυριδεργάτες ως αποτέλεσμα της δραματικά μειωμένης ποσότητας σας έχουν διατυπωθεί τόσο εγγράφως όσο και κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Προβλήματα που όλοι ευχόμαστε να μην οξυνθούν περισσότερο”.

Εν όψει της νέας χρονιάς που έρχεται ο Σύνδεσμος ζητά να μεριμνήσουν για την αύξηση της ποσότητας που θα εξορύξουν και θα παραλάβει το δημόσιο στους 8.100 τόνους κατ’ ελάχιστο, έτσι ώστε να ασφαλιστούν όλοι οι σμυριδεργάτες, που αποτελούν μία από τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες του νησιού μας. Την εγγραφή στους σμυριδικούς καταλόγους των νέων που έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και βρίσκονται αρχειοθετημένες στις αρμόδιες υπηρεσίες σας. “Χωρίς νέους εργάτες, η εγκατάλειψη του σπάνιου αυτού μεταλλεύματος και του τόπου μας είναι προδιαγεγραμμένη. Το άνοιγμα του καταλόγου με αναλογία τουλάχιστον έναν προς έναν (συνταξιοδοτούμενο από το έτος 2009 / νέο σμυριδεργάτη) θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας στο νησί μας όσο και της πιο αποδοτικής εκμετάλλευσης της σμύριδας”, σημειώνει, ενώ τέλος ζητά την ουσιαστική αξιοποίηση του μεταλλεύματος, με τη συμβολή του κράτους στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας και των μεταλλωρύχων της ορεινής Νάξου.

Ετικέτες: