Κόντρα συνεταιρισμού Μυκόνου και δήμου

Καταγγελία για αυθαιρεσία των δημοτικών αρχών

  • Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2014 - 06:10

Με ανακοίνωση – καταγγελία ο συνεταιρισμός Μοικονος γνωστοποιεί το πρόβλημα διαχείρισης της ανακύκλωσης που έχει προκύψει στη Μύκονο.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου έχει αποφασιστεί η επανεκκίνηση της συλλογής των ανακτώμενων υλικών με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό. Παράλληλα ο δήμος αναφέρεται στην παρεμβολή ενός τοπικού ιδιωτικού κέντρου ανακύκλωσης στο οποίο θα καταλήγει το περιεχόμενο των μπλε κάδων. Μεταξύ άλλων η δημοτική αρχή υπονόησε ότι την συγκεκριμένη εναλλακτική λύση τη πρότεινε ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ο ΕΟΑΝ όμως, όπως τόνισε ο συνεταιρισμός Μοικονος, έχει παραδεχτεί δημόσια, με έγγραφο προς το δήμο Μυκόνου, ότι η ανακύκλωση στο νησί δεν λειτουργεί σωστά λόγω μη σωστής εφαρμογής της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα πλέον να εκτελείται σε περιορισμένο βαθμό από τοπικό συνεταιρισμό. Επίσης η εποπτεύουσα κρατική αρχή για την ανακύκλωση σε πανελλαδικό επίπεδο (ΕΟΑΝ) αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της διαλογής στην πηγή ως την προσφορότερη μέθοδο ανακύκλωσης. Εκτός των άλλων στο έγγραφο γίνεται ειδική αναφορά στον συνεταιρισμό Μοικονος και στην αναγκαιότητα συνεργασίας του με τον Δήμο για το κοινό όφελος. Τέλος στο έγγραφο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί το Συλλογικό Σύστημα Διαχείρησης της Ανακύκλωσης αλλά και ο Δήμος Μυκόνου θα επιβληθούν πρόστιμα

Σημειώνεται ότι το συλλογικό σύστημα έχει επιδοθεί σε κρούσεις προσεταιρισμού του συνεταιρισμού Μοικονος αναγνωρίζοντας έτσι τις ευθύνες που το βαραίνουν για τη σημερινή κατάσταση της ανακύκλωσης στο νησί.

Ενώ λοιπόν γίνεται σαφές ότι οι επίσημοι φορείς αναγνωρίζουν τις διαστάσεις του προβλήματος και προτρέπουν το Δήμο να συνεργαστεί με τον συνεταιρισμό, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ακολουθεί τις υποδείξεις και αποφασίζει να επιστρέψει σε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της ανακύκλωσης. Παράλληλα αποποιείται τις ευθύνες του για την υπάρχουσα κατάσταση και προτείνει η ΕΕΑΑ να πραγματοποιήσει συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό ΚΔΑΥ.

Το παράδοξο σε όλη την υπόθεση είναι ότι μια ιδιωτική πρωτοβουλία ως συνεταιρισμός πολιτών μάχεται για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης και την εφαρμογή ενός δημοτικού συστήματος ανακύκλωσης ενώ την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο προωθεί την ιδιωτικοποίηση της.

Επίσης δημιουργούνται ζητήματα εγκυρότητας της συγκεκριμένης απόφασης που έλαβε ο δήμος λόγω απουσίας δύο δημοτικών συμβούλων από την συνεδρίαση ενώ φαίνεται να συνυπογράφουν την απόφαση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προκύπτουν θέματα ηθικής και πολιτικής αφού το συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν και την επερχόμενη δημοτική αρχή εν όψει εκλογών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο συνεταιρισμός Μοικονος καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα να τοποθετηθούν δημοσίως και τις δημοτικές παρατάξεις να λάβουν θέση για τη συγκεκριμένη απόφαση και να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την κοινή προσπάθεια των πολιτών του νησιού.

Τέλος στην ανακοίνωση του ο συνεταιρισμός κατήγγειλε ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος προκειμένου να επιτευχθεί ο αγώνας για μια καθαρή και πολιτισμένη Μύκονο.

Ετικέτες: