“Γερνάω, δεν σταματώ να ζω”
- Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2014 - 06:10
Σε Μήλο, Πάρο, Άνδρο και Τήνο θα υπάρχουν από τις αρχές του χρόνου Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια, με στόχο την πρόληψη της αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από την νόσο, καθώς και των οικογενειών τους, με την συμβολή αξιόλογων και εκπαιδευμένων επιστημόνων οι οποίοι θα μεταβαίνουν στα νησιά αυτά δύο φορές το μήνα προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Μελετημένο πρόγραμμα με πλήθος δράσεων
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» και το υλοποιεί η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναλυτικότερα, στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς πρόκειται να συμπεριληφθούν προγράμματα πρόληψης (αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης, ενημερωτικές ομιλίες στην κοινότητα), προγράμματα παρέμβασης για την Άνοια, προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για άτομα που πάσχουν από άνοια, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τους ανθρώπους που πάσχουν αλλά και τους φροντιστές τους, ομάδες έμμισθων φροντιστών, δράσεις ψυχοεκπαίδευσης και υποστήριξης συγγενών, διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών στην κοινότητα της Μήλου αλλά και με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Αθήνα, καθώς και ειδικά εργαστήρια σε επαγγελματίες δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και ψυχικής υγείας.
“Να υπάρχει συνέχεια του προγράμματος”
Εν όψει της έναρξης των προγραμμάτων την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, πρόκειται να υλοποιηθεί στη Μήλο και συγκεκριμένα στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου, ομιλία με θέμα “Μνήμη και τρίτη ηλικία: παρέμβαση για την άνοια στην κοινότητα” όπου υπεύθυνη θα είναι η Ψυχολόγος Αντωνία Χαλαμπαλάκη, η οποία θα είναι και επιστημονικά υπεύθυνη τους μήνες που θα υλοποιείται το πρόγραμμα στη Μήλο. Για ένα πολύτιμο πρόγραμμα, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση τόσο των υπερήλικων που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο, όσο και των οικογενειών τους, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να ανταποκριθούν, μίλησε η κ. Χαλαμπαλάκη, κάτι το οποίο θα θίξει και στην ημερίδα της Παρασκευής. Επίσης επισήμανε τις σημαντικές ανάγκες που παρατηρούνται ειδικά στα νησιά, δεδομένου ότι πρόκειται για πληθυσμούς που δύσκολα μετακινούνται, απόρροια των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Με βάση τα ανώτερα τονίζει την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει, να επιτευχθεί μια συνεργασία με κοινοτικούς φορείς και αυτοδιοίκηση στα νησιά που θα ανοίξουν οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια του προγράμματος μετά τους 18 μήνες. “ Σε συνεργασία με τους κοινοτικούς φορείς προσπαθούμε να στήσουμε κάτι το οποίο δεν θα λήξει με το τέλος του προγράμματος αλλά θα έχει συνέχεια” ανέφερε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος.
“Αυξημένα τα περιστατικά άνοιας στα νησιά”
Για ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται πέρα από την Αθήνα και στα 4 αυτά νησιά των Κυκλάδων, με την υποστήριξη επαγγελματικών Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, οι οποίοι θα προβούν σε συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη μιλά με την σειρά του ο συντονιστής του προγράμματος της άνοιας και ψυχολόγος Μιχάλης Λάβδας. Ο ίδιος θα παρευρίσκεται στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα λάβει την Παρασκευή στην Μήλο, αφού πρώτα παρευρέθη στην αντίστοιχη ημερίδα στην Άνδρο. “Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό από τον Οκτώβριο, με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να είναι μήνες ευαισθητοποίησης ενώ με την νέα χρονιά αναμένεται η έναρξη και η υλοποίηση του, προκειμένου να μπορούν τα άτομα άνω των 60 να εξυπηρετούνται και να υποστηρίζονται” εξηγεί ο κ. Λάβδας.
Όσον αφορά τους λόγους και τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων, ο ίδιος πληροφορεί ότι οφείλεται στο γεγονός ότι “στα συγκεκριμένα νησιά η ΕΠΑΨΥ η οποία λειτουργεί τις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας έχει ήδη εγκαθιδρυμένη σχέση με τις κοινότητες οι οποίες έχουν εκφράσει τις ανάγκες τους. Κρίναμε ότι έπρεπε να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτά τα νησιά αφού έχει ήδη υπάρξει προεργασία στο συγκεκριμένο κομμάτι καθώς και να προσφέρουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με τις ανάγκες οι οποίες είχαν εκφραστεί για την άνοια. Επίσης ένα ακόμα κριτήριο είναι ότι σε αυτά τα νησιά δεν υπάρχουν άλλοι φορείς που να εν ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, με μόνη εξαίρεση ένα πρόγραμμα στην Άνδρο το οποίο είναι τηλεψυχιατρικής”. Τέλος ερωτηθείς για τα περιστατικά τα οποία υπάρχουν στα νησιά, ο κ. Λάβδας εξηγεί ότι είναι αυξημένα και εντονότερα σε σχέση με άλλα μέρη, κάτι το οποίο οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση καθώς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση θεραπεία λόγω έλλειψης υπηρεσιών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Ηλεκτρικής Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Τα οφέλη
22 Δεκ. 2024 - 18:52 - Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
22 Δεκ. 2024 - 17:47 - Απομακρύνθηκε από τη Φρουρά της Βουλής δεύτερος αστυνομικός – Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
22 Δεκ. 2024 - 16:48 - Σπίτι μου ΙΙ: Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
22 Δεκ. 2024 - 15:47 - Πάρος: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια
22 Δεκ. 2024 - 15:05