Θύμα της οικονομικής κρίσης

Από μία κλωστή κρέμεται η λειτουργία του Συλλόγου “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”

“Με νύχια και με δόντια” παλεύει σήμερα να παραμείνει ενεργός ο Σύλλογος “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Η λειτουργία του κοινωφελούς Σωματείου, το οποίο επί 43 συνεχή έτη έχει προσφέρει ένα μεγάλο δώρο ζωής σε χιλιάδες συνανθρώπους μας τίθεται πλέον σε κίνδυνο, εξαιτίας της έλλειψης πόρων που αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο “αγκάθι”.

Το μεγάλο “δώρο ζωής” ενός ανθρώπου σε κίνδυνο

Ο Σύλλογος, σε σχετική επιστολή του με την οποία ανακοινώνει ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, χαρακτηρίζει αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου π. Αντώνιος Βουτσίνος καθιστά γνωστό ότι οι ελάχιστες δωρεές προς τον Σύλλογο δεν επαρκούν για την κάλυψη της αμοιβής της υπαλλήλου, η οποία καθημερινά με την τρίωρη απασχόλησή της, εξυπηρετεί τις ανάγκες σε αίμα τόσο στο Νοσοκομείο της Σύρου, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο Νοσοκομείο της Επικράτειας ζητηθεί.

“Η αμοιβή και η ασφάλειά της είναι ουσιαστικά το μόνο έξοδο του συλλόγου, το οποίο ανέρχεται γύρω στα 600 ευρώ μηνιαίως” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η υπάλληλος δεν έχει πληρωθεί ακόμα τους δύο τελευταίους μήνες, παρά τη συνεχή παρουσία της στο γραφείο του Συλλόγου.

Αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων

Ωστόσο, καθίσταται γνωστό ότι μέχρι πρότινος τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονταν από δωρεές του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη, οι οποίες τα δύο τελευταία χρόνια δε συνεχίζονται, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατά διαστήματα το συγκεκριμένο κληροδότημα.

Μηδέν επιχορηγήσεις από δημόσιους φορείς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση, χτύπησε πόρτες σε ιδρύματα και στην Πολιτεία, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνει ο π. Αντώνιος “επιχορήγηση ή βοήθεια από οποιαδήποτε άλλη πηγή δυστυχώς είναι ανύπαρκτη”. Εξηγεί δε ότι λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το σύλλογο, δεδομένου ότι απαγορεύεται δια νόμου Σημειώνει βέβαια πως, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος, οι δήμοι δύνανται να διαθέσουν ένα 8 τοις χιλίοις για κοινωνικούς σκοπούς, Παρόλα αυτά, τονίζει ότι από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει χρηματοδοτήσει ποτέ το Σύλλογο ούτε με ένα ευρώ.

Αναγκαίος ο καθορισμός ετήσιας συνδρομής

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το διοικητικό συμβούλιο προσανατολίζεται σε δύο λύσεις. Η πρώτη είναι η αναστολή της λειτουργίας του Συλλόγου, λύση που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να την αποφύγει, διότι οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης θα είναι εις βάρος των ωφελουμένων συνανθρώπων μας. Η δεύτερη είναι η δημιουργία “Μελών Στήριξης” του Συλλόγου με ετήσια προσφορά από δέκα ευρώ και άνω, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την αποστολή του.

Ο π. Αντώνιος ενημερώνει την απόφαση του συμβουλίου να εφαρμόσει για την ώρα τη δεύτερη λύση για ένα διάστημα δύο μηνών, αφήνοντας την τύχη του Συλλόγου στη γενναιοδωρία των Μελών και των Φίλων του Συλλόγου και κάθε Συνανθρώπου μας που νομίζει ότι ο Σύλλογος αυτός πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Για το λόγο αυτό, καλείται όποιος καταλαβαίνει το αδιέξοδο του Συλλόγου και επικροτεί την πρότασή του, να προσέλθει στο Γραφείο του, εντός του Νοσοκομείου, απέναντι από το γραφείο 30 και να εγγραφεί ως μέλος στήριξής του Σωματείου.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι στα 43 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου είναι η πρώτη φορά που ορίζεται συνδρομή από το διοικητικό συμβούλιο. “Δεν είχαμε επιβάλει ποτέ ετήσια συνδρομή στα μέλη μας, με το μόνο σκεπτικό ότι οι άνθρωποι δίνουν το αίμα τους και θα ήταν υπερβολή να τους ζητήσουμε και χρήματα” σημειώνει ο π. Αντώνιος, προσθέτοντας πως “το αίμα τους είναι η καλύτερη δωρεά που θα μπορούσαν να κάνουν. Δωρεά ζωής και όχι υλική, αλλά επειδή στο παρελθόν καλυπτόμασταν από δωρεές και κάποιες εκδηλώσεις, δεν είχαμε φτάσει ποτέ στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, με σχεδόν μηδενικά έσοδα”.

“Στηριζόμαστε στην ευαισθησία των ανθρώπων”

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου εναποθέτει τις ελπίδες του στους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Σύρου οι οποίοι αναλογίζονται τις μεγάλες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το πολύτιμο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες.

“Ο κόσμος ο οποίος εξυπηρετείται χρόνια μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας Σύρου θα πρέπει να σκεφτεί πως αυτός είναι ο καταλληλότερος και ασφαλέστερος τρόπος για να σταθεί ο Σύλλογος και πάλι στα πόδια του”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος. Παράλληλα κρίνει ότι “τα 10 και 15 ευρώ είναι μικρό ποσό μπροστά στα τεράστια έξοδα και τα “φακελάκια” - που πληρώνει μεγάλη μερίδα του κόσμου προκειμένου να εξασφαλίσει την υγεία του δικού του ανθρώπου”. Βέβαια εξηγεί ότι “σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν, να πληρώνει το αίμα το οποίο του παρέχουμε. Δεν θα γυρίσουμε σε εκείνες τις εποχές που πλήρωνες και έβρισκες αίμα”.

“Ο Θεός είναι μεγάλος”

Δεν παραλείπει όμως να τονίσει ότι ένα μικρό συμβολικό ποσό από τα μέλη στήριξης του Συλλόγου θα μπορέσει να βοηθήσει στη διάσωσή του. “Μέσα από την ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου γνωρίζω κόσμο που δεν έχει να αγοράσει ούτε το ψωμί του. Πέρα όμως από αυτές τις ομάδες ανθρώπων, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν ένα εξασφαλισμένο μεροκάματο και μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν όπου κριθεί απαραίτητο” επισημαίνει, καταλήγοντας ότι “ο Θεός είναι μεγάλος, η Θεία Πρόνοιά Του δεν θα μας ξεχάσει, ελπίζοντας στην ευαισθησία όλων για το καλό των ΣΥΝΑΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ”.

Ετικέτες: