Παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων για τα 175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τον φιλοτελισμό

Διατίθενται από σήμερα στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ Σύρου

Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων για τα «175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας» παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ερμούπολη.

Στα τέσσερα γραμματόσημα της συλλεκτικής σειράς, μέσα από τα οποία οι φιλοτελιστές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην ιστορία του πρώτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, αναφέρθηκε ο Διευθυντής των ΕΛΤΑ Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς. Για τη σημερινή επέτειο και την πολύτιμη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, μίλησε στη συνέχεια ο Διευθυντής του τοπικού καταστήματος, Κωνσταντίνος Τζοάνος.

Η Εθνική Τράπεζα που αναπτύχθηκε παράλληλα με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, δίνει διαχρονικά μεγάλη βαρύτητα στο χαρακτήρα των οικημάτων που χρησιμοποιεί για τις λειτουργικές ανάγκες της. Για τον λόγο αυτό τρία γραμματόσημα της Αναμνηστικής Σειράς ιστορούν την εξέλιξη της περιοχής που επέλεξε η Εθνική Τράπεζα για να εγκαταστήσει την έδρα της, ενώ το τέταρτο παρουσιάζει τους τέσσερις πρώτους διοικητές της.

Όπως κατέστησε γνωστό ο κ. Τζοάνος, το διάταγμα ίδρυσης της Εθνικής Τράπεζας υπογράφηκε στις 30 Μαρτίου 1841. Αποτέλεσε το πρώτο και, για πολλά χρόνια μοναδικό, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομίσματος και παροχής τραπεζικών υπηρεσιών. Στη μακρά πορεία της η Εθνική υπήρξε τροφοδότης της οικονομικής ανάπτυξης και παραστάτης του κράτους και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύρος - Εθνική Τράπεζα: Σχέση αγάπης και στοργής

Αναφερόμενος στη σχέση αγάπης και στοργής ανάμεσα στη Σύρο και την Εθνική Τράπεζα, ο κ. Τζοάνος υπογράμμισε ότι, το 1859 η Τράπεζα προσέφερε 500.000 λίρες χρυσές λίρες για την ακτοπλοΐα, ενώ συνέβαλε στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος στη Σύρο το 1845. Σε αυτήν οφείλεται επίσης η δημιουργία της λαϊκής τράπεζας, του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και της Εθνικής Τράπεζας. Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την πολύτιμη προσφορά της στον ελληνικό τόπο, ως χορηγός και αρωγός οποιουδήποτε εγχειρήματος.

Φορέας εκσυγχρονισμού και πρωτοπόρος στην εισαγωγή και την υιοθέτηση καινοτομιών, η Εθνική έδωσε μεγάλη έμφαση στο χαρακτήρα των οικημάτων που χρησιμοποίησε για τις λειτουργικές της ανάγκες, είτε με το να κατασκευάζει είτε με το να τα αποκτά και να τα συντηρεί ως δείγματα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης του τόπου.

Τα τέσσερα συλλεκτικά γραμματόσημα

Τρία γραμματόσημα της παρούσας σειράς ιστορούν την εξέλιξη της περιοχής που επέλεξε η Εθνική για να εγκαταστήσει την έδρα της.

Η αξία των 0,17€ παρουσιάζει την πλατεία του Λουδοβίκου, σήμερα γνωστή ως Κοτζιά, σε έργο του 1847 του ζωγράφου Johannes Rabe. Στο αριστερό μέρος διακρίνεται η οικία Κυριάκου Δομνάδου, που αγόρασε η τράπεζα το 1845 για να στεγάσει την έδρα της και δίπλα το «Ξενοδοχείον της Αγγλίας» ιδιοκτησίας Φραγκίσκου Φεράλδη, που αγόρασε το 1875 για να επεκταθεί.

Στην αξία των 0,05€ παρουσιάζεται η συνένωση των δύο προηγούμενων κτηρίων που έγινε το 1898-1900, σε πρωτότυπο σχέδιο του Γάλλου αρχιτέκτονα Eugene Toump.

Στη δε αξία των 2,62€ παρουσιάζεται το Μέγαρο Καρατζά, έργο του 2002 των αρχιτεκτονισσών Ειρήνης Σακελλαρίδου, Μόρφως Παπανικολάου και Μαρίας Πολλάνη, με σύμβουλο τον Ελβετό αρχιτέκτονα Mario Botta.

Τέταρτο γραμματόσημο της αξίας των 0,50 € φέρει το πρωτότυπο σχέδιο του Γεωργίου Ιακωβίδη, βάσει του οποίου κατασκευάστηκε μετάλλιο για τον εορτασμό των εξήντα χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας, το οποίο παρουσιάζει τους τέσσερις πρώτους διοικητές της Εθνικής.

Τα γραμματόσημα κυκλοφορούν σήμερα, ανήμερα της επετείου και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι τις 29 Μαρτίου 2018, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

Η επίσημη παρουσίαση της Σειράς Γραμματοσήμων «175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας» θα γίνει από τον Πρόεδρο ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ κ. Κωστή Μελαχροινό στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά, όπου θα ανακοινωθεί ο προγραμματισμός των επετειακών εκδηλώσεων της τράπεζας.

Δ. Κοσμάς: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας»

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής των ΕΛΤΑ Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι Έλληνες πολίτες γενικότερα την ιστορία του τόπου τους με την οποία μεγάλωσαν και διδάχτηκαν. «Η ιστορία αυτή είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα πολύ μεγαλύτερα πράγματα από αυτά που κάνουμε σήμερα και βέβαια να ξεφύγουμε από τους οικονομικούς και ηθικούς σκοπέλους, στους οποίους προσκρούει η ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν κι αυτά τη δική τους ιστορία η οποία ξεκίνησε το 1828 στην ελεύθερη πια Ελλάδα. Εξέφρασε δε τη χαρά του για το γεγονός ότι το πρώτο υποκατάστημα – πρακτορείο που ιδρύθηκε σε επαρχία, ήταν αυτό της Ερμούπολης το 1845. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος των ΕΛΤΑ είναι να αναδείξουν μέσα από τον φιλοτελισμό τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της ιστορικής μνήμης.

Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα

Όπως εξήγησε, πέρα από τα τέσσερα γραμματόσημα της συλλεκτικής σειράς, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, λειτουργούν στα Κεντρικά Ταχυδρομικά Καταστήματα 7 πόλεων της χώρας, Ειδικές Αναμνηστικές Σφραγίδες, διαφορετικές για κάθε πόλη, και καλούν τους φίλους του γραμματοσήμου να σφραγίσουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με το αποτύπωμα των αναμνηστικών σφραγίδων και να δημιουργήσουν έτσι σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα, ενθυμήματα της επετείου των 175 χρόνων της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, οι Ειδικές Αναμνηστικές Σφραγίδες θα λειτουργούν στα Κεντρικά Ταχυδρομικά Καταστήματα της Θεσσαλονίκης, των Πατρών, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, της Λάρισας. Του Ηρακλείου και της Σύρου. Υπογραμμίζεται πως οι συγκεκριμένες ημέρες φτιάχτηκαν ειδικά για την επέτειο και θα καταστραφούν σήμερα το απόγευμα.