Στον αέρα οι συμβάσεις των τριών εργαζομένων στον παιδικό σταθμό του Βήσσα

Απροσδιόριστο μέλλον

- Απλήρωτες εργάζονται καθημερινά για την απρόσκοπτη φοίτηση των νηπίων - Με δεσμεύσεις για λύση του θέματος επιστρέφει ο Γ. Δεκαβάλλας από το υπ. Εσωτερικών

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της απορρόφησης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης των τριών εργαζομένων του παιδικού σταθμού του Βήσσα μέχρι σήμερα, καθώς οι συμβάσεις τους παραμένουν “στον αέρα” από την ημέρα της κατάργησης του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΚΑ), με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να εργάζονται χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Το εν λόγω γεγονός μάλιστα σε συνάρτηση με τις νέες περικοπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις κοινωνικές δομές αλλά και τις μειώσεις που θα προέλθουν από προγράμματα που στηρίζουν τη λειτουργία της δομής, “γεννούν” έντονη ανησυχία για το μέλλον του παιδικού σταθμού, το οποίο φαίνεται να αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η νέα Δημοτική Αρχή.

Ωστόσο, αν και το θέμα είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες, άλλωστε η “Κοινή Γνώμη” είχε αναφερθεί στην απλήρωτη εργασία του προσωπικού που στελεχώνει τη δομή σε προγενέστερο άρθρο της, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ζητήσει ξανά να ρυθμιστεί το θέμα των συμβάσεων των τριών εργαζομένων, αφού αξίζει να υπογραμμισθεί πως πρόκειται για τα μόνα άτομα που προέρχονται από τον κατηργημένο Οργανισμό και δεν απορροφήθηκαν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Πολύμηνο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα

Στο προσκήνιο παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά στο αν θα υπάρξει άμεσα λύση στο ζήτημα προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν έστω και αναδρομικά τα δεδουλευμένα τους η παιδαγωγός, η βοηθός παιδαγωγού και η καθαρίστρια του παιδικού σταθμού, οι οποίες με υψηλό αίσθημα ευθύνης δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα σχετικά με το γεγονός ότι κρίνεται μετέωρο το επαγγελματικό παρόν και μέλλον τους, αντίθετα μάλιστα, φροντίζουν συστηματικά και καθημερινά τα μικρά παιδιά από την αρχή του σχολικού έτους.

Στον παιδικό σταθμό του Βήσσα υπογραμμίζεται ότι φοιτούν 23 παιδιά συνολικά και εξυπηρετούνται οικογένειες που κατοικούν εκτός πόλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου, ο οποίος μιλά αναλυτικότερα παρακάτω σχετικά με το θέμα, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει λύση για την υπογραφή των συμβάσεών τους εντός της εβδομάδας, ωστόσο η ανησυχία παραμένει μεγάλη, αφού το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε μετά από πολλούς μήνες το θέμα, εγείρει νέα ερωτηματικά αν τελικά θα δοθεί λύση ή αν πρόκειται να γίνουμε θεατές μίας πολιτικής που εφαρμόζεται σε κοινωνικό επίπεδο πανελλαδικά και “προτείνει” ως “παυσίπονο” τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών δομών ή “απειλεί” με λουκέτα κάποιες από αυτές.

Πάντως, αξίζει να υπενθυμιστεί πως συνολικά οι υπάλληλοι του Οργανισμού είχαν αιτηθεί να απορροφηθούν από τον Δήμο, ώστε να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην περίπτωση που με κυβερνητική απόφαση, το νέο ψαλίδι των περικοπών “άγγιζε” την περαιτέρω λειτουργία των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Λύση του θέματος και αναδρομική καταβολή δεδουλευμένων”

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δεκαβάλλας μετέβη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να συζητήσει το θέμα. Ο ίδιος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο και και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ιωαννίδη στους οποίους έθεσε επί τάπητος το ζήτημα. “Έχει καταθέσει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η μεταφορά του προσωπικού αλλά δεν έχει λάβει απάντηση”, δήλωσε ο κ. Δεκαβάλλας, τονίζοντας ότι “η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου είχε συντάξει την σχετική διάταξη για να ψηφισθεί” ώστε να λυθεί το θέμα, ωστόσο όπως προσθέτει ακολούθησαν οι εκλογές και το θέμα παρέμεινε στάσιμο. “Επισκέφθηκα ξανά το υπουργείο και η θέση του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα είναι ότι θα λύσουν το πρόβλημα, είτε με ερμηνευτικό έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, είτε με διάταξη νόμου, αν αυτό απαιτηθεί” σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σαφείς εξελίξεις θα υπάρξουν εντός της προσεχούς εβδομάδας, αφού δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ίδιους.

Παράλληλα, ο δήμαρχος σε σχετικό ερώτημα για το αν οι τρεις εργαζόμενοι θα λάβουν όσες μισθοδοσίες δεν τους έχουν καταβληθεί από την έναρξη του σχολικού έτους, δήλωσε κατηγορηματικά ότι “θα πληρωθούν αναδρομικά” αφού σε κάθε περίπτωση, “ακόμη και δικαστικά να κινηθούν, θα δικαιωθούν. Δουλεύουν από το Σεπτέμβριο χωρίς να πληρώνονται”.

Πιθανές συνέπειες στο σύνολο των δομών

Ο προβληματισμός όσον αφορά στη συνέχιση της εν λόγω δομής επεκτείνεται όμως, αφού πρώτον, όπως προαναφέρθηκε η δομή – όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες δομές πανελλαδικά – θα έχουν στη διάθεσή τους πολύ λιγότερα χρήματα για τη λειτουργία τους, ενώ δεύτερον, στην περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα των τριών συμβάσεων, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται οι υπάλληλοι, τότε ο παιδικός σταθμός, ακόμη και να παραμείνει ανοικτός, θα χρειαστεί προσωπικό το οποίο θα πρέπει – κατά πάσα πιθανότητα να βρεθεί από το υπάρχον που καλύπτει και εξυπηρετεί τις αντίστοιχες δομές στην Ερμούπολη. Ζητούμενο κάθε πλευράς ωστόσο, τόσο των γονέων, όσο και των παιδαγωγών και του υπόλοιπου προσωπικού είναι εξαιτίας του ανωτέρω σοβαρού ζητήματος, να μην επηρεασθούν συνολικά οι δομές, αφού ενδεχόμενη μεταφορά παιδαγωγού προς τον παιδικό σταθμό του Βήσσα, θα σημάνει τη μείωση του αριθμού των φοιτούντων παιδιών συνολικά στις δομές της Σύρου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν σοβαρό σκόπελο που όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει