“Το νερό είναι το α και το ω”
- Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, 2015 - 06:10
Ημερίδα με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σχετικά με τη διαχείριση του νερού στη Σύρο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προγράμματος “Υδάτινες Γέφυρες: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!”.
Η πρωτοβουλία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) επανήλθε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κορυφώνοντας τις δράσεις για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Μάριος Βουτσίνος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Νίκος Χαλκιάς το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σύρου Μιχάλης Αλτουβάς και το Διευθυντής της επιχείρησης Γιώργος Βακόνδιος. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Υδάτων Ν. Αιγαίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Ηλία Νόκα και του Αν. Προϊσταμένου του τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
“Καλός σύμβουλος της τοπικής αυτοδιοίκησης”
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Βουτσίνος σημείωσε ότι το πρόγραμμα “Υδάτινες Γέφυρες” αποτελεί καλό σύμβουλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτών με γνώμονα την αναγκαία σύγχρονη διαχείριση των υδατικών πόρων που θα πρέπει να υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της υδατικής κρίσης και τη διασφάλιση της μελλοντικής ύπαρξης του πολυτιμότερου αγαθού. Επιπλέον, προωθεί την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, την αύξησή της ποσότητάς του και τη διάθεσή του στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το κυρίαρχο σημείο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις για τη νέα γενιά του νησιού, η οποία καλείται να ευαισθητοποιηθεί, να συνειδητοποιήσει τη σημασία της ορθολογικής κρίσης των υδατικών πόρων, να αναζητήσει και να εφαρμόσει ακόμη πιο σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους διαχείρισης στο μέλλον.
“Απόγονος” του προγράμματος “Συμμαχία για το νερό”
Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Νίκος Χαλκιάς κατέστησε γνωστό ότι το πρόγραμμα “Υδάτινες Γέφυρες” αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας του Δικτύου με τίτλο “Συμμαχία για το νερό”. Στόχος της ήταν η καταγραφή, προώθηση και ανάδειξη των στοιχείων σε πολιτικό, τεχνολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο που θα βοηθούσε τους δήμους, τις ΔΕΥΑ και δευτερευόντως τους δημότες κάθε περιοχής έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες δράσης τους για την επίτευξη της ορθολογικότερης και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ανάμεσα στις επιδιώξεις του σημερινού προγράμματος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των τοπικών ΔΕΥΑ σε θέματα επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και διαβούλευσης και η ενίσχυση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών για συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά ολοκληρωμένων δράσεων σε δέκα συνολικά πόλεις της Ελλάδας. συνολικά ανά την Ελλάδα. Η διάρκεια του έργου είναι 16 μήνες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016. Στόχος είναι η διαμόρφωση και εμπέδωση της υδατικής συνείδησης κυρίως στους πολίτες, η οποία επιδιώκεται με την προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία μιας συμμετοχικής κουλτούρας για το νερό στους μαθητές που εκπαιδεύονται.
Τέλος, ο κ. Χαλκιάς ανέφερε ότι από τις πρώτες συναντήσεις των υπευθύνων με τους φορείς του νησιού τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση του νερού, με σημαντικότερα την κάλυψη των αναγκών μέσω μονάδων αφαλάτωσης, το αυξημένο κόστος στην τιμολόγηση και τα τέλη αποχέτευσης, την αύξηση του πληθυσμού με ταυτόχρονη έλλειψη κουλτούρας για εξοικονόμηση των πόρων και τα παράπονα δημοτών που υποστηρίζουν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο.
“Στόχος της ΔΕΥΑΣ η πλήρης αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης”
Στη σημασία των μονάδων αφαλάτωσης αναφέρθηκε ο Μιχάλης Αλτουβάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ, ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός τους στοχεύει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην επάρκεια νερού και στη βελτίωση της ποιότητάς του σε όλες τις περιοχές του νησιού. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, εξήγησε ότι από το 1969, έτος κατασκευής της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης τη Σύρο, έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές. Ο τουρισμός έχει αλλάξει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι ανάγκες κάθε χρόνο να είναι μεγαλύτερες και αυξανόμενες.
Παράλληλα, οι κοινωνίες των νησιών που άλλοτε χρησιμοποιούσαν με ιδιαίτερη προσοχή το νερό και φρόντιζαν σε επίπεδο νοικοκυριού για την επάρκειά του έχουν αλλάξει σήμερα συνήθειες και έχουν “κακομάθει” από την ψευδαίσθηση της επάρκειας του νερού που υπάρχει. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΣ κινείται προς την πλήρη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. “Οφείλουμε να προσανατολιστούμε σε επιλογές ολοκληρωμένης διαχείρισης για τους υδατικούς πόρους, σε έργα μικρής κλίμακας και όχι σε υπερμεγέθη πανάκριβα και αμφιβόλου χρησιμότητας έργα. Το πρώτο βήμα αλλαγής αυτών των πρακτικών είναι η καταγραφή των αναγκών στο νησί, μια επιβεβλημένη κίνηση για να αποσαφηνιστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν” ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Η Σύρος είναι ένα από τα πιο άνυδρα νησιά του Αιγαίου”
Αναδρομή στην ιστορία της αφαλάτωσης στη Σύρο έκανε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ Γιώργος Βακόνδιος, επισημαίνοντας ότι η Σύρος είναι ένα από τα πιο άνυδρα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αφού δέχεται τις λιγότερες βροχοπτώσεις και διαθέτει βραχώδες έδαφος με αποτέλεσμα να έχει ένα πάρα πολύ φτωχό υδάτινο δυναμικό. Όπως τόνισε, μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος απομένει η παραγωγή πόσιμου νερού με τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης. “Το ζήτημα του νερού είναι πρώτης και υψίστης σημασίας. Χωρίς νερό δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ύδρευσης, ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και οι επιχειρήσεις κάθε μορφής. Περιβαλλοντικά η έλλειψη καθαρού και υγειούς νερού δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Το νερό είναι το α και το ω. Χωρίς αυτό δεν μπορείς να μιλάς για αποχέτευση, για καθαριότητα, για τουριστική ανάπτυξη αλλά και για κάθε άλλη δραστηριότητα επιχειρηματική ή και πολιτισμική”, εξήγησε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χριστουγεννιάτικο bazaar από τον Όμιλο Inner Wheel Σύρου
28 Νοε. 2024 - 19:55 - Σταθερό αίτημα για χώρο αναψυχής
28 Νοε. 2024 - 6:14 - “Φτωχή” περίφραξη ενώ υπάρχει επικινδυνότητα
27 Νοε. 2024 - 6:14 - Κάριτας Σύρου: Αρχίζει το παζάρι για να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας
26 Νοε. 2024 - 10:47 - Μόνωση και συντήρηση με νέα κουφώματα
25 Νοε. 2024 - 6:14