Παραμένει ενεργός ο Σύλλογος “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου”

Υποχώρησε ο κίνδυνος

“Απρόσμενη” και “βαθιά συγκινητική” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου” π. Αντώνιος Βουτσίνος την ολόθερμη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στην “κραυγή αγωνίας” του Σωματείου για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τελευταίων μηνών, που απειλούσαν ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Ενοριακή αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο, ο π. Αντώνιος κατέστησε γνωστό ότι η “περιπέτειά” του είχε αίσιο τέλος, χάρη στην ευαισθητοποίηση του συριανού λαού και φίλων του Σωματείου από την Αθήνα, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη “διάσωσή” του.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του κοινωφελούς Σωματείου, το οποίο επί 43 συνεχή έτη έχει προσφέρει ένα μεγάλο δώρο ζωής σε χιλιάδες συνανθρώπους μας είχε τεθεί σε κίνδυνο, εξαιτίας της έλλειψης πόρων, που του “έδενε” τα χέρια για την κάλυψη των βασικών εξόδων του.

Στην αδυναμία του Συλλόγου να εξασφαλίσει ακόμα και την αμοιβή της υπαλλήλου, η οποία σε καθημερινή βάση εξυπηρετεί τις ανάγκες σε αίμα τόσο στο Νοσοκομείο της Σύρου, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο Νοσοκομείο της Επικράτειας παρουσιαστεί περιστατικό, είχε αναφερθεί ο π. Αντώνιος σε παλαιότερες δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”.

Συγκινητική η ανταπόκριση της κοινωνίας

Παράλληλα, είχε κοινοποιήσει την πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου να δημιουργήσει “Μέλη Στήριξης” του Συλλόγου με ετήσια προσφορά από δέκα ευρώ και άνω, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την αποστολή του. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι φίλοι του Συλλόγου και όχι αποκλειστικά τα μέλη του, τα οποία, προσφέροντας το αίμα τους, χαρίζουν “ζωή” σε αρκετούς συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα με τον π. Αντώνιο, η δημοσιοποίηση του θέματος απέδωσε “καρπούς”, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον μεγάλο αριθμό εγγραφών στα “Μέλη Στήριξης”, τα οποία μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης άγγιζαν τα 265. Όπως τόνισε, η αγάπη του κόσμου είναι η μόνη που μπορεί να διαφυλάξει το μέλλον του Συλλόγου, καθώς το κράτος δεν επιχορηγεί φιλανθρωπικούς συλλόγους και σωματεία. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι 100 Σύλλογοι Εθελοντικής Αιμοδοσίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα έχουν μειώσει στο 65% την ανάγκη αίματος από το εξωτερικό. Από την πλευρά του, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν το Σύλλογο να συνεχίσει την αποστολή του, εξυπηρετώντας την κοινωνία και τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από το πολυτιμότερο δώρο της ζωής, που λέγεται αίμα και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλο τρόπο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός του Συλλόγου, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα ανήλθαν στα 9.820 ευρώ, τα έξοδα στα 8.511 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο το οποίο μεταφέρθηκε για την κάλυψη των αναγκών της τρέχουσας χρονιάς είναι 1.309 ευρώ. Μάλιστα, κατέστη σαφές ότι η ύπαρξη υπολοίπου οφείλεται στη σημαντική προσφορά των 2.000 ευρώ από το Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη, η οποία βοήθησε το Σωματείο να κλείσει τις “τρύπες” των τελευταίων τεσσάρων μηνών του 2013.

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες απηύθυνε και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο οποίος τόνισε ότι επωφελήθηκε και ο ίδιος από τον Σύλλογο, όταν χρειάστηκε αίμα για μία χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Γραφειοκρατικά “εμπόδια”

Για τις διαδικασίες, τις οποίες θα πρέπει να κινήσει ο Σύλλογος προκειμένου να λάβει κάποιο βοήθημα από το κράτος, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Γηροκομείου του Αγίου Παντελεήμονα, ενημέρωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δημήτρης Γρυπάρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σωματείο θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις μέσα από το υπουργείο Υγείας, που θα του ανοίξουν το δρόμο της οικονομικής στήριξής του. Από την πλευρά του, ο π. Αντώνιος εξήγησε ότι κατά το παρελθόν ο Σύλλογος είχε υποβάλει στο υπουργείο αίτημα για να λάβει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος. Επιπλέον, εξέφρασε την πικρία του για την αμέτοχη στάση του δήμου, ο οποίος στα 43 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, δεν έδειξε ποτέ στην πράξη το ενδιαφέρον του γι' αυτόν. “Ο Σύλλογός μας είναι εγκεκριμένος από την πολιτεία, γιατί να χρειάζεται πιστοποίηση; Είναι θέμα βούλησης” κατέληξε ο πρόεδρος.

“Δε χρειάζονται λόγια, αλλά έργα”

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Νίκος Τρίτζαλης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της διοίκησης για το θεάρεστο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την πρόθεση του Νοσοκομείου να συνεχίσει την πολυετή συνεργασία του με το Νοσοκομείο, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση του νέου πληθυσμού, αλλά και την πραγματοποίηση αιμοληψιών σε χώρους εργασίας. “Το έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας δε χρειάζεται λόγια, αλλά έργα για να το ενισχύσουμε”, τόνισε.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Συλλόγου, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απένειμε επαίνους σε 37 εθελοντές, τα οποία συμπλήρωσαν το 65ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να αιμοδοτούν. Για το λόγο αυτό, έκρινε επιτακτική την ενίσχυση του Συλλόγου με νέους αιμοδότες, οι οποίοι θα μπορούσα να καλύψουν το κενό αυτό, προκειμένου ο σύλλογος να παραμένει πάντα ζωντανός.

Ετικέτες: