Η συμμετοχή των νησιών στην διεθνή τουριστική έκθεση

Σε τουριστική δράση οι Κυκλάδες

Σε ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης κινούνται και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους δόθηκε μέσα από την πραγματοποίηση της πρώτης διεθνής τουριστικής έκθεσης GreekTourismExpo 2014 στην Αθήνα, προβάλλουν για πρώτη φορά το τοπικό και εγχώριο τουριστικό προϊόν αποσκοπώντας τόσο στην τουριστική ενίσχυση της επισκεψιμότητας τους όσο και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Αποσκοπώντας στην τόνωση της τουριστικής κινητικότητας στα νησιά του Ν. Αιγαίου όπως και στην επισύναψη επενδυτικών και επιχειρησιακών συμφωνιών, οι Κυκλάδες συμμετείχαν στην πρώτη διεθνή τουριστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προβολή του ενισχυμένου τουριστικού μοντέλου. Σε συνεργασία τα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προέβαλλαν, με αυτόνομα περίπτερα, το φυσικό και πολιτισμικό μεγαλείο του νησιώτικου κόσμου. Σημαντική αποτέλεσε η συμβολή τους στην διεθνή τουριστική έκθεση, η οποία για πρώτη φορά υλοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, τόσο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών όσο και στο γενικότερο πλαίσιο τουριστικής στόχευσης της χώρας. Τα νησιά των Κυκλάδων αποτέλεσαν έναν από τους βασικότερους παράγοντες διαμόρφωσης του ανταγωνιστικού και ποιοτικού τουριστικού μοντέλου της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό η παρουσία τους στον χώρο ανέδειξε αφενός την ιδιαίτερη τουριστική σημασία που διαθέτουν και αφετέρου την συλλογικότητα και την πρόθεση συμπόρευσης τους με τους τουριστικούς στόχους που θέτει ολόκληρη η χώρα.

Συνεργάτες οι αρμόδιοι φορείς

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέδειξε την διάθεση συμμετοχής και συνεργασίας των νησιών, τα οποία με την παρουσία των περιπτέρων τους στην εν λόγω έκθεσης δύναται να προωθήσουν το τοπικό τουριστικό προϊόν, ενισχύοντας παράλληλα το τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας. Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παπαβασιλείου, στην κάμερα της Κοινής Γνώμης που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης, «Το κάθε νησί ξεχωριστά έχει συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη με μεμονωμένες προσπάθειες οι οποίες ενισχύονται από την Περιφέρεια. Η συγκεκριμένη έκθεση επειδή είναι χονδρική, δηλαδή γίνονται επαφές με touroperators και άλλους οργανισμούς, σίγουρα θα καταφέρει να ενώσει πολλά νησιά μαζί, υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας, ώστε σαν μια δύναμη να εξασφαλίσουμε μια θέση στον τουριστικό χάρτη, με μια νέα δυναμική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Την ίδια στιγμή συμπληρώνει πως «Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης, η Περιφέρεια θέτει ως στόχο της συνένωση των νησιών που έχουν κοινούς στόχους και κοινά στοιχεία ώστε αυτά να προβληθούν, και σύσσωμα σαν Νότιο Αιγαίο, να συμπορευθούν για να βγουν στην διεθνή αγορά».

Η παρουσία του Υφυπουργού για τα εγκαίνια της πρώτης διεθνής τουριστικής έκθεσης στην Αθήνα και το ενδιαφέρον επίσκεψης του στα περίπτερα των παρευρισκόμενων νησιών, συμβόλισε την εξέχουσα σημασία τόσο της εν λόγω έκθεσης η οποία αναδείκνυε τις στοχεύσεις του τουριστικού και επιχειρησιακού κλάδου της χώρας όσο και την συμβολή των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε αυτήν αλλά και στην προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική εξυγίανση μέσα από τις αξιοποιήσιμες τουριστικές μορφές που διαθέτει. Σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του τουρισμού, που ακολούθησαν και ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα διεξαγωγής της τουριστικής έκθεσης, επισημάνθηκε πως τόσο το Υπουργείο Τουρισμού όσο και οι αρμόδιοι φορείς της χώρας που εμπλέκονται άμεσα με τον τουριστικό κλάδο στηρίζουν και συμβάλλουν στον κοινό στόχο που έχει θέσει η Ελλάδα και οι επιμέρους περιοχές της. Όπως διευκρινίστηκε η κυβερνητική αρωγή στην νέα στρατηγική των νησιών αλλά και της χώρας θα δοθεί με την αξιοποίηση χρηματικών ποσών για πληθώρα τουριστικών επενδύσεων όπως και υπηρεσιών διαμέσων του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε ότι «Ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και την “από μηχανής θεό” της ελληνικής οικονομίας».

Με αισιόδοξες δηλώσεις ολοκλήρωσε την παρουσία του ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Λιάσκος, αναφορικά με τους μελλοντικούς στόχους που θέτει η Ελλάδα αλλά κυρίως για το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, οι υπουργικές αποφάσεις παρουσιάζουν μια κλίση προς το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, γεγονός που θα αποφαίνονταν καταστροφικό για τις οικονομικές και τουριστικές ισορροπίες των νησιών. Ενδεικτικά, ο ΓΓ Γραμματέας τοποθετήθηκε επί του θέματος στην κάμερα της Κοινής Γνώμης δηλώνοντας ότι «Έχει γίνει κατανοητό ότι ο τουρισμός δίνει ελπίδα και ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Να είστε σίγουροι ότι ο τουρισμός θα περάσει τα δύσκολα. Υπάρχει στρατηγική για να ξεπερνάτε κάθε δυσκολία».Εν αντιθέσει των αντίξοων υπουργικών αποφάσεων που πιθανότητα θα εφαρμοστούν στο φορολογικό σύστημα των νησιών, με έντονη επικινδυνότητα να πλήξουν την θετική πορεία της ερχόμενης τουριστικής σεζόν, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν δυναμικά την παρουσία τους και την σημαντική συμβολή τους στο αναπτυξιακό τουριστικό πλαίσιο της χώρας.

Κοινές στοχεύσεις από τα νησιά

Με την συμμετοχή τους στην διεθνή τουριστική έκθεση, δόθηκε η δυνατότητα να ενισχύσουν και να επιδείξουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που κάθε νησί δύναται να αξιοποιήσει ώστε να δημιουργήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ανταγωνιστικών προορισμών. Κάθε νησί ξεχωριστά ανέδειξε τον πολιτισμικό και φυσικό του πλούτο ο οποίος σε συνδυασμό με τον εναλλακτικό τουρισμό θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την τουριστική εξέλιξη κάθε τόπου. Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Τήνου «Η Τήνος έχει καθιερωθεί σαν προσκυνηματικός προορισμός. Ωστόσο ο θρησκευτικός τουρισμός δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή μοναδική επιδίωξη». Το νησί, μέσω της συμμετοχής του στην έκθεση, θέτει ως στόχο την ανάδειξη της γραφικότητας των χωριών του, τις φυσικές ομορφιές, το πολιτισμικό του στοιχείο αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως τον περιπατητικό καθώς έχει χαρτογραφηθεί στο νησί το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών. Βασική επιδίωξη αποτελεί, η ανάδειξη μιας νέας τουριστικής αγοράς σαν νέος τουριστικός προορισμός πέρα των καθιερωμένων.

Σε κοινή τουριστική πορεία οδεύει και το νησί της Μήλου το οποίο ανακηρύχτηκε η «Ιερά Νήσος» του Αιγαίου. Όπως σημειώνει ο κ. Κυρίτσης, μέλος της τουριστικής επιτροπής του νησιού, « Η Μήλος παρουσίασε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην κλίμακα του 20%. Ως νέος στόχος τίθεται τόσο η εξασφάλιση ανάλογου αποτελέσματος όσο και η επιμήκυνση της σεζόν». Ο τρόπος με τον οποίο μέλλεται να επιτευχθεί ο εν λόγω σκοπός, είναι η ανάδειξη του αθλητικού και θρησκευτικού τουρισμού. Ο αθλητικός τουρισμός παρουσιάζεται ως εναλλακτική μορφή και στο νησί της Πάρου ωστόσο όπως τόνισε η ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου του νησιού «Το νησί ξεχωρίζει για την ιστορία και τον πολιτισμό του, που ξεκινούν από τα χρόνια της αρχαιότητας και φθάνουν μέχρι σήμερα, με βασικό στοιχείο το Παριανό μάρμαρο». Κοινό στόχο με τα υπόλοιπα νησιά θέτει και το νησί της Σερίφου, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση των ποσοστών τουριστικών αφίξεων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αντωνακόπουλου, μέλος του επιχειρησιακού κλάδου, « Το μεγάλο ατού του νησιού είναι οι παραλίες του, ενώ παράλληλα προβάλλονται τα μονοπάτια του και οι γαστρονομικές του γεύσεις».

Ουσιαστική και η παρουσία της Σαντορίνης στην έκθεση, με βασική της προτεραιότητα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο Στην ενίσχυση του περιπατητικού τουρισμού με την διεξαγωγή συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο και θα απευθύνεται σε ειδικευμένο κοινό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τον αντιπρόσωπο του δήμου κ. Μπελώνια «Είμαστε ένας προορισμός που στοχεύει σε όλες τις μορφές τουρισμού, τις οποίες στηρίζουμε με κάθε πρόσφορο μέσο και για αυτό έχουμε συνεχή παρουσία στις μεγαλύτερες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις ούτος ώστε οι επιχειρήσεις του νησιού να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια για την αποτελεσματική τους λειτουργία μέσω των συμφωνιών που πραγματοποιούνται σε τέτοιες εκθέσεις».

Τουριστικό ατού, η φιλοξενία

Τα νησιά που ανέδειξαν ένα από τα αρχαιότερα χαρακτηριστικά στοιχεία των Ελλήνων ως μέσο τουριστικής προσέλκυσης, αποτελούν η Φολέγανδρος και η Κίμωλος. Τα δυο νησιά, σε συνδυασμό με την παροχή υψηλών υπηρεσιών, την προσφορά διαφορετικών γεύσεων από τα παραδοσιακά τους προϊόντα όπως και την εξαίρετη φυσική τους ομορφιά, προέβαλλαν σαν τουριστικό τους πλεονέκτημα την χαρακτηριστική τους φιλοξενία, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του τουριστικού τους προφίλ. Από την πλευρά τους τα νησιά, Κέα και Κύθνος, τα οποία συνδυάζουν αποτελεσματικά τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, κυρίως του περιπατητικού και των extremesports, με την ιδιαιτερότητα των φυσικών τους τοπίων, αναδεικνύουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα την άμεση πρόσβαση και μετακίνηση των επισκεπτών τους καθώς βρίσκονται εγγυτέρα στην πρωτεύουσα της χώρας.

Κατά βάση των δηλώσεων των συμμετεχόντων, η έκθεση παρουσιάζει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ενώ παράλληλα παρουσίασε στοιχεία που τείνουν προς βελτίωση. Ωστόσο, για τα περισσότερα νησιά αποτέλεσε σημείο εκκίνησης της τουριστικής τους προβολής και ανάπτυξης αφού πληρούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νησιών που συμμετείχαν. Από την μια πλευρά οι συμμετέχοντες άδραξαν την ευκαιρία προβολής των χαρακτηριστικών τουριστικών τους στοιχείων, τα οποία θα τους παρέχουν αφενός ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ανταγωνιστικών προορισμών και αφετέρου θα συμβάλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης και επιμήκυνσης της τουριστικής κίνησης και περιόδου. Από την άλλη πλευρά, δόθηκε η ευκαιρία στις επιχειρήσεις που παρευρέθηκαν να πραγματοποιήσουν επενδυτικές συμφωνίες με touroperatorsτόσο της εγχώριας όσο και της διεθνής τουριστικής αγόρας.

Ετικέτες: