Διάρρηξη και κλοπές στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου από άγνωστους μέχρι σήμερα δράστες

“Θύμα” βανδαλισμού και καταστροφών

Σε εξέλιξη η έρευνα για την αναζήτηση των υπευθύνων που αφαίρεσαν μεταξύ άλλων βίντεο και σύστημα ασύρματης μικροφωνικής

Διάρρηξη, εκτεταμένες φθορές καθώς και απώλειες βασικού εξοπλισμού καταγράφηκαν στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Νάξου πριν από τρεις ημέρες από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, οι οποίοι κατάφεραν να εισέλθουν σε πολλές αίθουσες του σχολείου και να δώσουν ένα νέο “χτύπημα” υποβάθμισης σε αυτό.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η εν λόγω σχολική μονάδα “μάχεται” κόντρα στα τεράστια κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, για τα οποία οι μαθητές πρόσφατα είχαν πραγματοποιήσει και σχετική κινητοποίηση, καθίσταται σχεδόν ανέφικτη η αντικατάσταση του εξοπλισμού που αφαιρέθηκε, με τον διευθυντή και πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Κοντόπουλο να αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” πως, αυτός, είχε αγορασθεί από εκδηλώσεις, δράσεις κι ενέργειες μαθητών, γονέων και καθηγητών για την ομαλή πορεία του εκπαιδευτικού έργου.

Σημειώνεται πως, το περιστατικό καταγγέλθηκε άμεσα από τον ίδιο στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου, με την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απώλεια εξοπλισμού υψηλού κόστους

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος, οι δράστες προέβησαν στη διάρρηξη της πόρτας εισόδου στο πίσω μέρος του 1ου Γυμνασίου Νάξου και κατόπιν, εισήλθαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκαλώντας μία σειρά από υλικές ζημιές, αλλά και προχωρώντας στην αφαίρεση εξοπλισμού, το κόστος του οποίου είναι υψηλό. Συγκεκριμένα, εντός του αμφιθεάτρου οι δράστες φαίνεται να τοποθέτησαν σκάλα ώστε να μπορέσουν να κλέψουν το βίντεο αλλά και τον επαγγελματικό προβολέα, προκαλώντας παράλληλα καταστροφές και στο σύστημα ασύρματης μικροφωνικής. Επιπλέον, παραβίασαν το γραφείο της διεύθυνσης, ανοίγοντας έγγραφα, κλέβοντας μία φωτογραφική μηχανή ενώ βασικό εξοπλισμό απομάκρυναν και από την αίθουσα που διδάσκονται τεχνολογία οι μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί, πως, οι άγνωστοι προτού παραβιάσουν τις προαναφερθείσες αίθουσες, διέρρηξαν το χώρο που έχουν οι σχολικές καθαρίστριες τα βασικά υλικά που χρειάζονται, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα κλειδιά για τις εισόδους των υπολοίπων χώρων.

Πέραν των ανωτέρω, υπογραμμίζεται ότι οι δράστες προκάλεσαν καταστροφές και σε πυροσβεστήρες, έβαλαν φωτιές σε αρκετά σημεία ενώ πέταξαν βιβλία. Σημειώνεται πως, την είσοδο του σχολείου παραβίασαν με λοστό.

Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κοντόπουλος προχώρησε στην καταγγελία του γεγονότος στην αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας, άνδρες της οποίας μετέβησαν την επόμενη ημέρα στο χώρο για την απαραίτητη έρευνα, αφού η άφιξη των 86 μεταναστών στο νησί, δεν επέτρεψε την αμεσότερη κινητοποίησή τους.

“Τα χρήματα με τα οποία είχαμε αγοράσει εξοπλισμό για το σχολείο, είχαν συγκεντρωθεί από εκδηλώσεις, από επιχορηγήσεις της Σχολικής Επιτροπής, από χρήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων” τόνισε ο διευθυντής του σχολείου, εξηγώντας πως, μαθητική κοινότητα, γονείς αλλά και καθηγητές καταβάλλουν προσπάθειες κάλυψης βασικών αναγκών. “Αγωνιζόμαστε χρόνια για το σχολείο κι έρχονται και καταστρέφουν κάποιοι ασυνείδητοι ό,τι έχουμε αγοράσει” δήλωσε ο κ. Κοντόπουλος, επισημαίνοντας πως, “Είναι κρίμα καθώς έχουμε τόσα κτιριακά προβλήματα”.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, “Αμέσως πήρα κι ενημέρωσα τηλεφωνικά την Αστυνομία ώστε να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο και να προχωρήσουν την έρευνα. Ήρθαν μία ημέρα μετά, προχώρησαν στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και έκαναν όσα έπρεπε”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, για το περιστατικό έχει σχηματισθεί δικογραφία.

Στην πρώτη γραμμή το θέμα της φύλαξης των σχολείων

Πέρα από αυτή καθεαυτή την πράξη, ο κ. Κοντόπουλος στις δηλώσεις του, εστίασε και στο βαθμό δυσκολίας αντικατάστασης του εξοπλισμού που κλάπηκε και αυτού που καταστράφηκε, εκφράζοντας και την προσωπική άποψή του, σχετικά με το θέμα φύλαξης των σχολικών μονάδων. “Δεν υπάρχει τρόπος αντικατάστασής τους. Μόνον ο ίδιος. Η ενεργοποίηση των παιδιών και των γονέων” τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “με τόσα κτιριακά που έχουμε, άντε τώρα να δίνουμε χρήματα και για τα κλοπιμαία. Τα σχολεία σήμερα είναι γνωστό πως έχουν τεράστιες ανάγκες”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Πρέπει να αποφασίσει η Πολιτεία, ιδιαίτερα στα μεγάλα σχολεία να δοθεί άδεια προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση από κάμερες μετά από τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να προφυλάσσεται ο χώρος αφού δεν υπάρχουν φύλακες. Η Πολιτεία πρέπει γενικώς να εξετάσει σοβαρά τα προβλήματα των σχολείων και να εξετασθεί πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους. Το θέμα είναι να έχουμε χώρους στους οποίους η μάθηση θα γίνεται με τον προσφορότερο τρόπο” υποστήριξε, καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νάξου.

Ετικέτες: