Στις φλόγες τυλίχτηκε ολόκληρη η χώρα

Σε πύρινο κλοιό

Πυρκαγιά στο Πισκοπιό και στη θέση “Μάρμαρο” στο Μάννα της Σύρου

Οι 79 συνολικά πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα, μόνο ως τυχαίο γεγονός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν οι έντονες πολιτικές εξελίξεις και η γενική παραδοχή περί αποδυνάμωσης της κυβέρνησης με κάθε τρόπο, συνεπικουρούνται από τον πύρινο κλοιό που έζωσε την ελληνική επικράτεια.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι έντονες καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν και πάλι το ιδανικό σκηνικό για την εκδήλωση των πυρκαγιών, «υπόπτου» υπαιτιότητας, καθώς η επικρατούσα άποψη συγκλίνει στον εμπρησμό.

Πως άλλωστε να αμφισβητηθεί η εμπρηστική πρόθεση και σε αυτή τη νέα πανελλαδική πύρινη ομηρία, όταν υπήρξε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ταυτόχρονη πυροδότηση εστιών, με στόχευση τόσο σε κατάφυτες, αλλά και καλλιεργήσιμες περιοχές, όσο ακόμα και πλησίον αστικού ιστού.

Υπέρ της θεώρησης ότι υπήρξε μεθοδευμένος εμπρηστικός σχεδιασμός τάχθηκε το σύνολο των πολιτών, που είτε επλήγησαν άμεσα, με την καταστροφή των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε έσπευσαν να συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια πυρόσβεσης.

Η «εκμετάλλευση» της καιρικής ιδιαιτερότητας, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους, είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όλη την Ελλάδα να έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Μία Ελλάδα ήδη πυρπολημένη σε πολιτικό επίπεδο, γέμισε με πύρινα μέτωπα, που πέραν της καταστροφής περιουσιών και περιβάλλοντος, λειτούργησαν και ως σπίθες αποσταθεροποίησης, με σαφή τα μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, «Αυτό που συμβαίνει με τις πυρκαγιές υπονομεύει την εθνική προσπάθεια».

Η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, με τα πύρινα μηνύματα να παραπέμπουν στο 2007, όταν στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο Κώστας Καραμανλής έλαβε την προειδοποίηση, με θυσία δεκάδων ανθρώπων και τεράστιου αριθμού εκτάσεων, για την πολιτική του αποχώρηση.

Τελικά στην εξυπηρέτηση των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως η ζωή, η περιουσία, το περιβάλλον είναι στοιχεία αναλώσιμα, όπως ακόμα και η καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας.

Να σημειωθεί πως παρανάλωμα του πυρός έγιναν δασικές εκτάσεις που είχαν γλυτώσει από την μανία της φωτιάς προηγούμενων πυρκαγιών, όπως και περιοχές στις οποίες είχε γίνει προσπάθεια αναδάσωσης από τις Δημοτικές Αρχές.

Το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, έδωσε και πάλι άνιση μάχη με τις φλόγες, όπως και οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, που λειτούργησαν υπό δυσμενέστατες συνθήκες, υπερβάλλοντας εαυτόν, καθώς είχαν να αντιπαλέψουν τόσο τους πυκνούς καπνούς που περιόριζαν στο ελάχιστο την ορατότητα όσο και τους θυελλώδεις ανέμους που δυσχέραιναν περεταίρω την υδροληψία και το έργο της κατάσβεσης.

Σημαντική η συνεισφορά των πολιτών εθελοντών, που συνέδραμαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, βοηθώντας με κάθε τρόπο στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Δεκάδες τα πυροσβεστικά οχήματα που μετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, όπως και κάθε πρόσφορο όχημα περιφερειών και Δήμων που διατέθηκαν συνεπικουρώντας την Πυροσβεστική, ενώ καίριος ο ρόλος και των ιπτάμενων μέσων, που επιχειρούσαν καθ’ όλο το διάστημα των 2 κρίσιμων εικοσιτετράωρων.

Και ενώ το ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής συνεχίζεται για την διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν τις πυρκαγιές, το σύνολο των πολιτών είναι πεπεισμένο πως πρόκειται για εμπρηστικό σχέδιο, με πολιτική στόχευση.

«Ψυχραιμία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετέβη άμεσα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο, όπου είχε ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Τόσκα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Τάσο Μαυρόπουλο.

Τα πύρινα μέτωπα

Σε 30 χιλιόμετρα εκτεινόταν το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στη Λακωνία και συγκεκριμένα στα χωρίς Φαρακλό και Κάτω Καστανιά, με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ να προκαλούν αναζωπυρώσεις που προκάλεσαν δύο νέα μέτωπα προς τις περιοχές, Νεάπολη και Αγ. Νικολάου.

Το δύσβατο της περιοχής σε συνδυασμό με την ταχύτητα των ανέμων οδήγησε σε πλήρη καταστροφή δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες αλλά και οικίες που παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα καθώς υπήρξε έγκαιρη εκκένωση των χωριών από τους κατοίκους τους.

Οσμή καμμένου πλανάται στη πρωτεύουσα, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού, απειλώντας τέσσερεις συνοικίες της πρωτεύουσας, με την φωτιά να εκδηλώνεται μεταξύ Βύρωνα και Καρέα, ενώ γρήγορα εξαπλώθηκε σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, απειλώντας τον αστικό ιστό.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών αυτών δήλωσαν πεπεισμένοι πως πρόκειται για εμπρηστικές ενέργειες, ενώ τις επιτυχείς προσπάθειες κατάσβεσης των ανδρών της πυροσβεστικής ακολούθησα οι περιφρουρήσεις των περιοχών όπου υπήρχαν μικροεστίες για τον φόβο των αναζοπυρώσεων.

Πέραν αυτών των δύο μεγάλων μετώπων φωτιάς, μεγάλης έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα, όπως στο Κορωπί, όπου κατέκαψε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, δασική έκταση πολλών στρεμμάτων, όπως και στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας, όπου η κατάσταση αρκετά ώρες μετά την εκδήλωση της κρινόταν ως κρίσιμη, κατακαίοντας πευκόφυτη περιοχή και ελαιώνες.

Σε δασική περιοχή της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ξέσπασε πυρκαγιά με κατεύθυνση τον Ωρωπό, όπως και λίγη ώρα αργότερα εκδηλώθηκε μέτωπο φωτιάς στην περιοχή του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στα Ίρια Αργολίδας, και δύο ώρες μετά υπήρξε νέο μέτωπο φωτιάς στο Δρέπανο στην περιοχή Λυκοτρούπι.

Αυτές είναι μερικές από τις συνολικά 79 εκδηλώσεις πυρκαγιάς σε όλο τον Ελλαδικό χώρο που σημειώθηκαν μέσα σε 2 εικοσιτετράωρα, χωρίς να αφήνουν καμία αμφιβολία για την ύπαρξη εμπρηστικού σχεδιασμού.

Επικράτησε του πύρινου μετώπου η Σύρος

Με ένα εκτενές πύρινο μέτωπο ήρθε αντιμέτωπη η Σύρος το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και ξέσπασε πυρκαγιά στη θέση Μάλια στην ευρύτερη περιοχή του Πισκοπιού, το οποίο άφησε πίσω του καμμένη γη τουλάχιστον 100 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμουπόλεως από κοινού με τους εθελοντές προχώρησαν στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στην κατάσβεσή της, με συντονισμένες ενέργειες, αποτρέποντας την πρόκληση υλικών ζημιών σε κατοικίες, οι οποίες απειλήθηκαν για κάποιες ώρες από τις φλόγες.

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων ενεργειών αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς, ανώδυνη παρένθεση αποτέλεσε η φωτιά στη θέση “Μάρμαρο” στην περιοχή του Μάννα, με άνδρες της Υπηρεσίας να μεταβαίνουν άμεσα στο φλεγόμενο σημείο κι εντός λίγων λεπτών να περιορίζουν τις συνέπειες σε οικοπεδική έκταση 200 τ.μ..

Η επιτυχής επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αξίζει να υπογραμμισθεί πως οφείλεται τόσο στην κοπιώδη εργασία σύσσωμου του Πυροσβεστικού Σώματος υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό του περιφερειακού διοικητή, Ιωάννη Ράμφου, όσο και στην παρουσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στις φλόγες περισσότερα από 100 στρέμματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε για το περιστατικό της πυρκαγιάς από κάτοικο της ευρύτερης περιοχής περί τις 13.15 το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και χωρίς καθυστέρηση αναχώρησαν άμεσα από την Ερμούπολη τρία πυροσβεστικά οχήματα. Λόγω της έκτασης και της έντασης του πύρινου εφιάλτη, ο οποίος δεν άφησε αλώβητη ούτε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δόθηκε εντολή ώστε να αξιοποιηθεί το σύνολο της δύναμης που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάτι που μεταφράστηκε σε ενεργοποίηση περίπου 35 πυροσβεστών, οι οποίοι επιχείρησαν επί αρκετές ώρες να ελέγξουν σε πρώτο στάδιο την πυρκαγιά. Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, το έργο τους δυσκόλεψαν αρκετά οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που έπνεαν και δυνάμωναν τις φλόγες, οι οποίες έφθασαν μέχρι και την κορυφογραμμή του λόφου, έχοντας κατεύθυνση προς την περιοχή του Δανακού. Ξερά χόρτα τυλίχθηκαν στις φλόγες, οι οποίες πέρασαν μέσα από κατοικημένη περιοχή απειλώντας τις ιδιωτικές περιουσίες συμπολιτών μας. Από κοινού με τους πυροσβέστες, στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν και οι – περίπου - 100 εθελοντές, συμβάλλοντας καταλυτικά στον έλεγχο του πύρινου μετώπου, στο οποίο σχεδόν εξ αρχής μετέβησαν δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με δύο βυτιοφόρα οχήματα. Στην αποστολή του Δήμου πρέπει να αναφερθεί πως συμμετείχε και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος.

Βάσει των στοιχείων του ρεπορτάζ, περισσότερα από 100 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έγιναν στάχτη κυριολεκτικά, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποια υλική ζημιά σε κάποια κατοικία, με την πυρκαγιά να τίθεται υπό έλεγχο στις 16.00 νωρίς το απόγευμα.

Άμεση κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή “Μάρμαρο”

Παράλληλα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης του πύρινου μετώπου στο Πισκοπιό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε από δημότη για δεύτερη φωτιά που ξέσπασε στη θέση “Μάρμαρο” στην περιοχή του Μάννα. Ένα πυροσβεστικό όχημα καθώς και πέντε πυροσβέστες μετέβησαν άμεσα στο σημείο, προχωρώντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της, σαφώς ηπιότερες συνέπειες. Περίπου 200 τ.μ. ενός οικοπέδου, πλησίον της βιοτεχνίας λουκουμιών “Λειβαδάρας” κάηκαν ολοσχερώς, χωρίς να απειληθεί κάποια από τις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία πρόκλησης ούτε της δεύτερης πυρκαγιάς, η οποία αξίζει να υπογραμμισθεί πως, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο εντός 10 λεπτών.

Ακάματη προσπάθεια και συνεχής παρουσία

Όσον αφορά στην περιοχή του Πισκοπιού και ειδικότερα στα Μάλια η παρουσία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπήρξε έντονη και χθες, καθώς στο σημείο παρατηρήθηκαν μικρές εστίες αναζωπύρωσης, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα πυροσβεστικό όχημα, τρεις πυροσβέστες και μικρός αριθμός εθελοντών θα παραμείνει σε επιφυλακή και σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί πως, βάσει του σήματος της Πολιτικής Προστασίας που είχε στη διάθεσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία το Σάββατο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είχε συμπεριληφθεί στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, με το περιπολικό να πραγματοποιεί ελέγχους σε πολλές περιοχές του νησιού.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η αιτία πρόκλησης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σύρο, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της προανάκρισης. Πάντως, έγκυρες πληροφορίες θέλουν το περιστατικό να μην οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, η συντονισμένη ενεργοποίηση και η αποτελεσματική παρουσία των πυροσβεστών, ανέδειξε πως, η αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, αποσπώντας μάλιστα την αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας, παρά το γνωστό ζήτημα της υποστελέχωσης που ταλανίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τόσο στη Σύρο, όσο και πανελλαδικά.