Διαρροή λυμάτων αποχέτευσης πάνω στο τερέν των γηπέδων, στα σχολεία της Αντιπάρου

«Επιληφθήκαμε άμεσα»

Προβληματισμός εγείρεται από την διαρροή λυμάτων αποχέτευσης σε αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων της Αντιπάρου, η οποία διαπιστώθηκε από το πρωί της Τετάρτης.

Το ζήτημα της διαρροής των λυμάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, σχετίζεται με παραλείψεις στην διαδικασία κατασκευής των γηπέδων μπάσκετ των σχολείων του νησιού, όπου παρατηρείται και το φαινόμενο.

Όπως σημείωσε, κατά τις εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου των γηπέδων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν βεβιασμένα, λόγω της επικείμενης προεκλογικής περιόδου, σκυροδετήθηκε η πλάκα των γηπέδων, φράσσοντας την εγκατάσταση του υπονόμου, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για τη διάνοιξη κάποιου φρεατίου, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα άντλησης των λυμάτων. Αυτό, οδήγησε στην υπερχείλιση του υπονόμου, φέρνοντας τη διαρροή επάνω στα σχολικά γήπεδα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Αντιπάρου, «όταν κατασκευάστηκαν τα γήπεδα του μπάσκετ, έγιναν όλα πολύ βιαστικά, λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Κάτω από αυτά, υπήρχε το όρυγμα αποχέτευσης, ο βόθρος. Ερρίφθη από πάνω αρκετός όγκος μπετόν, σκεπάζοντάς τα όλα και δεν υπήρχε ούτε φρεάτιο, ούτε τίποτα, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο βόθρος και αυτή τη στιγμή να υπάρχει διαρροή».

Όπως τόνισε, «λάβαμε γνώση και επιληφθήκαμε επί του θέματος άμεσα. Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί από την Τετάρτη. Επιχειρήσαμε να αδειάσουμε το βόθρο, δεν τα καταφέραμε, έπειτα έπρεπε να κινήσουμε τις διαδικασίες για να βρούμε ποιος θα αναλάβει να κάνει το έργο της σύνδεσης του βόθρου με το δίκτυο αποχέτευσης και η αποκατάσταση θα γίνει την Παρασκευή».

Ο κ. Τάσος Φαρούπος διευκρίνισε, μάλιστα, πως «το συνεργείο θα μπορούσε να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, για τη σύνδεση του ορύγματος αποχέτευσης με το υπόλοιπο δίκτυο, ήδη από χτες, ωστόσο, επειδή θα γίνει επέμβαση στο δάπεδο και θα χρησιμοποιηθούν μηχανήματα, θα έπρεπε η λειτουργία του σχολείου να σταματήσει. Για το λόγο αυτό, το συνεργείο θα ξεκινήσει τις εργασίες αμέσως μετά την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία, το μεσημέρι της Παρασκευής και σύμφωνα με το Δήμαρχο, έως το τέλος της Κυριακής, το ζήτημα θα έχει αποκατασταθεί».

Παράλληλα, ο δήμαρχος υποστήριξε, πως αφενός έχει κάνει αυτοψία στο σημείο, ενώ αφετέρου έχει έρθει σε επικοινωνία με τους Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, δεν έχουν ενημερώσει τους μαθητές για το πρόβλημα, ώστε να αποφεύγουν να πλησιάζουν στα σημεία που εντοπίζεται η διαρροή, προσθέτοντας καθησυχαστικά, κυρίως για τους γονείς των παιδιών, πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την υγεία των μαθητών.