Υποδοχή στη Σύρο των κωπηλατών που ταξιδεύουν για τα καρκινοπαθή παιδιά

Μία προσπάθεια «Πίστης»

Η ευαισθητοποίηση του κόσμου, η σημασία της ενημέρωσης, το νόημα της προσφοράς, η σωτηρία των παιδιών, η δύναμη της προσπάθειας, είναι κύριες παράμετροι του ίδιου οδυνηρού θέματος που αφορά στα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις.

Ένας σύλλογος που εδώ και 21 χρόνια παλεύει για τα δικαιώματα στη νοσηλεία, τη θεραπεία και την ίαση των καρκινοπαθών παιδιών και που τώρα επιλέγει έναν άλλο τρόπο για να επικοινωνήσει το μήνυμα της στήριξης που χρειάζονται τα παιδιά αυτά.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Πίστη», σε μια κοινή προσπάθεια- εκστρατεία ενημέρωσης με το South EvianGulf team, διοργανώνουν την δράση με την ονομασία «Ελλάδα 1000 μίλια», μέσω της οποίας επιχειρείται η αφύπνιση του κόσμου ώστε να γίνει κοινωνός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά και μέσω της προσφοράς να ενισχυθεί η προσπάθεια.

Το ταξίδι

Στο εγχείρημα προσέλκυσης δοτών μυελού των οστών, αίματος και αιμοπεταλίων, επιχειρείται ένα ταξίδι με καγιάκ, για πρώτη φορά στην ναυτική ιστορία, με τους κωπηλάτες να καλύπτουν 1.000 ναυτικά μίλια καλύπτοντας την απόσταση από το ένα άκρο της Ελλάδας έως το άλλο.

Όπως από τον ίδιο τον σύλλογο αναφέρεται η προσπάθεια αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον απαιτητικών εγχειρημάτων που θα έχουν επιχειρηθεί ποτέ παγκοσμίως, με τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους.

Είναι μία μαραθώνια διαδρομή για δύο κωπηλάτες που με κανόε-καγιάκ θα διασχίσουν τα 1.000 ναυτικά μίλια με κουπί, ξεκινώντας από το βορειοδυτικότερο σημείο της Ελλάδος, το νησί Οθωνοί και διασχίζοντας το Ιόνιο πέλαγος θα περάσουν τον Κορινθιακό κόλπο, τον Ισθμό, τον Σαρωνικό κόλπο και θα συνεχίσουν στο Αιγαίο φτάνοντας μέχρι το νοτιοανατολικότερο άκρο της χώρας, το ακριτικό Καστελλόριζο, με την προσπάθεια να ολοκληρώνεται σε διάστημα 55 ημερών, κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο.

Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και στοχεύει στην παρότρυνση του κοινού ώστε να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τα παιδιά που νοσηλεύονται στις ογκολογικές κλινικές υπό τη φροντίδα του συλλόγου.

Η υποδοχή στη Σύρο

Μεταξύ των σταθμών της μαραθώνιας θαλάσσιας διαδρομής που θα διασχίσουν οι κωπηλάτες, είναι και στάσεις σε 8 νησιά των Κυκλάδων, στη διαδρομή τους προς το Καστελλόριζο.

Ήδη έχουν περάσει από την Κέα με επόμενο σταθμό τη Σύρο και θα συνεχίσουν για Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Αμοργό.

Κατά την προσέγγιση τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα υποδεχθεί τους κωπηλάτης ο Μητροπολίτης κ.κ. Δωρόθεος Β΄, που θα τους αναμένει στην περιοχή Νησάκι, σήμερα στις 17.00 μ.μ., που με την παρουσία τους ενισχύει σημειολογικά την προσπάθεια που γίνεται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα των πασχόντων παιδιών.

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου κατά την άφιξη των κωπηλατών θα τους δώσει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν τη δύσκολη διαδρομή τους ενώ θα δοθεί η ευκαιρία ενημέρωσης από τα μέλη του συλλόγου ώστε να μπορέσει ο κάθε ένας να συνδράμει με την προσφορά του σε αίμα.

Να υπενθυμίσουμε την πολύ πετυχημένη ανάλογη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, πριν από τέσσερα χρόνια στην Τήνο, με πολύ θετικά αποτελέσματα προσφοράς.

Ο σύλλογος και οι κωπηλάτες

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων καρκινοπαθών παιδιών «Η Πίστη», ιδρύθηκε το 1993, από τους γονείς των παιδιών που νοσηλεύοντας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», τους οποίους ένωσε η θέληση της κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων και του μέλλοντος των παιδιών τους με πίστη.

Όπως από τον ίδιο τον σύλλογο αναφέρεται, γίνεται αγώνας για τη δημιουργία αξιοπρεπών, επαρκών, ασφαλών και υψηλού επιπέδου συνθηκών νοσηλείας, που να εξασφαλίζουν στα καρκινοπαθή παιδιά ίσες πιθανότητες ίασης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α.

Η ομάδα South Evian Gulf team, μέλη της οποίας θα πραγματοποιήσουν το εγχείρημα των 1.000 μιλίων, δημιουργήθηκε στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο το 2010, από τους Άγγελο Χριστοφίδη, Άγγελο Μηνούδη, Κώστα Μανατάκη και Χρήστο Φλεβοτόμο, που είχαν ως κίνητρο τη βαθιά αγάπη τους για τη θάλασσα και τα ναυτικά ταξίδια και μία βαθύτερη επιθυμία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Κάθε τους προσπάθεια μέσα στο υγρό στοιχείο έχει πάντα ως πυξίδα την ιδέα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο ώστε οι αποστολές τους να υπηρετούν κάθε φορά έναν κοινωνικό σκοπό.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν για τη δράση τους, κάθε θαλασσινό ταξίδι της ομάδας είναι ταυτόχρονα μια δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο, με σκοπό τη σύμπλευση για την υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, και ειδικότερα των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σημειώνουν δε ότι αγωνίζονται με το σώμα, το μυαλό και την ψυχή, για όσα αξίζει να αγωνίζεται κανείς.

Ενεργοποίηση των πολιτών

Το ζητούμενο είναι να περάσει το μήνυμα των κωπηλατών στις συνειδήσεις του κόσμου ώστε μέσω της δωρεάς αίματος και μυελού των οστών, με μία απλή διαδικασία να δοθεί ελπίδα στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Στο μήνυμα του μέσω της «Κοινής Γνώμης» ο πρόεδρος του συλλόγου «Η Πίστη», Χρήστος Βλάχος, εξέφρασε την βεβαιότητα του για την ευαισθησία του κόσμου, εστίασε όμως στο ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι ανενημέρωτη σχετικά με τη σημασία της δωρεάς αίματος και μυελού των οστών.

«Έχουμε το αίμα, τα αιμοπετάλια και τον μυελό των οστών τόση ανάγκη ώστε να μπορούμε να σώσουμε τα παιδιά και τον κόσμο που πάσχει γενικότερα».

Ανέφερε και μία άλλη παράμετρο της προσφοράς αίματος, που σχετίζεται με τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα για αίμα, λέγοντας «με τη δωρεά αίματος κάνουμε και οικονομία στην πατρίδα μας, που το έχει τόσο πολύ ανάγκη, γιατί πληρώνουμε το αίμα χρυσάφι».

Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απήχηση που είχε το εγχείρημα τους αυτό, καθώς τα μέλη του συλλόγου γίνονται αποδέκτες πολύ θετικών αντιδράσεων από τον κόσμο.

Ιδιαιτέρως επικριτικός εμφανίστηκε όσον αφορά στη στάση της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων, στον αγώνα που δίνει ο σύλλογος, καθώς στην παρούσα προσπάθεια της δράσης των 1.000 μιλίων, απλώς αυτή τέθηκε υπό την αιγίδα των τριών υπουργείων, χωρίς περεταίρω πρακτική βοήθεια.

Όπως ενημέρωσε, ο σύλλογος απευθύνθηκε και στο υπουργείο Υγείας, αλλά ο υπουργός, λόγω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών του υποχρεώσεων δεν είχε τον χρόνο να ακούσει τις προτάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση σημαντική είναι η προσφορά των πολιτών ώστε τα παιδιά με καρκίνο να μη βρεθούν μόνα μπροστά στην κρίση και κυρίως ακόμη πιο μόνα μπροστά στη νόσο.