Εθελοντές κάθε ηλικίας “χτένισαν” τις αμμουδιές της Σύρου

Καθαρές παραλίες ίσον πολιτισμός

Με τη συμμετοχή 15 συνολικά φορέων της Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η καθιερωμένη εκστρατεία καθαρισμού και προστασίας των ακτών και των θαλασσών του νησιού, μία πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων Ποσειδωνίας, Βάρης και Φοίνικα, που χρόνο με το χρόνο ενισχύεται, μεταδίδοντας μηνύματα εθελοντισμού, περιβαλλοντικής συνείδησης και συλλογικής δράσης.

Την αξιόλογη αυτή προσπάθεια, η οποία έχει ως στόχο να εμφυσήσει στις νεότερες γενιές την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση και διατήρηση του φυσικού πλούτου του τόπου μας, στήριξαν και φέτος αιρετοί, πρόσκοποι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και ομίλων, δύτες, καθώς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Σύρου, του οι οποίοι φόρεσαν τα γάντια τους, πήραν τις τσουγκράνες τους και γέμισαν άπειρες μαύρες σακούλες.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των τριών πολιτιστικών συλλόγων για μία διαφορετική γιορτή “πράσινου” χαρακτήρα, η οποία θα αποτελέσει νέο τρόπο ζωής. Όπως τόνισε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας Μάρκος Ρούσσος, χρέος του ανθρώπου είναι να παραδώσει στις επόμενες γενιές τους κοινωνικούς πόρους που τον κληροδότησε η προηγούμενη γενιά.

Κρατώντας τα απαραίτητα σύνεργα οι εθελοντές κάθε ηλικίας “χτένισαν” τις παραλίες: Φετουρή, Βούλγαρη, Κόμητο Αγκαθωπές, Φοίνικα, Αμπέλα, Μέγα Γυαλό, Βάρη και Φάμπρικα και συγκέντρωσαν σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων, τις οποίες παρέλαβαν φορτηγά της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ωστόσο, γενική εκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν πως συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ο όγκος των απορριμμάτων ήταν μειωμένος, δεδομένου ότι ο δήμος ολοκλήρωσε έγκαιρα τις διαδικασίες καθαριότητας στο σύνολο των παραλιών του, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να μην θεωρούνται ιδιαιτέρως μεγάλες.

Δυναμική παρουσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Ειδικότερα, στον καθαρισμό συμμετείχαν ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης με τα Τοπικά Συμβούλια της Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Βάρης. Επίσης η Ναυτική Πολεμική Βάση, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Περιφέρεια Κυκλάδων), οι Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας και Βάρης η “Φάμπρικα”, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (Τμήμα Iστιοπλοΐας Αγκαθωπών), το Tμήμα Aυτοδυτών “Syros Diving Center” του Γιώργου Ρουσουνέλου και το Tμήμα Aυτοδυτών “Salt Water Divers” του Νίκου Κουμαριανού, τον Σύλλογο Πελοπονησίων Σύρου, τον Σύλλογο Ηπειρωτών, ο Σύλλογος Προσωπικού ΟΤΕ, το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο “η Σοφία της Παράδοσης”, τον Όμιλο Φουσκωτών & Ταχύπλοων Σύρου και τον Σύλλογο Φίλων Μέγα Γιαλού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά υπήρχε τόσο μεγάλη συμμετοχή αιρετών με τους Αντιδημάρχους Μάριο Βουτσίνο, Θωαμή Μενδρινού, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκο Βακόνδιο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ποσειδωνίας Δημήτρη Νταλαχάνη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας Μάρκο Ρούσσο και τους Ανδτρέα Γιαλόγλου και Γιάννη Βρούτση της μειοψηφίας να επιδεικνύουν τεράστιο ζήλο, αποτελώντας παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Μεταξύ άλλων, το “παρών” στην παραλία των Αγκαθωπών, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση όλων των εθελοντών έδωσαν ο Χωρικός Αντιδήμαρχος Ποσειδωνίας Αλέξης Αθανασίου και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μάρκος Πρίντεζης. Σημειώνεται επίσης ότι σε 15 περίπου ημέρες θα τοποθετηθούν στις παραλίες του νησιού χειροποίητα σταχτοδοχεία, μια προσφορά των Προσκόπων Σύρου.