Εορτασμός εθνικής επετείου και συμπλήρωση 74 ετών από την 28η Οκτωβρίου του 1940

Ηρωικό OXI ενάντια στην εθνική ταπείνωση

- Μαθητική παρέλαση και στεφάνωση από τους συμμετέχοντες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Πολιτιστικών Συλλόγων, ΑΕΝ και Σώματος Ελλήνων Προσκόπων - Πολίτες και πλήθος επισήμων επιβράβευσαν όσους παρέλασαν με το θερμό χειροκρότημά τους

Με υψηλό το αίσθημα σεβασμού προς τον ηρωισμό των Ελλήνων που αντιστάθηκαν και αγωνίσθηκαν με περίσσευμα ψυχής το 1940, αλλά και με κάθε επισημότητα, κορυφώθηκε χθες ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου με τη μαθητιώσα νεολαία να παρελαύνει περήφανα στην πλατεία Μιαούλη.

Η τοπική κοινωνία της Σύρου, πλήθος επισήμων, καθώς και εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας με την παρουσία τους εξύμνησαν τη φιλοπατρία και την ανδρεία των αγωνιστών ενάντια στις αξιώσεις των Ιταλών, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα και εκφράζοντας το σημερινό “Όχι” σε κάθε μορφή σύγχρονου φασισμού.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι μαθητικές αντιπροσωπείες προχώρησαν στην κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της πόλης.

Οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και σχετικά βίντεο από τη στεφάνωση και την παρέλαση στην ηλεκτρονική σελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης

Ο διήμερος εορτασμός για την εθνική επέτειο ξεκίνησε με τις μαθητικές εκδηλώσεις του συνόλου των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, των γυμνασίων, των λυκείων της Σύρου αλλά και των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού το πρωί της Δευτέρας, τις οποίες διαδέχτηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου. Παρουσία Αρχών και προϊσταμένων υπηρεσιών αναγνώσθηκε προσκλητήριο νεκρών ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Σύρου.

Νωρίς το μεσημέρι, οι μαθητικές κοινότητες αφού συγκεντρώθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης, παρέλασαν συντεταγμένες συνοδεία των δασκάλων και των καθηγητών τους προς επτά μνημεία της Ερμούπολης όπου και κατέθεσαν στεφάνια. Στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξηροκάμπου κατέθεσε στεφάνι το γηραιότερο μέλος του Συλλόγου Μικαρασιατών Ερμούπολης, αλλά και μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου, ενώ ακολούθως στην Προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος και μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης. Στη συνέχεια, μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου γυμνασίου, του 5ου δημοτικού, του εσπερινού ΕΠΑΛ αλλά και σπουδαστές και σπουδάστριες της ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών του Γ. Νοσοκομείου Σύρου κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων, μαθητές του 2ου δημοτικού και του 1ου γυμνασίου στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών, ενώ επιπρόσθετα, οι μαθητές του 3ου δημοτικού στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, οι σπουδαστές της ΑΕΝ, του 2ου γυμνασίου, του εσπερινού γυμνασίου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη και τέλος, οι εκπρόσωποι του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου δημοτικού Ερμούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Σώματος Ελλήνων Οδηγισμού στεφάνωσαν στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

Επιβραβεύθηκαν με χειροκρότημα στην παρέλαση

Της καθιερωμένης παρέλασης την Τρίτη, 28 Οκτωβρίου, προηγήθηκε στις δέκα και μισή το πρωί, η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, παρουσία του Επισκόπου των Καθολικών Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου και ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας, του βουλευτή Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκου Συρμαλένιου, του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρου Σπυρίδωνος, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, άλλων μελών της Αυτοδιοίκησης και πλήθους επισήμων καθώς όμως και εκπροσώπων φορέων. Σημειώνεται πως, μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού από τον συγγραφέα – ιστορικό και υπάλληλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μάνο Τελώνη, πραγματοποιήθηκε και η επιμνημόσυνη δέηση στο εθνικό ηρώο της πόλης προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.

Τα μέλη της Φιλαρμονικής του Δημου Σύρου – Ερμούπολης υπό την εξαιρετική καθοδήγηση της μαέστρου Αλίς Λαμπάρς ανέκρουσαν τον Εθνικό Ύμνο ενώ αμέσως μετά, παρελαύνοντας έλαβαν τη θέση τους στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη, από όπου και συνόδευσαν του μαθητές κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Πλην της μαθητιώσας νεολαίας, αξίζει να αναφερθεί πως παρέλασαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Μέγας Αλέξανδρος”, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου “η σοφία της παράδοσης”, του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και του Αθλητικού Συλλόγου Tae Kwon Do Ερμούπολης.

“Χρεωμένος στη χώρα μας ένας διαρκής αγώνας για ελευθερία”

Περιεκτικός σε νόημα και μηνύματα ήταν ο πανηγυρικός που εκφωνήθηκε από τον κ. Τελώνη στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του “Όχι”. “Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από το λακωνικό αλλά ηρωικό «ΌΧΙ» των Ελλήνων. «ΟΧΙ» στην εθνική ταπείνωση, τον εδαφικό κατακερματισμό και τη στέρηση της ελευθερίας, αυτής που οι Έλληνες ανέδειξαν ως το υπέρτατο αγαθό” ανέφερε, προσθέτοντας πως, “Στη μακραίωνη ελληνική ιστορία φαίνεται να είναι «χρεωμένος» στη χώρα μας ένας διαρκής αγώνας για ελευθερία, σε τέτοιο βαθμό που η λέξη είναι ταυτισμένη με τα εθνικά μας σύμβολα: ο εθνικός μας ύμνος είναι ο μοναδικός ύμνος χώρας που χαιρετίζει την ελευθερία και η γαλανόλευκη η μοναδική σημαία κράτους που οι 9 λωρίδες της αντιστοιχούν στο συλλαβισμό του ρητού: «ελευθερία ή θάνατος»”.Πραγματοποιώντας μία σπουδαία αναφορά στον αγώνα των Ελλήνων καθώς και στα αίτια του εορτασμού για την 28η Οκτωβρίου του 1940 και σημειώνοντας παράλληλα πως, “Το γεγονός ότι οι Έλληνες επέζησαν σε αυτή τη μαύρη και αιματοβαμμένη περίοδο αποτελεί μια ακόμα νίκη ενός λαού που υπέφερε τα πάνδεινα, αλλά κατάφερε να επιβιώσει”, ο κ. Τελώνης κατέληξε, λέγοντας, “Επέλεξα στον λόγο μου να τονώσω το εθνικό μας αίσθημα μέσα από τα σπουδαία πολεμικά τρόπαια των προγόνων μας και μέσα από τη σημασία της ελληνικής αντίστασης στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά να παραλληλίσω τις συνθήκες πολέμου με τη σημερινή -δυσμενή η αλήθεια είναι- οικονομική κατάσταση της χώρας μας, που είναι ως ενός σημείου γενικευμένη στις χώρες της ευρωζώνης, πιστεύοντας πως οποιαδήποτε σύγκριση είναι άστοχη. Η ακαδημαϊκός -και χωρίς περαιτέρω συστάσεις- Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έχει δηλώσει το εξής: «Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ».

Χωρίς να είναι εύκολη υπόθεση η διαχείριση της λιτότητας, της ανεργίας και των σαρωτικών επιπτώσεών τους στον κοινωνικό ιστό, νομίζω, ότι δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σήμερα σε «οικονομική κατοχή» ή «κατοχή της τρόικα». Η σημερινή επέτειος αποτελεί σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων ενάντια στο ναζισμό, το φασισμό και τα έκτροπά τους και στέλνει ένα πολύ ισχυρότερο μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να λάβουμε όλοι σε ατομικό, κοινωνικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο: αυτό της καταδίκης των ακροδεξιών συμπεριφορών και οποιασδήποτε μορφής νεοναζισμού, όπου και όπως εκδηλώνεται στις μέρες μας, αλλά και αυτό της αστείρευτης ελπίδας και αισιοδοξίας ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία αρκεί να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις”.

“Όπως οι ένδοξοι πρόγονοί μας να πούμε ένα δυνατό “Όχι””

Λιτά υπήρξαν τα μηνύματα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου καθώς και του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε μεταξύ άλλων πως το “Όχι” των Ελλήνων που αποτέλεσε “λάβαρο νίκης στα βουνά της Ηπείρου κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες” στέκεται σήμερα αφορμή για να θυμίζει πως οι σημερινοί πολίτες, οφείλουν ενωμένοι να παλέψουν ενάντια σε ό,τι προδίδει την εθνική περηφάνια τους. “Σήμερα, σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που το ελληνικό έθνος δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά, βιώνοντας ακραίες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου οφείλει να μας βρει ενωμένους.
Ενωμένους απέναντι σε όλα όσα πλήγωσαν και ταπείνωσαν την κοινωνία μας. Ενωμένους απέναντι στην αδράνεια, στις μικροπολιτικές, στις στρεβλώσεις. Ενωμένους σαν μια γροθιά για να κερδίσουμε ξανά την περηφάνια μας, για να σταθούμε στα πόδια μας και όπως οι ένδοξοι πρόγονοί μας να πούμε ένα δυνατό “Όχι” σε όλα όσα μας κρατούν μακριά από την ανόρθωση και την ευημερία της Ελλάδας μας”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κ. Μαραγκός επεσήμανε την ανάγκη, “Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες με θέληση, πίστη, συνεργασία και αποτελεσματικότητα” ώστε, “Όλοι μαζί, ομόθυμα, ομοούσια και συντεταγμένα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Είναι στο χέρι μας!”.