Συντονισμένες προσπάθειες από το προσωπικό Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αποκριάτικος ρυθμός καθαριότητας

Ιδιαίτερος προγραμματισμός για Ερμούπολη και Άνω Σύρο μετά τις παρελάσεις των καρναβαλιστών

Διήμερο αυξημένης δουλειάς αλλά και ιδιαίτερου προγραμματισμού αποδεικνύεται για τους εργαζομένους στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η κορύφωση της αποκριάτικης περιόδου, καθώς ο θεσμός πλέον του Συριανού Καρναβαλιού απαιτεί ετοιμότητα και άμεση δράση όταν σβήνουν οι προβολείς της γιορτής, δίνοντας τη θέση τους, στους προβολείς της καθαριότητας.

Το κέφι των καρναβαλιστών οι οποίοι παρελαύνουν σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη καταγράφηκε και τη φετινή χρονιά με τον πιο “πολύχρωμο” τρόπο, αφού πέρα από το κέφι και τον χορό, οι συμμετέχοντες στις ομάδες, σκόρπισαν παντού σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο, ανταλλάσσοντας πειράγματα με όλους εκείνους που παρακολούθησαν τη μεγάλη διοργάνωση του Σαββάτου και της Κυριακής.

Ως εκ τούτου, μετά το πέρας των δύο παρελάσεων, τόσο τα σοκάκια της Άνω Σύρου, όσο και οι κεντρικοί οδοί της Ερμούπολης, μοιάζουν να “χόρεψαν” στον ρυθμό του Καρναβαλιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα τους, δεδομένης και της βροχής που ξέσπασε σταδιακά, καθιστώντας το έργο των εργατών καθαριότητας ακόμη πιο δύσκολο.

Άνω Σύρος: Αυξημένη παρουσία σε κάθε σοκάκι

Συγκεκριμένα, η δουλειά για τους ίδιους φαίνεται να ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Κυριακής στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και ειδικότερα από τις τέσσερις το πρωί, οπότε και το προσωπικό μετέβη στο λόφο, προκειμένου να προχωρήσει, αφενός στην καθιερωμένη φροντίδα κι αφετέρου, να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις που άφησε πίσω του το καρναβάλι. Με προσωπικό λιγότερο σε αριθμό από εκείνο που απασχολήθηκε στην Ερμούπολη το διήμερο της κορύφωσης της Αποκριάτικης περιόδου, έως και το πρωί της Κυριακής, το σύνολο των πλακόστρωτων δρόμων από όπου και παρέλασαν οι καρναβαλιστές και οι επισκέπτες στο οικισμό, είχε επανέλθει στην καθημερινή εικόνα του. Πλην του καθιερωμένου χαρτοπόλεμου που “τρύπωσε” και φέτος σε κάθε γωνιά, ακόμη και το σύνολο των σκουπιδιών που υπήρξε σε πολλά σημεία, από χρήση - οινοπνευματωδών ή μη – ποτών, είχε συλλεχθεί και τα σοκάκια είχαν καθαριστεί συνολικά.

Ερμούπολη: Συντονισμός δυνάμεων στο κέντρο της πόλης

Την αυξημένη δουλειά, στην οποία ανταποκρίθηκαν με επιτυχία οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας στην Άνω Σύρο, διαδέχθηκε ο τεράστιος όγκος εργασίας τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ερμούπολη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιστρατεύθηκε η πλειοψηφία των εργατών καθαριότητας, αλλά και των χειριστών μηχανημάτων και των οδηγών, οι οποίοι από τις δύο και μισή τα ξημερώματα της Δευτέρας ρίχτηκαν στη δουλειά, δίνοντας έμφαση στις κεντρικές οδούς από όπου και διέρχονται δίκυκλα και οχήματα, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα. Το έργο τους, φαίνεται να απαίτησε ιδιαίτερη προσπάθεια, αφού η βροχή, είχε δημιουργήσει σε πολλά σημεία κατά μήκος των δρόμων, αλλά και των πεζοδρομίων, μικρούς “λοφίσκους” από σκουπίδια αλλά και από λάσπη.

Η Ερμούπολη, που αποτέλεσε το επίκεντρο της διοργάνωσης για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε τους περισσότερους επισκέπτες αλλά και το σύνολο των μελών των καρναβαλικών ομάδων, οι οποίοι αψήφισαν κρύο και βροχή, αφήνοντας παντού το στίγμα της Αποκριάς. Κατά συνέπεια, ο όγκος των εργασιών που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως και το πρωί της Καθαράς Δευτέρας απαίτησε τη χρήση των οχημάτων, ανάμεσα στα οποία και το βυτίο αλλά και το σάρωθρο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Μάριο Βουτσίνο, το σάρωθρο είχε επισκευασθεί, καθώς είχε προβλεφθεί η χρήση του την τελευταία ημέρα της Αποκριάτικης περιόδου στην Ερμούπολη, ενώ και το βυτίο, κρίθηκε αναγκαίο, προκειμένου, κυρίως τα πλακόστρωτα σημεία και τα πεζοδρόμια, να αποκτήσουν την καθαρή εικόνα που έπρεπε.

Αποτελεσματικές ενέργειες

Τη σημαντική δουλειά που επρόκειτο να επιτελέσει το προσωπικό της υπηρεσίας Καθαριότητας μαρτυρούσε από το βράδυ του Σαββάτου και το μήνυμα του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ευχαριστούσε εκ των προτέρων τους εργάτες και όλο το προσωπικό του Δήμου μέσω μίας λιτής, αλλά περιεκτικής σε νόημα ανακοίνωσης, για την προσπάθεια που θα κατέβαλλαν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια του έργου καθαριότητας, τόσο τα ξημερώματα της Κυριακής, όσο και της Καθαράς Δευτέρας ήταν και η διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας και η προϊσταμένη που συντόνισαν τις αποτελεσματικές ενέργειες του προσωπικού.

“Προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και από εκεί και πέρα, το αποτέλεσμα το κρίνουν οι συνδημότες μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουτσίνος σχετικά με το έργο των εργατών Καθαριότητας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη δουλειά τους.