Έντονα καιρικά φαινόμενα και εικόνες καταστροφής σε πολλά νησιά του Αιγαίου

Καταστροφικό το «χτύπημα» του βοριά

Πληγές μετρούν τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, λόγω των θυελλωδών βόρειων ανέμων, οι οποίοι σάρωσαν και συνεχίζουν να σαρώνουν το Αιγαίο με ένταση, που έφτασε ακόμη και τα 11 μποφόρ κατά τόπους.

Η φύση έδειξε για ακόμη μια φορά τη δύναμή της, αφήνοντας τα περισσότερα νησιά αντιμέτωπα με κατολισθήσεις, πλημμύρες, καταστροφές σε ακίνητα, αλλά και οχήματα, ενώ η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, έφερε παγετό, ακόμη και χιόνι στα ορεινότερα σημεία των Κυκλάδων.

Σύρος

Από τη «μανία» του βοριά δεν ξέφυγε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Στην παραλία του Γαλησσά, τρεις από τις βάρκες, που ήταν δεμένες στην προβλήτα, βούλιαξαν, καθώς, λόγω της σφοδρότητας των ανέμων, τα σκοινιά, με τα οποία ήταν δεμένες έσπασαν, αφήνοντάς τις έρμαιο στα κύματα.

Στο κέντρο της Ερμούπολης, ακόμη και το περπάτημα ήταν δύσκολη… υπόθεση, με την ταχύτητα των ανέμων να φτάνει τα 110 χιλιόμετρα την ώρα. Αρκετά σταθμευμένα δίκυκλα, τα οποία έχασαν τη μάχη με τον άνεμο, βρέθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους πεσμένα στην άσφαλτο.

Η θάλασσα στην παραλία Κύματα, κατάφερε να φτάσει μέχρι τον δρόμο, παρασύροντας μαζί της άμμο και βότσαλα. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποια ζημιά σε οχήματα, που συνήθως βρίσκονται σταθμευμένα στο σημείο, το οποίο βρίσκεται εντός της ζώνης στάθμευσης στο Νησάκι.

Νάξος

Παρά τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούσαν, την Τρίτη το χιόνι κατάφερε να «στρωθεί» στα ορεινά της Νάξου, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο.

Λόγω του ισχυρού χιονιά, ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου από το Φιλώτι προς την Κωμιακή και τον Απόλλωνα, αποκλείστηκε στην Απείρανθο. Μόλις κατέστη δυνατή, η μεταφορά των μαθητών έγινε από την παραλιακή οδό.

Στο λιμάνι του νησιού, τα κύματα έφτασαν μέχρι τον δρόμο, ενώ οι ισχυρότατοι άνεμοι παρέσυραν πέτρες και θραύσματα από διάφορα αντικείμενα.

Θύματα της κακοκαιρίας έπεσαν, το φυλάκιο ελέγχου στην είσοδο της κεντρικής προβλήτας του λιμανιού, όπως και δίκυκλα οχήματα.

Άνδρος

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την ταλαιπωρημένη Άνδρο, η οποία τον τελευταίο καιρό πλήττεται αδιάκοπα από τα φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου, κ. Θ. Σουσούδη, η κυκλοφορία στο ορεινό οδικό δίκτυο του νησιού κατέστη δύσκολη, λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε συνδυασμό με τους πολύ δυνατούς ανέμους.

Παράλληλα, σημειώθηκε παγετός, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Προς αποφυγή ατυχημάτων, την Τετάρτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι παιδικοί σταθμοί της Άνδρου παρέμειναν κλειστά.

Μύκονος

Το νησί των ανέμων για ακόμη μια φορά δικαιολόγησε την φήμη του, καθώς αντιμετώπισε έντονα προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Πολλές περιοχές, μετατράπηκαν σε «πεδίο βολής», όπως τις χαρακτήρισαν τοπικά ΜΜΕ.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τη «Μικρή Βενετία». Η θάλασσα εισέβαλλε στη Σκάρπα, ενώ γιαλός και Αλευκάντρα θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς οι βοριάδες και τα κύματα παρέσυραν πέτρες, τούβλα, ξύλα και παντός είδους συντρίμμια.

Κάδοι αναποδογύρισαν, πέφτοντας πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, δέντρα έσπασαν, καλαμωτές κατέρρευσαν, μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες έσπασαν ή αποκολλήθηκαν , με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Επιπλέον, μικρού μεγέθους κατολίσθηση σημειώθηκε στην παραλιακή οδό Χώρας – Αγίου Στεφάνου, στο ύψος του Τούρλου, όταν βράχια και χώμα υποχώρησαν και κατέληξαν στο οδόστρωμα.

Στην περιοχή του Κάστρου, οι άνεμοι και τα κύματα παρέσυραν μεγάλες πέτρες, η θάλασσα στον γιαλό έφτασε μέχρι το πλακόστρωτο, παρασύροντας άμμο και πέτρες, ενώ λίμνες σχηματίστηκαν στην περιοχή της Φτελιάς, προκαλώντας πρόβλημα στη μετακίνηση των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ήδη από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο έπληξε το νησί, δύο από τους περίφημους μύλους έχουν παρουσιάσει προβλήματα στις αντένες τους, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον απολογισμό των θυελλωδών ανέμων αυτού του τριημέρου.

Ετικέτες: