Έναρξη του 3ου κύκλου συναντήσεων της Σχολής Γονέων Τήνου

“Η σημασία της σωστής διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία – Αντιμετώπιση διαταραχών” ήταν το θέμα στην πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων στην Τήνο για την περίοδο 2014-2015.

Η έναρξη του 3ου κύκλου συναντήσεων συνοδεύτηκε με αγιασμό στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού. Μετά το πέρας του αγιασμού, αναγνώστηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β'.

Η ομιλήτρια κα Ευσταθία Τσιγκάνου γεννήθηκε το 1960 στον Πειραιά και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ειδικεύθηκε για 2 έτη στην Παθολογία στο Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμιγκ" και μετά για 4 έτη στην Ενδοκρινολογία στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα κυρίως στην Νευροενδοκρινολογία και την αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία στην Έδρα της Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Eργάστηκε αρχικά στο Ιατρείο Ενδοκρινολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη-Παχυσαρκίας του "Ιατρικού Κέντρου" στο Μαρούσι και από το 1997 στο δικό της ιδιωτικό ιατρείο στον Πειραιά. Παράλληλα εργάζεται ως ιατρικός σύμβουλος στην φαρμακοβιομηχανία στον τομέα της ιατρικής πληροφόρησης και φαρμακοεπαγρύπνισης. Είναι ομιλήτρια σε ιατρικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απόσπασμα από την ομιλία της κας Τσιγκάνου:

Συμβουλές στους γονείς για πρόληψη των διαταραχών της διατροφής στα παιδιά.

Μάθετε τα παιδιά να τρώνε όσο πεινάνε και να σταματούν πρίν «σκάσουν», μην επιμένετε στο άδειασμα του πιάτου.

Μην τα μαθαίνετε να τρώνε ασυναίσθητα μπροστά στις οθόνες!

Μη συνδέετε το φαγητό με τιμωρία ή επιβράβευση, μην κάνετε το τραπέζι πεδίο μάχης.

Το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο! Πειραματιστείτε, ψωνίστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών και μαγειρέψτε όλοι μαζί.

Κινηθείτε όλοι μαζί! Χορέψτε, περπατήστε, παίξτε στην ύπαιθρο μπάλα με τα παιδιά.

Συζητήστε με τα μεγαλύτερα παιδιά για τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία και οι ανθυγιεινές τροφές στην υγεία, αλλά και για τα υπερβολικά αδύνατα πρότυπα που αναδεικνύουν σαν υπέρτατη αξία την εξωτερική εμφάνιση στην καταναλωτική κοινωνία μας.

Μην καταστρέφετε την αυτοεκτίμηση του υπέρβαρου παιδιού με συγκρίσεις και σχόλια για το βάρος και τη διατροφή του, αλλά στηρίξτε το ψυχολογικά για να μη καταφεύγει στη συναισθηματική υπερφαγία.

Και πάνω απ’ όλα ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Αργά ή γρήγορα σίγουρα θα το ακολουθήσουν!