Τις δυνάμεις τους ενώνουν δήμοι και Εκκλησία για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού απόρων πολιτών στις Κυκλάδες

Αυξημένες οι ανάγκες

Από το φαινόμενο του υποσιτισμού των πιο ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων - απόρροια της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας που πλήττει σήμερα ολόκληρη τη χώρα - δεν κατάφεραν να ξεφύγουν και οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, όπου τα προηγούμενα χρόνια οι ανάγκες καθημερινής διαβίωσης των πολιτών δεν ήταν το ίδιο επιτακτικές.

Με το πέρασμα του χρόνου, ολοένα και περισσότερες είναι οι οικογένειες, οι οποίες αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμα και ένα πιάτο φαγητό για το τραπέζι τους απευθύνονται είτε στο δήμο, είτε στην εκκλησία προκειμένου να βρουν μία προσωρινή λύση στο πρόβλημά τους.

Οι αρμόδιοι φορείς, αφουγκραζόμενοι τις δυσκολίες που χτυπούν κάθε μέρα και μία νέα πόρτα, ενώνουν τις δυνάμεις τους, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των αναγκεμένων συνανθρώπων τους. Είτε μέσα από τη διανομή συσσιτίων και τροφίμων, είτε μέσω οικονομικών ενισχύσεων για την κάλυψη βασικών εξόδων, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, προάγοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεισφοράς, το οποίο κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο στις μέρες μας.

Στον “αέρα” τα γεύματα αγάπης του δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Συσσίτια ή αλλιώς “γεύματα αγάπης” προσφέρονται μέχρι και σήμερα σε 60 άπορους δημότες της Σύρου, οι οποίοι χρήζουν άμεσης βοήθειας και στήριξης. Το φαγητό διανέμεται καθημερινά -εκτός σαββατοκύριακου- μέσα από το χώρο του ΚΑΠΗ της Ερμούπολης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με τον πρώην Οργανισμό Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες παραμένουν έως τώρα στα ίδια ακριβώς επίπεδα, η διανομή φαίνεται να “παγώνει” προσωρινά εξαιτίας της καθυστέρησης στη ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, οι ωφελούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από τους υπεύθυνους ότι αύριο θα λάβουν την τελευταία τους μερίδα, τουλάχιστον μέχρι τη διευθέτηση του ζητήματος.

Σημειώνεται ακόμα ότι μέσα από το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου “Είμαστε μια οικογένεια”, 360 οικογένειες τόσο από τη Σύρο, όσο και από τα υπόλοιπα 11 νησιά της Μητρόπολης παραλαμβάνουν κάθε μήνα πακέτα με τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα είδη.

Συσσίτια από την Εκατονταπυλιανή Πάρου

Συσσίτια σε 65 άπορους πολίτες προσφέρει το Πανελλήνιον Ιερόν Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, με τη χρηματοδότηση του Δήμου Πάρου, ύψους 10.000 ευρώ το χρόνο. Σε εφαρμογή βρίσκεται επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας το πρόγραμμα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέσα από το οποίο εξυπηρετούνται συνολικά 52 οικογένειες. Επιπλέον, ο δήμος, μέσω του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης διαχειρίζεται ακόμα ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν ενταχθεί 74 οικογένειες. Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρός του, Μαρία Τριβιζά, ο δήμος βοηθά κατά περίπτωση άλλες 24 οικογένειες, που δεν περιλαμβάνονται σε κανένα από τα παραπάνω προγράμματα. Στην ερώτηση αν οι φορείς πραγματοποιούν τον απαραίτητο έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν δημότες που ωφελούνται διπλά και τριπλά σε βάρος άλλων συνανθρώπων τους, η κ. Τριβιζά εξηγεί ότι κανένας πολίτης δε μένει αβοήθητος. Ωστόσο τονίζει πως “οι ποσότητες των τροφίμων δεν είναι τεράστιες. Το να πάρει ο άλλος το μεσημεριανό του, δε σημαίνει ότι και το βράδυ δεν πρέπει να φάει. Μια μερίδα φαγητό δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες”.

Διανομή φαγητού σε 200 άτομα από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

Πραγματική ανάσα ζωής προσφέρουν τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας, μέσα από τα οποία καλύπτονται σήμερα οι ανάγκες διαβίωσης 200 απόρων που χρήζουν βοήθειας. Η παράθεση του γεύματος γίνεται καθημερινά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο της Παλιάς Αγοράς στη Χώρα, ενώ την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζει και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νάξου, με τη μεταφορά φαγητού στους ανήμπορους από τις εργαζόμενες του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”. Παράλληλα, υλοποιείται από το δήμο και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προσφέρει στους άπορους τρόφιμα, όπως κεφαλογραβιέρα, κασέρι, μακαρόνια, ελαιόλαδο και φέτα. Σε λειτουργία βρίσκεται και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Νάξου, ενώ οι άποροι έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Εν αναμονή του Κέντρου Σίτισης στην Τήνο

Τρόφιμα σε 72 οικογένειες του νησιού διένειμε συνολικά ο Δήμος Τήνου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου – Τήνου, αλλά και την Καθολική Εκκλησία. Επιπροσθέτως, την περίοδο των Χριστουγέννων, ο δήμος ενίσχυσε οικονομικά 70 οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται δε, ότι στα σκαριά βρίσκεται και η λειτουργία του Κέντρου Σίτισης και Παροχής Βασικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ευπαθών Ομάδων στην Τήνο από τις υπηρεσίες του δήμου και με ευθύνη της Ιεράς Μητρόπολης. Το κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν σίτιση σε 120 άτομα και βασική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης σε 35 άτομα την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε τμήματα του πληθυσμού της πόλης που αρκετά συχνά διαβιούν σε περιβάλλον ανέχειας, απομόνωσης και αποκλεισμού, που επιδεινώνεται λόγω της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας.

Διανομή τροφίμων σε Σίφνο και Σαντορίνη

58 μερίδες φαγητού διανεμήθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων από το δήμο Σίφνου σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βρύσης και την Ιερά Μονή Φυρογίων, πρωτοβουλία η οποία πρόκειται να επαναληφθεί και τις ημέρες του Πάσχα. Επιπροσθέτως, ο δήμος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του οποίου διανέμονται ετησίως τρόφιμα σε 48 άπορους δημότες. Τέλος, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τριάντα άτομα λαμβάνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά οικονομικό βοήθημα από το δήμο. “Δεν περιμέναμε να υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη” υπογραμμίζει ο δήμαρχος, Ανδρέας Μπαμπούνης.

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των οικογενειών στη Σαντορίνη, οι οποίες παρέλαβαν τις ημέρες των εορτών τρόφιμα από την Εκκλησία, μέσω της Ένωσης Πολυτέκνων, αναδεικνύοντας τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν ακόμα και σε νησιά, τα οποία λόγω της φήμης και της αυξημένης τουριστικής κίνησης δίνουν την εντύπωση ότι η οικονομική κρίση δεν τα έχει αγγίξει.

“Η κρίση έχει αγγίξει και την Μύκονο”

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και τη Μύκονο, σύμφωνα με τη Δημαρχεύουσα, Ειρήνη Γρυπάρη, η οποία δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι παρόλο που τα αιτήματα δημοτών για οικονομική ενίσχυση δεν ξεπερνούν τα πέντε, το πρόβλημα της ανεργίας μαστίζει και το νησί των ανέμων, πλήττοντας κυρίως ανθρώπους οι οποίοι δεν ασχολούνται ούτε με τον τουρισμό, ούτε με τον πρωτογενή τομέα. “Από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για απορρόφηση νέων στο δήμο, προκειμένου να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα του δυνατού” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως 38 άτομα απασχολήθηκαν την προηγούμενη χρονιά στο δήμο, ενώ αναμένεται η νέα προκήρυξη για προσλήψεις στο τμήμα καθαριότητας.

Ετικέτες: