Ενημερωτική εκδήλωση στο Μάννα με θέμα "κομποστοποίηση και ανακύκλωση"

Η συνήθεια που έγινε παράδοση

Στο Μάννα, στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η εκπαίδευση της συριανής κοινωνίας στην ανακύκλωση απορριμμάτων, ώστε να διαδραματίσει σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης εκδήλωση με θέμα “κομποστοποίηση και ανακύκλωση”.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Μάννα, όπου μέλη και φίλοι του ενημερώθηκαν για τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης του νησιού, που το καθιστούν ετησίως πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και για την επέκτασή της μέσα από νέες μεθόδους.

“Ο πρωταθλητισμός συνεχίζεται”

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Στέφανος Βακόνδιος, αναφέρθηκε στον, π. Αντώνιο Βουτσίνο, υπεύθυνο της ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου και εφημέριο της Ενορίας Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Μάννα, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της ανακύκλωσης, συνδράμοντας μέσα από το έργο του στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών και μεγάλων.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η Σύρος συνεχίζει τον πρωταθλητισμό στη συλλογή και διακομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, για τον οποίο μάλιστα βραβεύτηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατέστησε δε γνωστό ότι τον προσεχή Ιούλιο θα διεξαχθεί στη Σύρο η ετήσια συνάντηση των ΦΟΔΣΑ από κάθε δήμο της χώρας, κατά την οποία θα τιμηθούν όλοι όσοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για τη διάδοση και εδραίωση της ανακύκλωσης στο νησί.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και οι τεράστιες ποσότητες που συγκεντρώνει ο δήμος έχουν συμβάλει σημαντικά στην παράταση της διάρκειας ζωής του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τις μετρήσεις, δύναται να παραμείνει ενεργός για 13 ολόκληρα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και πολλές περιοχές της Ελλάδας αδυνατούν ακόμη να βρουν κατάλληλο χώρο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, ο κ. Βακόνδιος έκρινε ότι η Σύρος οφείλει να διαφυλάξει το δικό της χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σαν κόρη οφθαλμού.

Το Μάννα “κόβει το νήμα” στην ανακύκλωση

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που παρουσιάζουν όλοι οι υπόλοιποι δήμοι συνολικά δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους δείκτες της Σύρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 4.000 που συγκεντρώθηκαν το 2012 και αντιστοιχούν σε 200 κιλά ανά κάτοικο, ετησίως. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις υψηλές ποσότητες που συλλέγονται χειμώνα-καλοκαίρι στους κάδους ανακύκλωσης του Μάννα, χάρη στην παράδοση που κουβαλάει στις “πλάτες” της. Ως εκ τούτου, ο κ. Βακόνδιος απηύθυνε ένα μεγάλο “μπράβο” προς όλους τους Συριανούς, οι οποίοι αποδεικνύουν καθημερινά πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι σε θέματα περιβάλλοντος.

“Η κομποστοποίηση φέρνει την ευθύνη στο σπίτι μας”

Το πρόγραμμα της κομποστοποίησης, το οποίο αποτελεί το επόμενο “σκαλοπάτι” στον τομέα της ανακύκλωσης, ανέλυσε η Γεωργία Βαρελά, υπάλληλος στο Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η κ. Βαρελά ενημέρωσε το κοινό ότι μέσα από τη διαδικασία της κομποστοποίησης επιτυγχάνεται η μετατροπή των οργανικών κλασμάτων που βρίσκονται στα απορρίμματα, όπως φλούδια, ξυλάκια, χορτάρια, υπολείμματα καφέ και τσαγιού, σε θρεπτική ύλη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυλές και κήπους.

Κατέστησε δε γνωστό ότι στο δήμο υπάρχει ήδη ο απλός πλαστικός κομποστοποιητής, που στοιχίζει 70-80 ευρώ. Ο δήμος δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να τον παραλάβουν στη μισή τιμή, μαζί με έναν πλήρη οδηγό κομποστοποίησης. Σημείωσε επίσης, ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού, όπου οι μαθητές μαθαίνουν την κομποστοποίηση, να συλλέγουν υλικά και να τα βρέχουν ή να τα στεγνώνουν αντίστοιχα για να διατηρούνται σε μια κατάσταση ζύμωσης που είναι και το απαιτούμενο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό βιολογικό λίπασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα τόσο στα λουλούδια και στα λαχανικά.

Το πρόγραμμα, στο οποίο έχει ενταχθεί ο δήμος είναι ύψους 1.000.000 ευρώ και αφορά στην επέκταση της κομποστοποίησης στις αστικές περιοχές του νησιού που δε διαθέτουν κήπους και συγκεκριμένα στην Άνω Σύρο και στο κέντρο της Ερμούπολης. Σημειώνεται δε ότι οι όροι του διαγωνισμού έχουν ήδη εγκριθεί και μέσα στους επόμενους μήνες, ο δήμος αναμένεται να παραλάβει κομποστοποιητές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι κλείνουν, δε μυρίζουν και μπορούν να τοποθετηθούν στην αυλή ή στο μπαλκόνι.

Όπως υπογράμμισε, το πρόγραμμα της κομποστοποίησης ουσιαστικά φέρνει την ευθύνη στο σπίτι μας. “Εμείς καταναλώνουμε κι εμείς μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το προϊόν που καταναλώνουμε με τον πιο ωφέλιμο τρόπο” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βαρελά, σημειώνοντας ότι “την επόμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα διδαχθούν από γεωπόνους πώς να ρίχνουν το λίπασμα μέσα στα παρτέρια, για να δημιουργήσουν το δικό τους λαχανόκηπο, χωρίς ιδιαίτερο κόστος”. Τέλος, εξήγησε ότι μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα, ο δήμος θα εξασφαλίσει τρεις μεγάλους αυτοματοποιημένους κάδους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην Αζόλιμνο, στο Κίνι και στην Ποσειδωνία ή το Γαλησσά. “Μέσα από τη διαδικασία της συλλογής, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης ουσιαστικά γνωριζόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ενδεχομένως φτιάχνουμε ωραία περιβόλια και για μας και για τα παιδιά στα σχολεία” κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη συμμετοχή όλων.

1,5 χρόνος εφαρμογής της ανακύκλωσης φαρμάκων

Στην ανακύκλωση φαρμάκων, τα οποία έχουν λήξει και φυλάσσονται ασκόπως σε ντουλάπια της οικίας μας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Ζουλουφός, χαρακτηρίζοντας τη δράση “κέρδος της δημόσιας υγείας”. Όπως σημείωσε, η δράση εφαρμόζεται στη Σύρο από τον Ιούλιο του 2012 σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κυκλάδων. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι, σε 14 από τα 17 φαρμακεία του νησιού, ενώ τυπώθηκαν και σχετικά φυλλάδια για τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Πρόσθεσε επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 4,5 τόνοι φαρμάκων, οι οποίοι ξεπερνούν κατά πολύ τις ποσότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Απονομή τιμητικής πλακέτας στην κ. Ελένη Αρμακόλα

Στη συνέχεια, ενημέρωσε το κοινό, ότι πρωτοπόρος της δράσης ήταν η φαρμακοποιός κ. Ελένη Αρμακόλα, η οποία ξεκίνησε την ανακύκλωση στην προσωπική της επιχείρηση, πριν ακόμα το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ επιχειρήσει αυτό το βήμα. Ο Φορέας, έχοντας λάβει υπόψη του τις μεγάλες ποσότητες που συγκεντρώνει η ίδια, αλλά και την κουλτούρα της ανακύκλωσης την οποία προσπαθεί καθημερινά να μεταλαμπαδεύσει στο κοινό της, απηύθυνε τιμητική πλακέτα στην κ. Αρμακόλα, με την ευχή να μη σταματήσει ποτέ να ενδιαφέρεται για τον τόπο της.

Από την πλευρά της, η κ. Αρμακόλα δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την αναγνώριση του έργου τους, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση της συριανής κοινωνίας απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στην ανάγκη “να το προσέξουμε, να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε καθαρό στα παιδιά μας. “Η εκπαίδευση όλου του κόσμου στο νησί ήταν αυτή που έμμεσα πίεσε στο να δημιουργηθεί ο φορέας ανακύκλωσης γιατί εάν εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να ανακυκλώσουμε, ο φορέας δεν θα μπορούσε μετά να μας εκπαιδεύσει”, τόνισε.

Ετικέτες: