Βράβευση νέων της Σύρου στο πλαίσιο του δημοτικού προγράμματος “ΑΞΙΖΕΙΣ”

Παραδείγματα προς μίμηση

Οι διακριθέντες μαθητές μιλούν στην “Κοινή Γνώμη”

Παιδικά χαμόγελα “πλημμύρισε” το δημαρχιακό μέγαρο στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι σε μαθητές και ομάδες νέων της Σύρου, οι οποίοι διακρίθηκαν σε κοινωνικό και αθλητικό επίπεδο, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Το δημοτικό πρόγραμμα “ΑΞΙΖΕΙΣ” διεξάχθηκε για πρώτη φορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί ως ένας ετήσιος θεσμός, με στόχο την επιβράβευση μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αξίζουν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους συνομήλικούς τους.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της υπεύθυνης του γραφείου δημάρχου κ. Αλίκης Λεονταρίτη, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδεία, αλλά και τις διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες υπέδειξαν με τη σειρά τους τα παιδιά που διακρίθηκαν σε κάποιον τομέα το περασμένο σχολικό έτος.

Απονομή 18 επαίνων

Σημειώνεται ότι φέτος απονεμήθηκαν, παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων συνολικά 18 έπαινοι. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι μαθητές Μαρία Παντελή (διάκριση σε αγώνες Tae Kwon Do), Νικόλαος – Χαράλαμπος Παράβαλος (2η θέση σε αγώνες καράτε), Αικατερίνη Παυλάκου (Β' βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης), Στέλιος Δουλγέρης (διάκριση στο διαγωνισμό της NASA “Γίνε επιστήμονας για 1 ημέρα”) και Μαρία Μαγδαληνή Δαλεζίου (1ο Βραβείο σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή).

Επιπλέον, απονεμήθηκαν έπαινοι στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης για το σύνολο των περιβαλλοντικών δράσεών του, στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας για ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του, στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου για τη κατάκτηση του 1ου βραβείου στον διαγωνισμό Γαλλοφωνίας της Γαλλικής ακαδημίας, στην Ομάδα Μικρών Εθελοντών Ξεναγών Άνω Σύρου για την προσφορά τους στην αναβάθμιση του τοπικού πολιτισμού, αλλά και σε ομάδα παιδιών του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι μαθητές του Μουσείου οι οποίοι παρείχαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις εθελοντικές παρουσίες τους, ξεναγώντας τους επισκέπτες του νησιού στο Δημαρχείο, το Θέατρο Απόλλων και το Πνευματικό Κέντρο Σύρου – Ερμούπολης είναι οι: Μαριάννα Θαλασσινού, Άρτεμις Κοπανιτσάνου, Αικατερίνη και Νίκη Βαμβακούρη, Μανώλης Ζώρζος, Γιώργος Ρουσσουνέλος, Δανάη Κουτσουπιά, Ειρήνη Παλαιολόγου και Ειρήνη Λειβαδά.

Σημαντικό κίνητρο

“Το πρόγραμμα αυτό είναι μια πρόκληση προς όλα τα παιδιά να τείνουν προς το καλό και το καλύτερο” δήλωσε χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη” η κ Λεονταρίτη.

Στην κάμερα της εφημερίδας μίλησαν κάποιοι εκ των διακριθέντων μαθητών, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη χαρά τους, αλλά και την έκπληξή τους για την απρόσμενη αυτή αναγνώριση.

“Χάρηκα πάρα πολύ γιατί παρατήρησα ότι ο δήμος έχει αρχίσει και αναγνωρίζει τις εθελοντικές προσπάθειες που κάνουμε για το νησί μας. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη γιατί είμαστε εθελοντές και δεν περιμέναμε να βραβευτούμε” υπογράμμισε ο Γιώργος Ρουσσουνέλος, μαθητής της Γ' Γυμνασίου, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των Μικρών Ξεναγών του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

Με τη σειρά του, ο φίλος του και “συνάδελφός” του Μανώλης Ζώρζος τόνισε “κανείς από μας δεν περίμενε κάποια βράβευση. Τόσα χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας γιατί διασκεδάζουμε, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να αγαπήσουμε το νησί μας ακόμα περισσότερο”. Από την πλευρά της, η Μαρία-Μαγδαληνή Δαλεζίου εξήγησε ότι η βράβευσή της από τον δήμο την ικανοποίησε πολύ περισσότερο και από την ίδια τη διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προσθέτοντας ότι “το συναίσθημα να σε βραβεύει ο τόπος σου είναι μοναδικό”. Τη χαρά της εξέφρασε επίσης και η νεώτερη της παρέας, η Μαριάννα Θαλασσινού, μέλος της ομάδας των Μικρών Ξεναγών της Ερμούπολης, η οποία δήλωσε πως η ίδια προτρέπει κι άλλα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

“Όλοι μαζί μπορούμε”

Στις περιβαλλοντικές δράσεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης τα τελευταία είκοσι χρόνια, αναφέρθηκε η υπεύθυνη των προγραμμάτων Ρένα Λουιζίδου. Η ίδια κατέστησε γνωστό πως “από τον Νοέμβριο του 1993, το σχολείο συμμετέχει στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Helmepa Junior” με τα παιδιά και τους εθελοντές εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν δραστηριότητες με σκοπό να προστατέψουν το περιβάλλον και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία”. Έχοντας ως σημαία τους το σύνθημα “Όλοι μαζί μπορούμε”, “Ας αλλάξουμε συνήθειες και όχι το κλίμα”, έχουν ανακηρυχθεί πρεσβευτές της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.