Διώκεται για παθητική δωροδοκία
- Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2014 - 06:10
Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισε χθες ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μυκόνου, Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος διώκεται για παθητική δωροδοκία, έπειτα από καταγγελία που κατατέθηκε εναντίον του.
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί, ενώ διεκόπη και θα συνεχιστεί και σήμερα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, αλλά και ίδιων των κατηγορουμένων.
Στις 3,5 ώρες τις εκδίκασης κατέθεσε η βασική μάρτυρας, Λεμονιά Ραφαήλ, η οποία ήταν εκείνη που με την καταγγελία της ξεκίνησε το “γαϊτανάκι” των αποκαλύψεων.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Παπαβασιλείου έχει τεθεί σε αργία, έπειτα από τη διενέργεια ΕΔΕ που είχε γίνει, αλλά και από το πόρισμα των ελεγκτών στο υποκατάστημα του νησιού.
Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο, ο πρώην διοικητής φαίνεται ότι εκβίαζε για πολλά χρόνια με σκοπό να αποσπάσει μεγάλο χρηματικό ποσό την κ. Ραφαήλ, η οποία από το 2008 έως το 2011 έχτιζε κατοικίες στη Μύκονο.
Η κατάθεση
Η Λεμονιά Ραφαήλ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το 2007 ξεκίνησε ενέργειες, συνάπτοντας δάνειο από τράπεζα, την ανέγερση ενός συγκροτήματος κατοικιών. Το 2008, ένα χρόνο μετά η ίδια επισκέπτεται τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, προκειμένου να πληρώσει τα ένσημα για τις οικοδομικές εργασίας. “Στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Μου είπε τον τρόπο και ότι θα με βοηθήσει να τακτοποιήσω το θέμα, ενώ στη συνέχεια άρχισε να μου λέει ότι το ΙΚΑ Μυκόνου λειτουργεί με ένα διαφορετικό τρόπο, διότι στο νησί δραστηριοποιούνται εύποροι άνθρωποι. Μάλιστα μου είμαι ότι λόγω της οικονομικής τους δυνατότητας, κολλάνε ένσημα διπλάσια ή τριπλάσια απ΄ αυτά που προβλέπονται για τις οικοδομικές άδειες. Επίσης, μου είπε ότι ο μισθός που παίρνει από την υπηρεσία είναι μικρός και ότι η ζωή εκεί είναι ακριβή. Δεν κατάλαβα πολλά πράγματα στην αρχή, αλλά αντιλήφθηκα ότι θα μου ζητούσε κάτι στη συνέχεια”. Όπως είπε, εκεί τελείωσε το ραντεβού που είχε μαζί της, ενώ κάποιες μέρες αργότερα και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Παπαβασιλείου. “Ήμουν στην Αθήνα και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Παπαβασιλείου, το οποίο με ξάφνιασε. Μου ζήτησε, επειδή ήμουν στην Αθήνα, να του αγοράσω ένα ζευγάρι γυαλιών για τα μάτια, τα οποία δεν μπορούσε να βρει στη Μύκονο”. Όλα αυτά έγιναν τον Ιούνιο του 2008. Τον ίδιο μήνα, η κ. Ραφαήλ, όπως είπε στην κατάθεσή της, χρειάστηκε μία ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ, προκειμένου να την προσκομίσει στην Πολεοδομία Σύρου, ώστε να γίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.
Επισκέφθηκε τον κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος της είπε ότι “θα σου δώσω το χαρτί πιο γρήγορα, διότι εκκρεμούν εκατοντάδες άλλες τέτοιες αιτήσεις, όμως για να φροντίσω για εσένα πρέπει όμως να δώσεις κάποια χρήματα, έτσι γίνεται εδώ”. Η καταγγέλουσα, του είπε, όπως κατέθεσε, να κάνει την αυτοψία και ότι θα τα βρουν στη συνέχεια.
Πράγματι μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου του 2008, έγινε η αυτοψία στην οικοδομή από τις δύο κατηγορούμενες, οι οποίες της παρείχαν και την ασφαλιστική ενημερότητα.
“Από εκείνη την ώρα ξεκίνησε ο εφιάλτης για εμένα”, κατέθεσε χαρακτηριστικά η κ. Ραφαήλ, η οποία τόνισε ότι ο πρώην διευθυντής του ΙΚΑ Μυκόνου της τηλεφωνούσε συνεχώς και τη ρωτούσε πότε θα περάσει από το γραφείο του. “Με έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο, μέχρι και μηνύματα στο κινητό λάμβανα από τον ίδιο. Εγώ προσπαθούσα να τον αποφύγω, μέχρι που κάποια στιγμή ήρθε έξω από το σπίτι μου στην περιοχή Φτελιά”.
Οι ενοχλήσεις, σύμφωνα πάντα με την ίδια, συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό. Στο τέλος Ιουλίου η κ. Ραφαήλ επισκέφθηκε και πάλι το ΙΚΑ Μυκόνου επειδή είχε ενημερωθεί ότι η υπηρεσία είχε ενεργήσει αυτοψία στο χώρο της οικοδομής. “Επισκέφθηκα το ΙΚΑ και μίλησα με την μία από τις δύο κατηγορούμενες, με το σκεπτικό να μάθω γιατί έγινε η αυτοψία. Εκείνη μου είπε ότι είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία, αλλά να μην ανησυχώ, διότι δεν είχε καταγράψει κάτι. Μάλιστα μου είπε να μιλήσω και με τον κ. Παπαβασιλείου. Όντως μίλησα μαζί του και τότε κατάλαβα ότι η αυτοψία έγινε για να με πιέσει να περάσω από το γραφείο του. Μάλιστα εκείνος μου είπε ότι δεν έχω τηρήσει την υπόσχεσή μου”.
Η κ. Ραφαήλ συνεχίζοντας την κατάθεσή της είπε ότι από συζητήσεις που είχε στη Μύκονο κάποιοι της είχαν πει να προσέχει τον κ. Παπαβασιλείου, ότι έπαιρνε χρήματα και ότι έπρεπε να πάει με τα “νερά” του.
“Με ενοχλούσε συνέχεια και εξαφανίστηκα. Ήξερε ότι είχα πάρει δάνεια και γνώριζε την οικονομική μου κατάσταση”, είπε.
Το 2009, σύμφωνα με την κατάθεσή της, ένας κοινός φίλος, της διεμήνυσε ότι ο κ. Παπαβασιλείου για να λήξη η εκκρεμότητα που είχαν μεταξύ τους, ήθελε 10.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό κατέβηκε στα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε δόσεις.
“Δεν μπορούσα άλλο αυτή την κατάσταση και δανείστηκα 2.000 ευρώ, τις οποίες στις 26/1/2010 συνοδευόμενη από φίλους τον επισκέφτηκα και του παρέδωσα φάκελο με τα χρήματα. Είχα θυμώσει με τον εαυτό μου που είχα φτάσει σε αυτό το σημείο, να με αναγκάσει να δώσω αυτά τα χρήματα”, είπε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος του 2010 ο κ. Παπαβασιλείου ενόχλησε και πάλι την καταγγέλουσα και το ίδιο συνεχίστηκε και στις αρχές του 2011. “Με ξανά πήρε τηλέφωνο και μου ζητούσε το υπόλοιπο ποσό περίπου 3.000 ευρώ, το οποίο θεωρούσε ότι του το χρωστούσα. Πήγα με τα πολλά στο γραφείο του, όπου επιτακτικά μου ζήτησε το ποσό λέγοντάς μου ότι “εγώ έχω εξουσία και μπορώ να σε καταστρέψω”.
Όπως είπε η κ. Ραφαήλ μέσα σε κλίμα φόβου και πανικού εξαφανίστηκε και βρίσκονταν μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου.
Τελικά τον Ιούνιο του 2011 εστάλη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της οικίας της στο νησί, με τέτοιον τρόπο ώστε να την εκθέσει προσωπικά σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες του νησιού, προκειμένου να κλονιστεί η επαγγελματική της φήμη.
“Στα μέσα Ιουνίου του 2011 ήρθε ένα κατασχετήριο στα χέρια μου, το οποίο ανέφερε ότι όφειλα στο ΙΚΑ 57.000 ευρώ για ένσημα που δεν είχα πληρώσει. Πήγα στο γραφείο του και μου είπε ότι αυτό αφορά εισφορές που δεν έχω πληρώσει. Ζήτησα το φάκελο της υπόθεσή μου και εκείνος μου απάντησε ότι “δεν έκανες αυτό που έπρεπε”. Τελικά αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να πετύχει για αυτό που με είχε εκβιάσει. Τα ποσά τα οποία αναφερόταν ως ασφαλιστικές εισφορές τα είχε υπογράψει εκείνος. Με ντρόπιασε στην κλειστή κοινωνία της Μυκόνου”.
Η κ. Ραφαήλ προσπαθώντας να βρει τρόπο να αντιδράσει, όπως είπε, επισκέφθηκε τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο όπου του κατέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Εκείνος την προέτρεψε να συντάξει μία σχετική έκθεση. “Αυτό και έκανα. Σύνταξα την έκθεση με την οποία παράλληλα ζητούσα να μου σβηστεί το πρόστιμο. Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη. Το Μάρτιο έχω δικαστήριο”.
Η υπόθεση συνεχίζεται και σήμερα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ψήφισμα συμπαράστασης
9 Ιαν. 2014 - 6:10 - Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
19 Ιαν. 2025 - 19:50 - Τραπεζικές προμήθειες: Ποιες μειώνονται και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
19 Ιαν. 2025 - 19:10 - ΑΑΔΕ: Στη «φάκα» γνωστή αλυσίδα εστίασης και νυχτερινά κέντρα – Είχαν... ξεχάσει να διασυνδέσουν POS με ταμειακές
19 Ιαν. 2025 - 18:35 - Μυτιλήνη: Χτύπησε τη σύντροφο του ενώ κρατούσε το 3χρονο παιδί τους
19 Ιαν. 2025 - 17:57