Συνέντευξη του νομικού συμβούλου του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Τάσου Παπαδόπουλου

Ματιά στη Σύρο... στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας

Η Σύρος, η αρχόντισσα, το νησί, ξαφνικά μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Ποιος άραγε είναι αυτός που έμαθε στους χιλιάδες υπαλλήλους των οργάνων της Ε.Ε. και των Κρατών-Μελών που υπηρετούν στις Βρυξέλλες την ύπαρξη του τόπου μας;

Δεν είναι κάποιος Συριανός. Είναι απλά ένας ανιδιοτελής λάτρης της Σύρου. Ο Τάσος Παπαδόπουλος, νομικός σύμβουλος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. ορμώμενος από την αγάπη του για το νησί, άδραξε την ευκαιρία και με αφορμή την Προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγραψε ένα άρθρο στην εσωτερική ιστοσελίδα του Συμβουλίου, όχι για τη γενέτειρα του Θεσσαλονίκη αλλά για τον αγαπημένο του πολιτιστικό και καλοκαιρινό προορισμό, τη Σύρο. Ο τίτλος του άρθρου, “Μια γεύση από την Προεδρία: Σύρος, στην καρδιά των Κυκλάδων”.

Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στο πλαίσιο της οποίας μίλησε για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων που αγαπά, ενώ αναφέρθηκε και στο εν λόγω άρθρο, μέσω του οποίου συστήνει τη Σύρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαδόπουλος για τη συλλογή υλικού και πληροφοριών προκειμένου να συντάξει το άρθρο, ευχαριστεί δημόσια τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, Θάνο Φώσκολο με το συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”, ο οποίος όπως εξήγησε τον βοήθησε “στην τεκμηρίωση των πληροφοριών”.

Πως σκεφθήκατε να γράψετε το συγκεκριμένο άρθρο για τη Σύρο;

“Θεώρησα ότι η προβολή της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον τόπο μας ήταν επιβεβλημένη ενέργεια. Από το 2010 και μετέπειτα, υπάρχει παντού στην Ευρώπη μία ειλικρινής αγωνία για το μέλλον της χώρας. Εάν μου επιτρέπετε, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι πολίτες συναισθάνονται τις δυσκολίες που προέκυψαν, ιδίως λόγω των μεγάλων ποσοστών επιβίωσης κάτω από τα όρια της φτώχειας και της μακροχρόνιας ανεργίας νέων καθώς και απασχολουμένων σε παραγωγικές ηλικίες. Η ευθύνη όλων όσων εργαζόμαστε σε διεθνείς οργανισμούς είναι αυξημένη και σας βεβαιώ ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τρόπους που δεν (θέλουμε πάντοτε να) είναι αντιληπτοί ευρύτερα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αξιοποιώντας το ενημερωτικό αφιέρωμα σε αγαπημένους προορισμούς της χώρας που έχει την ευθύνη της εξάμηνης Προεδρίας, ενημέρωσα τους υπεύθυνους επικοινωνίας για την πρόθεσή μου να συντάξω ένα άρθρο για τη Σύρο. Η περίπτωσή της είναι ιδιαίτερη: ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών (λ.χ. συνεδριακού, ερευνητικού τουρισμού) ή ακόμη και να προσελκύσει επισκέπτες με ιδιαίτερες πολιτιστικές ανησυχίες, παραμένει άγνωστη. Η πρόκληση ήταν μεγάλη καθώς και η ευθύνη να παρουσιάσεις έναν τόσο σημαντικό τόπο σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και πολυάριθμο κοινό”.

Πραγματοποιώντας έρευνα για το άρθρο βρήκατε εύκολα αξιοποιήσιμο υλικό;

“Αναζήτησα φωτογραφικό υλικό από πολλές ιστοσελίδες, αλλά θεωρώ ότι οι φωτογραφίες που έλαβα με τη συγκατάθεση του καλλιτέχνη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με όρους αισθητικής. Η συνεισφορά του καλού μου φίλου Θάνου Φώσκολου από τη Σύρο στην τεκμηρίωση των πληροφοριών ήταν ανεκτίμητη και τον ευχαριστώ για αυτό”.

Θεωρείτε ότι προβολές τέτοιου είδους θα έπρεπε ίσως να φέρουν την επίσημη “σφραγίδα” της Τοπικής Αρχής;

“Θα ήταν χρήσιμο οι τοπικές κοινωνίες να αναζητήσουν "ευφυείς λύσεις" για την προβολή του τόπου. Κάθε προβολή οφείλει να λάβει υπόψη της τις προσδοκίες του "κοινού - στόχου", στον οποίο απευθύνεται. Οι καταχωρήσεις σε αναγνωρισμένες τουριστικές ιστοσελίδες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από αυτές που γίνονται, λόγου χάρη, σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση, το προϊόν που παρουσιάζεται, πρέπει να είναι ελκυστικό και η Σύρος έχει κάθε λόγο να κινηθεί στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και να λάβει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη”.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι ανταποκρίθηκαν ένθερμα στο άρθρο σας, αλλά δυστυχώς, πολλοί από αυτούς αναφέρθηκαν στο νησί σαν να μη γνώριζαν την ύπαρξη του. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

“Είναι αλήθεια ότι επιβεβαιώθηκε μέσα από την έρευνα η άποψη που είχα σχηματίσει εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή η γεωγραφική εγγύτητα προς άλλους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων (λ.χ. Μύκονος, Πάρος) "επισκίασε" καταλυτικά την αυτοτελή τουριστική παρουσία της Σύρου.

Σας βεβαιώνω ότι οι αναγνώστες μαγεύτηκαν από τις φωτογραφίες του τόπου σας και εκτίμησαν ακόμη τη μοναδική συνύπαρξη κοινοτήτων με ετερόδοξες, θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αρκετοί σχολιαστές επισήμαναν ότι θα μπορούσε να είναι η Σύρος ένας εξαιρετικός προορισμός για το Πάσχα... Πιστεύω βαθιά ότι η διαφήμιση που γίνεται από ευτυχείς επισκέπτες στον κοινωνικό τους περίγυρο είναι σημαντικό εργαλείο για μελλοντικές δράσεις τουριστικής προβολής της Σύρου. Εάν η οργανωμένη προβολή ξεκινήσει άμεσα και συγκροτημένα, το αποτέλεσμα θα έρθει γρηγορότερα από όσο μπορεί να αναμένει και ο πιο αισιόδοξος. Θα ήθελα να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι η πρόσφατη έκθεση για τον El Greco στην Ισπανία και η μεταφορά της εικόνας του Ευαγγελισμού θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία τουριστικής προβολής. Υπάρχουν κάθε χρόνο πολυάριθμες τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο και εκεί η οργανωμένη και συστηματική παρουσία του τόπου σας και των προϊόντων του θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα”.

Νομίζετε ότι είναι εφικτό να εισέλθει η Σύρος με αξιώσεις στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη;

“Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Χρειάζεται να εντατικοποιηθεί η προβολή σε όλα τα επίπεδα και ιδίως να εκπονηθούν δράσεις και έργα για την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τη σύνδεση του νησιού με πόλεις του εξωτερικού (ίσως σε συνδυασμό με πτήσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλους, πολύ κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς). Είναι παρατηρημένο ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού σχετίζεται άμεσα με την ευκολία πρόσβασης και την εξοικονόμηση χρόνου που ο επισκέπτης από το εξωτερικό συνυπολογίζει, προκειμένου να αποφασίσει. Μείωση του χρόνου συνεπάγεται ιδίως τη μείωση του κόστους και δημιουργία θετικότερων προϋποθέσεων για την καθιέρωση ενός τουριστικού brand name σε βάθος λίγων ετών”.

Αξιολογείτε πως υπάρχουν κινήσεις ως προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα θεωρούνταν αυτονόητες, αλλά δεν εφαρμόζονται από τη Δημοτική Αρχή;

“Μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου θεωρώ χρήσιμη τη δημιουργία μαρίνας καθώς και την εξέταση τρόπων εισδοχής κρουαζιερόπλοιων στον ευρύτερο λιμένα. Είναι λυπηρό ακόμη ότι τα Φεστιβάλ της Σύρου δεν είναι αρκετά γνωστά διεθνώς. Προτείνω τέτοιες εκδηλώσεις να ενταχθούν σε διεθνή έντυπα που εξειδικεύονται στο “συναυλιακό ή πολιτιστικό τουρισμό” και να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο τμήμα μιας νέας επικοινωνιακής προβολής μαζί με τα λοιπά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα”.

Από την πρόσφατη επίσκεψη σας στο νησί, τι είναι αυτό που σας μάγεψε;

“Με μαγεύουν το οικιστικό περιβάλλον της Ερμούπολης, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν σοβαρά και συστηματικά αρχιτέκτονες και διεθνή συνέδρια, μ’ελκύει το διάχυτο φως, με καθηλώνει η εκκλησιαστική χορωδία του Αγίου Νικολάου και η διάχυτη μουσικότητα στις εκδηλώσεις της ζωής, με συγκινεί γενικά ο πολιτισμός του νησιού, που ξεχωρίζει τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων, όσο και στην αρτιότητα και μεγαλοπρέπεια των εκδηλώσεων που οργανώνονται.

Κάποιοι θα πουν ότι πρόκειται απλώς για ένα άρθρο. Την παρούσα όμως στιγμή τέτοιες κινήσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι η μοναδική προβολή του νησιού μας εκτός συνόρων”.