Αθρόα συμμετοχή φορέων, συλλόγων και πολιτών της Σύρου, για την υλοποίηση της «Μεγάλης Αλυσίδας Αγάπης και Αλληλεγγύης»

«Ο σκοπός ενώνει τον κόσμο»

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον κόσμο και τη διάθεση για προσφορά, πραγματοποιήθηκε η «Μεγάλη Αλυσίδα Αγάπης και Αλληλεγγύης», για την ενίσχυση της Στέγης Ανηλίκων Σύρου, του Ισιδώρειου Ιδρύματος και άλλων ευπαθών ομάδων.

Η μεγάλη φιλανθρωπική γιορτή γνώρισε την ευρεία ανταπόκριση των Συριανών, οι οποίοι κατέκλυσαν την Α’ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας», το πρωί της Κυριακής. Σύλλογοι, φορείς και πολλοί απλοί πολίτες, συγκέντρωσαν ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, πλαστικά καπάκια για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), ξηρά τροφή και κονσέρβες για τα καταφύγια ζώων, αλλά και χρήματα, μέσα σε ένα «κουτί αγάπης», που στήθηκε στην είσοδο της κλειστής αίθουσας.

Η εκδήλωση, που στηρίχτηκε αποκλειστικά στον εθελοντισμό και την αφιλοκερδή προσφορά, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της συμπολίτισσάς μας, Μαρίας Φουτσιτζίδου, μέσω της οικογενειακής επιχείρησης “Το σπιτικό της Αγνής”, ενώ στη διοργάνωση συμμετείχαν η ΕΣΚ Κυκλάδων, η ΕΠΣ Κυκλάδων, η Τ.Ε Επιτροπή Βόλεϊ Κυκλάδων, και ο Α.Ο. Αντισφαίρισης Σύρου.

Σχολές πολεμικών τεχνών, αθλητικοί και χορευτικοί σύλλογοι, ενώθηκαν και παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα για το κοινό της εκδήλωσης, που τους χάρισε με τη σειρά του το πιο θερμό χειροκρότημα.

Στην κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, βρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ το χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δωρόθεου Β’, μετέφερε, ο π. Κωνσταντίνος Κοντός.

«Ο κόσμος θέλει να προσφέρει, δεν γνωρίζει πώς»

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», η εμπνεύστρια της «Αλυσίδας», κ. Μαρία Φουτσιτζίδου, εξέφρασε την έκπληξή της για την τεράστια προσέλευση του κόσμου, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς που υπήρξε, τόσο από τους Συλλόγους και τους φορείς, όσο και από τους μεμονωμένους πολίτες, ενώ σημείωσε, πως η διανομή των αγαθών στα ιδρύματα, θα ξεκινήσει από σήμερα.

Ο αρχικός στόχος, να καλυφθούν τα έξοδα στέγασης για τον επόμενο μήνα, στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου, αλλά και τα έξοδα θέρμανσης για το Ισιδώρειο Ίδρυμα, όπως ανέφερε επετεύχθησαν και με το παραπάνω. Μάλιστα, όσα αγαθά δεν παραλάβουν τα ιδρύματα, θα διατεθούν, είτε προς ανακούφιση αναγκών σε οικογένειες του νησιού, είτε προς οργανώσεις, που βοηθούν πρόσφυγες.

Μιλώντας για την συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση, η κ. Φουτσιτζίδου υπογράμμισε, πως οι άνθρωποι έχουν μεγάλη πρόθεση να βοηθήσουν, ωστόσο πολλές φορές δεν γνωρίζουν τον τρόπο. «Έτσι ξεκίνησε η ιδέα. Στο “Σπιτικό της Αγνής” συγκεντρώνουμε καπάκια, υπάρχει καφές σε αναμονή, και έτσι άρχισα να βλέπω, ότι ο κόσμος πραγματικά έχει τεράστιες ανάγκες. Αλλά η αξιοπρέπεια και το γεγονός, ότι είμαστε πολύ κλειστή κοινωνία δεν τους αφήνει να εκδηλωθούν και να ζητήσουν βοήθεια», τόνισε, συμπληρώνοντας, ότι «σκέφτηκα ότι, εφόσον ο κόσμος θέλει να προσφέρει, αλλά δεν ξέρει πώς, καλό είναι να ενώνεται μία φορά στο τόσο και να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

«Η συμμετοχή ήταν τεράστια. Ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Πιστεύω τα καταφέραμε να δείξουμε σε όλους, ότι το νησί είναι ενωμένο, παρ’ όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας», επεσήμανε, «θέλει μία κινητήρια δύναμη για να γίνει αυτό».

Τεράστια προθυμία και συμμετοχή των φορέων

Η κ. Φουτσιτζίδου απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλες τις εθελοντικές ομάδες, τους Συλλόγους και τους φορείς, που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη αλυσίδα, στην «οικογένεια» του «Σπιτικού της Αγνής», αλλά και στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση της αίθουσας.

«Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Όλες οι εθελοντικές ομάδες ήταν εξαιρετικές και συνεργάσιμες. Αγκάλιασαν την ιδέα από την αρχή, χωρίς δεύτερη κουβέντα και δεν υπάρχουν λόγια για να τους ευχαριστήσω. Χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς για αυτό το μεγάλο σκοπό, δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Προσωπικά, νομίζω, ότι ο σκοπός ενώνει τον κόσμο», ανέφερε, τονίζοντας πως οι συμμετοχές δηλώθηκαν μέσα σε μία μέρα, δίνοντας στους διοργανωτές τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθεια.

«Δεν ήταν όλα στρωμένα με ροδοπέταλα κι έτοιμα», σημειώνει, προσθέτοντας, πως όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια ξεπεράστηκαν για το σκοπό αυτό. «Έτσι, δείχνουμε, ότι είμαστε εκεί για τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη», τόνισε, «σήμερα τα παιδιά μας έμαθαν τι σημαίνει να έχω δυο και να δίνω το ένα».

Σύμφωνα με την κ. Φουτσιτζίδου, η «Αλυσίδα» δεν σπάει, αντιθέτως επεκτείνεται, καθώς υπάρχει η πρόθεση να επαναληφθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να βοηθηθούν οι δομές και οι φορείς της υγείας, όπως το Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, ο Σύλλογος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας και άλλοι φορείς.

«Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει κινητή μονάδα αιμοδοσίας, όπως επίσης αν καταστεί δυνατόν και κινητή μονάδα για δωρεά μυελού των οστών», σημείωσε.