Κυκλαδική Φοιτητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην Αθήνα

20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας

Είκοσι χρόνια καρποφόρου προσφοράς προς τους νέους των Κυκλάδων, οι οποίοι άνοιξαν τα “φτερά” τους για νέους πνευματικούς και εκπαιδευτικούς ορίζοντες συμπλήρωσε η “Κυκλαδική Φοιτητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου” στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το επί της οδού Αχαρνών303 Ναΰδριο της Οσίας Ξένης, ιδιοκτησίας του ζεύγους Παναγιώτη και Ξένης Ξεναρίου από τη Μύκονο, αγοράσθηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, ύστερα από πρωτοβουλία του αοιδίμου Εφημερίου του και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Γρηγορίου Μαραγκού.

Μετά τον θάνατο της Ξένης Ξεναρίου το 1960 και του Παναγιώτη Ξεναρίου το 1963, το ναΰδριο πέρασε μία περιπετειώδη λειτουργικά περίοδο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και εντός των ορίων της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, στην οποία και εδόθη με την υποβολή σχετικής πρότασης του μακαριστού Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Α΄ (Στέκα) προς την Ιερά Σύνοδο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και στη Συνεδρία Της εγκρίθηκε η μετατροπή του σε Μετόχιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Στο παρακείμενο του Μετοχίου οικόπεδο, ο αοίδιμος Δωρόθεος Α' ανήγειρε το 1972, με δαπάνη της Ιεράς Μητροπόλεως Μαθητικό Οικοτροφείο στην Ερμούπολη της Σύρου, το οποίο φιλοξένησε εκατοντάδες παιδιά από τα νησιά των Κυκλάδων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές του νησιού. Ειδικότερα, ανήγειρε εξαώροφη “Κυκλαδική Φοιτητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Αθηνών”, όπως ο ίδιος την εξονόμασε, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε σε 4 χρόνια, με την καθοριστική και ανιδιοτελή συμβολή των Μυκονίων Μηχανικών Παν. Παπαοικονόμου και Νικ. Χανιώτη.

Τα Εγκαίνια της Εστίας τελέσθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 1994, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου και Ταμιάθεως κ. Ιωακείμ, και των αοιδίμων Μητροπολιτών Γέροντος Εφέσου κ. Χρυσοστόμου και Νέας Σμύρνης Αγαθαγγέλου. Την Εστία διηύθυνε από το 1994 έως το 2002 την Εστία διηύθυνε ο νυν Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ και από το 2002 έως και σήμερα ο Ιεροκήρυξ Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος.

Φιλοξενία εκατοντάδων σπουδαστών και φοιτητών

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της, που συμπληρώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 2014 24.01.1994—24.01.2014) η “Κυκλαδική Φοιτητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου” στην Αθήνα φιλοξένησε, προσφέροντας ασφάλεια, αγάπη και στοργή εκατοντάδες σπουδαστές και φοιτητές από τις Κυκλάδες, την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, συχνά με ελάχιστη ή μηδενική οικονομική τους επιβάρυνση.

Έκτοτε, λειτουργεί αδιαλείπτως με Εφημέριους από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Σύρου. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Αρχιμ. Μελετίου Ζαχαρόπουλου και των συνεργατών του ανακαινίστηκαν και εξωραΐστηκαν το ισόγειο. Ο 1ος, 2ος και 6ος όροφος, με προοπτική μελλοντικής ανακαινίσεως και των λοιπών ορόφων.

Υπογραμμίζεται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκε ουσιαστική τομή στη λειτουργία της, καθώς ύστερα από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ φιλοξενούνται και φοιτήτριες, γεγονός, που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει καλή θέληση και αγαθή διάθεση όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Η σημερινή της εικόνα αναδεικνύει την Εστία, σε υπόδειγμα αρμονικής συμβίωσης και λειτουργίας, υλοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το όραμα του Μακαριστού Μητροπολίτου Δωροθέου Α΄(Στέκα).

Ετικέτες: