Πρόταση για τη δημιουργία Βιωματικού Πάρκου
- Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Την αξιοποίηση του Αγροκηπίου στη νότια πλευρά της Παροικιάς ως κέντρου βιωματικών δραστηριοτήτων με στόχο την επαναφορά της ιστορικής μνήμης, τη δημιουργία οράματος για την Πάρο, αλλά και την ενεργοποίηση των νέων του νησιού, προτείνουν ο Σύλλογος Παρίων ''Η Εκατονταπυλιανή'', ο Σύλλογος ''Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς'' και η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων ''Ο.ΠΑ.Σ”.
Την πρόταση στηρίζουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος, το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Πάρου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Πάρου – Αντιπάρου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου.
Το Αγροκήπιο απλώνεται στη νότια πλευρά της Παροικιάς και αποτελείται από γη 20 στρεμμάτων. Αποτέλεσε πρότυπο αγροκήπιο και, μέχρι τα τέλη της 8ης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, ήταν ο βασικός πυλώνας προμήθειας φυτών και ζώων της παριανής αγροτικής οικογένειας, η οποία εκείνα τα χρόνια ήταν σχεδόν αυτάρκης. Η γεωγραφική θέση του νησιού, που βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος άνθισε σε βάρος του πρωτογενούς τομέα, ανακατανέμοντας τις επαγγελματικές επιλογές των κατοίκων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποτιμηθεί και ο τομέας της γεωργίας. Το αγροκήπιο έχασε την παλιά του αίγλη, καθώς οι άνθρωποι έστρεψαν περισσότερο το ενδιαφέρον τους σε τομείς που είχαν να κάνουν με την προσφορά υπηρεσιών στους πολλούς επισκέπτες του νησιού, εγκαταλείποντας την αυτάρκεια της γης.
Αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής
Η σημερινή πρόταση που κατατίθεται έχει ως στόχο την αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής σε συνδυασμό με την βιωματική εκπαίδευση, η οποία θα μπορούσε, πέρα απ’ όλα τα άλλα, να προσφέρει κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.
Επιθυμία των τριών υπογραφόντων φορέων είναι να μετατραπεί το Αγροκήπιο σε χώρο ανάδειξης και προστασίας της πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας, ευαισθητοποίησης και προστασίας σε θέματα του Παριανού περιβάλλοντος και επαφής με την παραδοσιακή και βιολογική γεωργία και ορισμένα παραδοσιακά επαγγέλματα. Προτείνεται επίσης η δημιουργία εκθετηρίου Αγροτικών Προϊόντων και Τράπεζας ‘‘ Γηγενών ’’ Σπόρων και Πληροφοριών Πάρου και Κυκλάδων γενικότερα και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και διαδραστικών δράσεων, οι οποίες θα υποστηρίζουν τη βιωματική μάθηση σε συνδυασμό με την ανάδειξη του ιδιαίτερου λαϊκού πολιτισμού του νησιού.
Οι καλλιέργειες θα πρέπει να γίνονται με τον παλιό τρόπο και με γηγενείς σπόρους (όπου είναι εφικτό) για γνώση του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες κατακτήσεις της βιολογικής γεωργίας για το σήμερα. Επίσης στον ίδιο χώρο, πέρα από ένα ή δύο σχολεία (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο, ή και τα δύο), δύναται να φιλοξενηθούν και να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως: η εκμάθηση διαφόρων δραστηριοτήτων (αργαλειός, κεραμική, κόσμημα κλπ), η εκμάθηση παρασκευασμάτων, η προώθηση ντόπιας μεταποιητικής παραγωγής που να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του νησιού μας, σε συνεργασία με τους ντόπιους βιοτέχνες και εμπόρους, ένα μόνιμο εκθετήριο των παραπάνω και τέλος, «σχολεία» εκμάθησης παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων, δημοτικών και λαϊκών χορών – τραγούδι.
Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η παλιάς και νέας γενιάς, αλλά και η μεταφορά της τόσο πολύτιμης εμπειρίας από τους παλαιότερους στους νεότερους και επίσης, μέσα από τη δημιουργία, την αυτοχρηματοδότηση του Αγροκηπίου.
Κοινωνοί της νέας ελπίδας
Προς την ίδια κατεύθυνση μπορεί να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χώρος για παιδιά και μεγάλους, μία αίθουσα εκδηλώσεων, συζητήσεων, διαλέξεων, συνεδρίων, σεμιναρίων από Έλληνες και ξένους, Βιβλιοθήκη, όπου θα αξιοποιείται και αναπαράγεται η ιστορία και ο πολιτισμός του αγροκηπίου, του νησιού, των Κυκλάδων της χώρας, μέσα από τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση αρχείων, βιβλίων, κειμένων, φωτογραφιών, συνεντεύξεων, video, παραδοσιακό καφενείο που θα σερβίρει και ντόπιες βιολογικές γεύσεις, καθώς και Λαογραφικό μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές, που θα στεγάζει όχι μόνο ευρήματα από την Παροικιά αλλά και επιλεκτικά από όλο το νησί και τις Κυκλάδες.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται ακόμα ένα εντευκτήριο, μία παιδική χαρά, ένας μικρός χώρος για ορυκτολογικό μουσείο, ένα μικρό θεατράκι, ένας μικρός χώρος για αθλοπαιδιές και περιμετρικά του Αγροκηπίου, χωμάτινος διάδρομος για βάδην ή τροχάδην. Παράλληλα, θα παραδίδονται ταχύρρυθμα μαθήματα για τους επισκέπτες του νησιού έναντι μικρής αμοιβής, καθώς και μαθήματα μακράς διάρκειας.
Όπως υπογραμμίζεται, οι λειτουργίες αυτού του χώρου, όπως θα αναπτύσσονται, δεν έχουν στατικότητα, αλλά ενεργούν διαχρονικά και δημιουργικά, παράγοντας πολιτισμό και όραμα, για το σήμερα και το αύριο.
Παράδειγμα για τα άλλα νησιά
«Εάν το νησί μας υιοθετήσει μια τέτοια πορεία ανάπτυξης, θα αποτελέσει υγιές πρότυπο για τα άλλα νησιά, σταματώντας το να είναι ο τουρισμός η μοναδική ασχολία των κατοίκων. Μήπως το νησί μας σήμερα δεν έχει ανάγκη από τέτοια πρότυπα; Μήπως η Ελλάδα μας σήμερα δεν πρέπει να αναζητήσει την αυτάρκειά της και να γίνει παράλληλα δημιουργός πολιτισμού, επανακτώντας το σεβασμό των άλλων λαών;» σημειώνουν οι φορείς.
Καταλήγοντας, προσκαλούν όλους τους κατοίκους της Πάρου στην επίσημη παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 στις 18:00 , στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» στην Παροικιά.
Τα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων και οι σύλλογοί τους έχουν αγκαλιάσει την πρόταση για το Αγροκήπιο και προβληματίζονται για το πώς θα αναδείξουν τον πλούτο της γης τους και τον ιδιαίτερο λαϊκό τους πολιτισμό, κάνοντας τα παιδιά και τους νέους κοινωνούς της ελπίδας για το μέλλον, δια μέσου βιωματικών δραστηριοτήτων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Πάρος μπαίνει δυναμικά στον χάρτη της κρουαζιέρας και το φετινό καλοκαίρι
11 Ιαν. 2021 - 12:50 - Ενημέρωση για τις ενέργειες αντιμετώπισης της ρύπανσης στον κόλπο της Παροικιάς
26 Οκτ. 2020 - 20:03 - Ανακοινώσει την τοποθέτηση δύο(2) κάδων ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων
20 Ιουλ. 2020 - 15:02 - Η Πάρος ενάντια στις ανεμογεννήτριες
2 Ιουν. 2020 - 15:57 - Διαμαρτυρία της Ο.ΠΑ.Σ για τις ανεμογεννήτριες
17 Φεβ. 2020 - 12:52