"Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου"
- Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2014 - 06:10
Την ευκαιρία να ερευνήσουν το γειτονικό τους υγρότοπο, να μάθουν για τη βιοποικιλότητα, τις λειτουργίες και τα προβλήματά του, να εμπνευστούν ιστορίες, αλλά και να διακριθούν είχαν μικροί και μεγάλοι μαθητές της Πάρου μέσα από τη συμμετοχή τους στο μαθητικό διαγωνισμό βίντεο και παραμυθιού της WWF, όπου απέσπασαν συνολικά τρία βραβεία.
Ο διαγωνισμός με τίτλο “Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου”, εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγροτόπους και υλοποιείται με την υποστήριξη του συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος “Αποστολή Νερό”.
Ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας
Η τελετή λήξης του διαγωνισμού και βράβευσης των έργων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Λέσβου, στη Μυτιλήνη, παρουσία 120 μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές της Λέσβου και της Πάρου, οι οποίοι παρουσίασαν τα δικά τους παραμύθια και βίντεο, με κύριο συστατικό την αγάπη τους για το περιβάλλον.
Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την αξία των υγροτόπων. Πάνω από 300 μαθητές εργάστηκαν ατομικά ή σε μικρές ομάδες και διεκδίκησαν μια διάκριση στο διαγωνισμό είτε με την πένα τους, είτε με την κάμερά τους.
Βραβεία παραμυθιού
Τα βραβεία παραμυθιού στην κατηγορία “Νηπιαγωγείο” απέσπασαν το Νηπιαγωγείο Παμφίλων με τον “Κάβουρα Αλέξανδρο στο WWF “(1ο βραβείο), το Νηπιαγωγείο Χαλίκων με το παραμύθι “Στην άκρη, στο ποτάμι” (2ο βραβείο) και το 4ο Νηπιαγωγείο Παροικιάς Πάρου με το παραμύθι “Η Λουλουδένια και η Σκουπιδομάγισσα”.
Τα βραβεία παραμυθιού στην κατηγορία “Δημοτικό σχολείο” απέσπασαν η Βιργιάννα Χατζηκαμάτσου, από το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Λέσβου με το παραμύθι της Ο υγρότοπος σώθηκε (1ο βραβείο), οι Στέλιος Σαμαλτάνης και Παναγιώτης Τσώλης από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο (2ο βραβείο) και η Ειρήνη Ψωμά από το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου με το Ένας μεγάλος κίνδυνος στον υγρότοπο (3ο βραβείο).
Στην ιστορία των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς, ο υγρότοπος της Πάρου βρίσκεται σε κίνδυνο και τα ζώα του νησιού αναγκάζονται να καλέσουν ενισχύσεις από τους φίλους της στην Αφρική για να αντιμετωπίσουν μαζί τον Σάπιους Βρωμίσιους, ο οποίος επιχειρεί να χτίσει τη βίλα του εκεί, μετατρέποντας τον υγρότοπο σε σκουπιδότοπο.
Βραβεία βίντεο
Τα βραβεία για το βίντεο απονεμήθηκαν στην ομάδα του Ε1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς Πάρου που δημιούργησε την ταινία Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου (1ο βραβείο), στην ομάδα από το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής για την ταινία Ο υδροβιότοπος της Καλλονής (2ο βραβείο) και στην ομάδα από το Δημοτικό Σχολείο Μεσοτόπου για την ταινία Η ζωή στη φύση (3ο βραβείο).
Στην ταινία των μαθητών της Πάρου αναφέρθηκε στην “Κοινή Γνώμη” η σκηνοθέτης Μαρία Λεωνίδα, μέλος της επιτροπής οπτικοακουστικών μέσων, κάνοντας για ένα ντοκιμαντέρ με ποιητική χροιά. Όπως σημειώνει, “τα παιδιά χρησιμοποιούν λέξεις κλειδιά που αφορούν χρώματα και πλάσματα που ζουν σε έναν υγρότοπο, περιγράφοντας όσα απαθανάτισαν στον φακό τους και όσα εξερεύνησαν”. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο διαγωνισμός τους έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούν τον γειτονικό τους υγρότοπο, να τον κινηματογραφήσουν και να ενσωματώσουν στο ήχο της ταινίας τις δικές τους φωνές, χωρίς διδακτισμό και χωρίς βαρύγδουπες θεωρίες.
Στην ταινία συμμετείχαν οι μαθητές: Δέσποινα Αλιφιέρη, Τάνια Βεντούρη, Λώρα Βιώνη, Ζαχαρούλα Γκίκα, Νικόλας Δαφερέρας, Βιολέτα Δούζα, Ιωάννα Ιωσηφίδου, Νικόλας Κοκίτσι, Τουμαρίς Ματσάνοβα και Διονύσης Σκιαδάς, ενώ υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι κυρίες Γιούλη Βλαχάβα και Σοφία Αντωνοπούλου.
Το 1ο βραβείο video που παρέλαβε αντιπροσωπεία μαθητών του Ε1 στη Μυτιλήνη, με τη συνοδεία της κ. Βλαχάβα ήταν μία βιντεοκάμερα για τον εξοπλισμό του σχολείου.
Βραβεία Γυμνασίου
Τέλος, το βραβείο ταινίας Γυμνασίου απέσπασε το Γυμνάσιο Πάρου για την ταινία Βαλτο-σκουπιδο-υγρότοπος. Επίσης, έπαινο απέσπασε το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς για την ταινία Μια περιπέτεια στον υγρότοπο της Καλλονής .
Κρυφοί νικητές του διαγωνισμού ήταν οι υγρότοποι της Λέσβου και της Πάρου που μάγεψαν τα παιδιά. Τσικνιάδες, Σμυρνοτσίχλονα, Μελισσοφάγοι, Ερωδιοί, Τουρκοτσαπανάκοι, Αμμοπετροκλήδες, Αβοκέτες αλλά και βάτραχοι, χελώνες και πάπιες πρωταγωνίστησαν στις ιστορίες των νεαρών δημιουργών.
Στην τελετή βράβευσης διαβάστηκαν τα παραμύθια από τις αφηγήτριες Αθανασία Κύρκου, Μαντώ Βελέ και Μαριλίζ Διόλατζη, προβλήθηκαν οι ταινίες, ενώ ακούστηκαν πρωτότυπα τραγούδια και ποιήματα που συνέθεσαν οι μαθητές με αφορμή τον διαγωνισμό.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ζητούνται σωστές αποκαταστάσεις για ασφάλεια
24 Φεβ. 2025 - 6:14 - Τουρισμός για Όλους 2025: Οι αιτήσεις και τα ποσά ενίσχυσης ανά κατηγορία δικαιούχων
23 Φεβ. 2025 - 19:19 - myDATAapp: Πώς αποκτώ κωδικούς, τι προσφέρει και όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις
23 Φεβ. 2025 - 14:47 - «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πώς θα κάνετε αίτηση - Ποιοι οι δικαιούχοι
23 Φεβ. 2025 - 12:57 - Αλλαγή ώρας 2025: Πότε μπαίνουμε στη θερινή ώρα
23 Φεβ. 2025 - 12:10