Επούλωση στις πληγές της θεομηνίας
- Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, 2015 - 06:20
Άμεση ανακούφιση των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν τμήματα του παραλιακού μετώπου τους, στις περιοχές του Μπατσίου και του Απόλλωνα, στην Άνδρο και τη Νάξο αντίστοιχα, “ζητούν” τα δύο νησιά, μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα που κατεγράφησαν και προκάλεσαν κυριολεκτικά την αλλαγή του γνωστού τοπίου.
Μεγάλα θύματα της θεομηνίας φαίνεται να υπήρξαν παραλιακά τμήματα που επλήγησαν από τη μανία των ισχυρών ανέμων και της θάλασσας, με αποτέλεσμα, την υποχώρηση δρόμων ακόμη και πεζοδρομίων καθώς και την καταστροφή μέρους μόλων.
Ανάλογα σκηνικά καταστροφής αποτιμάται πως υπήρξαν σε πάρα πολλές περιοχές πανελλαδικά, με το συλλογικό όργανο των Περιφερειών, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) να τείνει χείρα βοηθείας για χρηματοδότηση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέσω σχετικής επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης, Κωνσταντίνος Αγοραστός προς τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου των Δήμων, Γιώργο Πατούλη.
Άνδρος: Χρηματοδότηση για σοβαρή αποκατάσταση σε πρώτο στάδιο
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τουριστικό καταφύγιο στο Μπατσί φαίνεται να αφήνει απροστάτευτο ένα μέρος του παραλιακού τμήματος, με τις συνέπειες να είναι πιο ορατές από κάθε άλλη φορά. Η προ ημερών σφοδρή κακοκαιρία είχε αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού τοιχίου του δρόμου, το οποίο υποχώρησε, συμπαρασύροντας κι ένα τμήμα του παραλιακού δρόμου, το οποίο “κατευθύνθηκε” προς την πλευρά της θάλασσας. Η σημερινή κατάσταση ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους, γεγονός που οδήγησε άμεσα τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο να πάρουν μέτρα καταρχήν προστασίας για τους διερχόμενους οδηγούς δικύκλων και οχημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε μοιάζει να είναι σε πρώτο πλάνο η χρηματοδότηση εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των ζημιών που προκλήθηκαν. “Έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα για τους διερχόμενους οδηγούς” δήλωσε ο κ. Σουσούδης, ενώ ανέφερε πως από κοινού με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, “Επισκεφθήκαμε και είδαμε τα συγκεκριμένα σημεία ενώ κατόπιν επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη, στείλαμε μία οικονομοτεχνική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου” αναμένοντας όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, “να μας χρηματοδοτήσει τις ζημιές της παραλίας του Μπατσίου”.
Μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο
Πέραν της συγκεκριμένης αρωγής από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Άνδρου κατέστησε σαφές πως, κρίνεται επίσης απαραίτητη η σύνταξη μίας μελέτης που θα εστιάζει στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθηθούν για το τουριστικό καταφύγιο. “Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μία μελέτη για τη μαρίνα, το τουριστικό καταφύγιο στο Μπατσί, η οποία να μας λέει ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μην καταστρέφεται η παραλία σε ένα μήκος περίπου εκατό μέτρων” συμπλήρωσε, εξηγώντας τέλος πως, στις ζημιές που προκλήθηκαν απαιτείται όσο το δυνατόν πιο σύντομη “απάντηση”.
Αξίζει να σημειωθεί, πως, όπως διακρίνεται και από τη σχετική φωτογραφία στο τμήμα του πεζοδρομίου και του παραλιακού δρόμου που υποχώρησε, παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ακόμη και παγκάκια αλλά και στύλοι ηλεκτροφωτισμού.
Νάξος: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκτίμηση από λιμενολόγους
Ανησυχητικές υπήρξαν και οι καταστροφές στον παραλιακό οικισμό του Απόλλωνα της Νάξου, με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να συγκαλούνται εκτάκτως σε συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής και να λαμβάνουν ομόφωνη απόφαση ώστε να υποβληθεί αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην περιοχή της καταστροφής, είχαν βρεθεί την ίδια ημέρα ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος και οι τοπικοί σύμβουλοι της τοπικής κοινότητας Κορωνίδας, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τις συνέπειες, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Νίκος Σέργης, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα για τα γεγονότα. “Έχει υποχωρήσει ένα κομμάτι του μόλου και το υπόλοιπο έχει σκορπίσει. Επίσης, ένα κομμάτι της προκυμαίας έχει υποστεί τεράστια ζημιά και το έχουμε αποκλείσει για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ταυτόχρονα, ότι κρίνεται αναγκαία η παρουσία ειδικών από το αρμόδιο Υπουργείο για την ακριβή καταγραφή των ζημιών και την εκτίμηση των αναγκαίων παρεμβάσεων. “Από το Υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να έρθουν εξειδικευμένοι λιμενολόγοι καθώς δεν υπάρχουν αρμόδιοι ούτε στον Δήμο, ούτε στην Περιφέρεια, ούτε στο Λιμενικό Ταμείο. Πρέπει να εξετάσουμε τί θα γίνει” συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας μάλιστα, την ανάγκη “να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να μπορέσει να γίνει αποκατάσταση”. Εξέφρασε δε, την αγωνία του ως προς το κομμάτι των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύνταξη σχετικής μελέτης, λέγοντας τέλος, ότι μετά και την παρέμβαση του Δήμου, αναμένει άμεσα κάποια απάντηση από το Υπουργείο. “Πρέπει να υπάρξει σχετική μελέτη που θα δείχνει τί πρέπει να υλοποιηθεί. Περιμένουμε πρώτα απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο” σημείωσε, εκτιμώντας πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις.
ΕΝΠΕ προς ΚΕΔΕ: Αίτημα πρόσθετων κονδυλίων από ΕΕ για έκτακτες ανάγκες
Με φόντο τον καμβά των σοβαρών καταστροφών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κραυγή αγωνίας από πολλές περιοχές πανελλαδικά, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, ζητά με επιστολή του, συνεργασία προκειμένου να προσφύγουν οι Περιφέρειες στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλυφθεί το σύνολο των έκτακτων αναγκών της χώρας. “Οι πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών του συνόλου των αρμόδιων φορέων για την αποκατάσταση και συντήρηση των βασικών μας υποδομών με σοβαρές συνέπειες στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και τη διακίνηση των εμπορευμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις δραστικές περικοπές των διαθέσιμων πόρων για τη συντήρηση των υποδομών αυτών από το επενδυτικό σκέλος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι 13 Περιφέρειες της χώρας προτίθενται να αναλάβουν την πρωτοβουλία να αιτηθούν πρόσθετα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ” αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως, όπως είναι γνωστό “ο κανονισμός του ΤΑΕΕ προβλέπει ότι αιτήματα χρηματοδότησης γίνονται αποδεκτά όταν αφορούν σε μέγεθος καταστροφών που υπερβαίνει το 1.5% του ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας σε επίπεδο NUTS 2, το οποίο αντιστοιχεί στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την πληρέστερη κάλυψη του συνόλου των αναγκών αποκατάστασης των καταστροφών των υποδομών κάθε Περιφέρειας και Δήμου, σας καλούμε σε άμεση συνεργασία προκειμένου να αποτυπώσουμε από κοινού τις ανάγκες σε κάθε Περιφέρεια”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με βροχές και καταιγίδες
14 Νοε. 2024 - 8:30 - Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καταιγίδες - Δείτε πότε αρχίζει η κακοκαιρία
9 Φεβ. 2024 - 15:04 - Κυκλάδες: Καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα και στα νησιά
9 Ιαν. 2024 - 8:42 - Θεοφάνεια: Αλλάζει ο καιρός - Με ομπρέλα ο εορτασμός
5 Ιαν. 2024 - 9:35 - Κακοκαιρία Oliver: Με βροχές και καταιγίδες σήμερα και τα νησιά των Κυκλάδων
25 Νοε. 2023 - 9:38