Η “Οδύσσεια” των ταξιδιωτών από τη μη προσέγγιση σε Σίφνο και Σέριφο του “AQUA JEWEL”

Αιτία οι κακές καιρικές συνθήκες;

Νησιωτική πολιτική, νησιωτικότητα, νησιά, νησιώτες. Έννοιες τόσο σημαντικές, αλλά συνάμα και τόσο δύσκολες.

Όχι μόνο η πολιτεία δεν έδειξε ποτέ την εύννοιά της προς τη νησιωτική περιοχή, αλλά και ποτέ δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, τη συνταγματική επιταγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νησιώτες να ζουν καθημερινά έναν “Γογλοθά”, ο οποίος ξεκινά από την καθημερινότητά τους και φτάνει έως και τις μετακινήσεις τους από το ένα νησί στο άλλο.

Αυτόν τον “Γολγοθά” βιώνει τα τελευταία 24ωρα ο περιφερειακός σύμβουλος, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος για 3 ολόκληρες ημέρες στη Σέριφο, λόγω του ότι το “AQUAJEWEL”, δεν προσέγγισε στο νησί.

Για κακές καιρικές συνθήκες κάνει λόγο ο καπετάνιος του πλοίου, αλλά και το αρμόδιο Λιμεναρχείο Σερίφου, αντίθετη άποψη έχει ο κ. Χρυσαφίδης, ο οποίος τονίζει ότι το “AQUAJEWEL” δεν προσέγγισε τη Σέριφο, ίσως γιατί ήταν και ο μοναδικός επιβάτης προς επιβίβαση;

Τι αναφέρουν οι αρμόδιοι

Προχθές το βράδυ, ο πλοίαρχος του “AQUAJEWEL” ενημέρωσε τις Λιμενικές Αρχές της Σίφνου και της Σερίφου, ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών το πλοίο δεν μπόρεσε να δέσει στα δυο αυτά λιμάνια. Να σημειωθεί ότι το πλοίο εκτελούσε εγκεκριμένο δρομολόγιο από Μήλο – Κίμωλο – Σίφνο – Σέριφο – Πάρο και Σύρο.

Στη Σίφνο θα αποβιβαζόταν ένας επιβάτης, ενώ προς επιβίβαση ανέμεναν 56 επιβάτες, ενώ από τη Σέριφο επρόκειτο να επιβιβαστεί ένας επιβάτης για Πάρο, ενώ δεν υπήρχε κανείς για αποβίβαση.

Από τη Λιμενική Αρχή Σερίφου με την οποία επικοινώνησε η “Κοινή Γνώμη” δηλώθηκε ότι το “AQUAJEWEL” δεν προσέγγισε το λιμάνι, λόγω καιρικών συνθηκών. “Ενημερωθήκαμε από τον πλοίαρχο ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει και ότι θα συνεχίσει το δρομολόγιό του”.

Η ίδια απάντηση δόθηκε και από τον Λιμενάρχη Σύρου, κ. Σκευοφύλακα με τον οποίο ήρθε σε επαφή η εφημερίδα.

“Δεν προσέγγισε καν το λιμάνι”

“Το “AQUA JEWEL” δεν προσέγγισε καν στο λιμάνι της Σερίφου”, δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, Παύλος Χρυσαφίδης ο οποίος μάταια περίμενε το πλοίο στο λιμάνι για να επιβιβαστεί.

Στην επισήμανση ότι η μη προσέγγιση οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες, ο κ. Χρυσαφίδης επισήμανε ότι ο καιρός μέσα στο λιμάνι ήταν καλός. Στο Λιμεναρχείο μου είπαν ότι δεν μπόρεσε να δέσει. Όμως η φωτογραφία δείχνει και την πορεία του και που έστρεψε”. Να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσαφίδης έστειλε στην εφημερίδα μία φωτογραφία από το site marinetraffic.com όπου φαίνεται ξεκάθαρα η πορεία του συγκεκριμένου πλοίου. Φτάνει έξω από το λιμάνι, αλλά ποτέ δε μπαίνει σε αυτό.

Ο περιφερειακός σύμβουλος άφησε να εννοηθεί ότι το πλοίο δεν προσέγγισε στη Σέριφο... λόγω του ότι θα παραλάμβανε μόνο έναν επιβάτη.

Όμως η ταλαιπωρία του κ. Χρυσαφίδη δεν τελειώνει εκεί, αφού έχει και συνέχεια η ιστορία.

Συγκεκριμένα, έβγαλε εισιτήριο με το “Αδαμάντιος Κοραής”, για να αναχωρήσει από τη Σέριφο χθες το βράδυ με προορισμό τη Σίφνο. Όμως επικοινώνησε μαζί του εκπρόσωπος της ακτοπλοϊκής εταιρίας, αλλά και ο Δήμαρχος Σερίφου, καλώντας τον να μην ταξιδέψει προκείμενου να αλλάξει το πλοίο το δρομολόγιό του και από Πειραιά – Σέριφο – Σίφνο και Μήλο, να γίνει Πειραιά – Σίφνο – Σέριφο – Μήλο, με σκοπό να επιστρέψουν στο σπίτι τους οι 53 επιβάτες από τη Σίφνο που άφησε το “AQUA JEWEL”.

Ο κ. Χρυσαφίδης αποδέχθηκε την παράκληση που του έγινε και έτσι παρέμεινε στη Σέριφο για άλλη μια νύχτα, ευελπιστώντας σήμερα να επιστρέψει στη Σύρο, εφόσον και εάν ταξιδέψει το “AQUA JEWEL”.

Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα

Οι μετακινήσεις από και προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, είναι πάρα πολύ δύσκολες, χρονοβόρες και κοστοβόρες για τους κατοίκους των υπολοίπων νησιών.

Μετά και από την ακινησία, λόγω ετήσια επισκευής, του πλοίου “AQUA SPIRIT”, τα νησιά έχουν μείνει μόνο με ένα πλοίο που κάνει τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

Έτσι π.χ από τη Σαντορίνη έχει μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα προς Σύρο και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι “απαγορευτική”για τον Σαντορινιό που θέλει να ταξιδέψει για υποθέσεις που έχει να διεκπεραιώσει. Το ίδιο συμβαίνει και για τα άλλα νησιά του νομού.

Από το καλό στο καλύτερο δηλαδή, με τους νησιώτες να παραμένουν αποκλεισμένοι. Για τους τολμηρούς πάντως η αναχώρησή τους προς τη Σύρο μπορεί να εξελιχθεί σε κρουαζιέρα, αφού είτε θα πάρουν το πλοίο για Πειραιά και μετά άλλο πλοίο για τη Σύρο, είτε θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με το ενδοκυκλαδικό, επιλέγοντας να παραμείνουν στην πρωτεύουσα για κάμποσες μέρες μέχρι να περάσει το πλοίο της επιστροφής.