Η Στέγη δίνει ζωή και χρειάζεται στήριξη
- Δευτέρα, 30 Μαΐου, 2016 - 06:10
Το πολύτιμο δώρο της αγάπης, της προσφοράς και της φιλίας προς τον συνάνθρωπό μας για την οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας μετέφεραν τα παιδιά του νησιού που συμμετείχαν στην ξεχωριστή δράση που διοργάνωσε το Σάββατο, στην Παιδική Βιβλιοθήκη, η Στέγη Ανηλίκων κι Εφήβων Σύρου στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 20 ετών λειτουργίας της στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Απώτερος σκοπός της εν λόγω προσπάθειας αποτέλεσε η περαιτέρω ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και η ανάδειξη του σημαντικού έργου που προσφέρεται στη Στέγη προς το σύνολο των παιδιών που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες και χρειάζονται ψυχολογική, κοινωνική και υλική υποστήριξη, στην οποία συνέβαλε με την παρουσία του ο γνωστός ταχυδρόμος της εκπομπής “Πάμε Πακέτο”, Δημήτρης Δερμετζόγλου, χαρίζοντας στα παιδιά ένα κουτί γεμάτο μυστικά φιλίας, αφορμή για πολύωρο παιχνίδι και σκέψη.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης της δημιουργικής δράσης, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά προέβησαν σε κατασκευές και ζωγραφιές, η υπεύθυνη λειτουργίας και επιμελήτρια ανηλίκων της Στέγης, κ. Μαρία Φωστέρη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα, αναφορικά με την πορεία της δομής, το έργο της καθώς και τα ανοικτά ζητήματα που τη συνοδεύουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν της ίδιας και προσώπων που συνδράμουν εθελοντικά στο έργο της Στέγης, το “παρών” έδωσαν αρκετοί συμπολίτες μας, καθώς και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου ενώ από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, παρέστη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου.
“Υγιής κοινωνία, σημαίνει ισορροπημένοι πολίτες. Παλεύουμε για την αγάπη”
“Συμπληρώνουμε είκοσι χρόνια και κάναμε μία δράση φιλίας. Προσήλθαν τα παιδιά κι έπαιξαν με τα παιδιά της Στέγης, έκαναν διάφορες κατασκευές και όλα αυτά, στο πλαίσιο της επιθυμίας μας να περάσουμε ένα μήνυμα φιλίας κι αγάπης. Ούτως ή άλλως για την αγάπη παλεύουμε όλον τον καιρό. Ήρθαν αρκετά παιδιά και είμαι πολύ ικανοποιημένη” δήλωσε αρχικά η κ. Φωστέρη λέγοντας πως η Στέγη γίνεται 20 ετών εντός του προσεχούς Οκτωβρίου. Αναφορικά με τη σπουδαιότητα ύπαρξης της Στέγης και της απρόσκοπτης λειτουργίας της στο εξής, η ίδια συμπλήρωσε πως, “Οπωσδήποτε θα πρέπει μέσα στη δύσκολη εποχή που ζούμε να επιβιώσει η Στέγη καθώς την έχουν ανάγκη τώρα, πολλά περισσότερα παιδιά απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια”. Όπως κατέστησε σαφές, “Παλαιότερα είχαμε παραβατικά παιδιά που απασχολούσαν τα δικαστήρια και τα οποία δεν μπορούσε η οικογένειά τους να τα στηρίξει και να τα βοηθήσει. Αυτά τα παιδιά, ήθελαν αρωγή και από την πλευρά μας, αυτό το κάναμε προκειμένου να αποφύγουν ακραίες καταστάσεις, να μην μπουν φυλακή κλπ”.
Ως εκ τούτου, η συνδρομή της Στέγης στην καθημερινότητα αυτών των παιδιών, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε η κ. Φωστέρη εντοπίζεται σε επίπεδο παροχής σίτισης, παροχής ειδών ένδυσης, καθώς επίσης και σε επίπεδο βοήθειας όσον αφορά τη σχολική μελέτη. “Αν δεν στηριχθούν αυτά τα παιδιά σε ένα σταθερό πλαίσιο, δεν κινδυνεύουν μόνον τα ίδια, αλλά και η πολιτεία. Κι αυτό, γιατί αν μέσα στην πόλη υπάρχουν παραμελημένα παιδιά και αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές, αυτό σίγουρα δε σημαίνει ότι υφίσταται μία υγιής πολιτεία. Για να είναι αρμονική η πολιτεία, χρειάζεται καλούς και ισορροπημένους πολίτες. Καλοί και ισορροπημένοι πολίτες δημιουργούνται όταν από τις ρίζες τους παίρνουν αγάπη” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας πως, αν και η επιθυμία είναι να μπορέσει να αναπτύξει περισσότερο το έργο της η Στέγη, ωστόσο, πρακτικά και οικονομικά θέματα της θέτουν εμπόδια.
Έλλειμμα κοινωνικών αντανακλαστικών από το ελληνικό κράτος
Η κ. Φωστέρη μίλησε συγκεκριμένα όσον αφορά στα ανοικτά θέματα που απασχολούν τη Στέγη ως δομή, ακόμη κι αν αυτή δεν είναι κρατική, αν και όπως θα πει παρακάτω, θα έπρεπε, καθώς επίσης και για τις δυσκολίες που συναντά σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο. “Ελάχιστα τα χρήματα, το κράτος δεν βοηθά, έχουμε ένα ακριβό ενοίκιο. Όλα αυτά μας δυσκολεύουν” δήλωσε χαρακτηριστικά συμπυκνώνοντας τα προβλήματα της Στέγης σε δύο προτάσεις και τονίζοντας πως, στη χώρα μας αυτές οι δομές δεν στηρίζονται, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν έμφαση στην λειτουργία τους και μεριμνούν γι αυτές. “Στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοια “σπίτια” σαν τη Στέγη που είναι κρατικά με σκοπό τους να στηρίζουν τα παιδιά. Θα ήθελα λοιπόν να πω, ότι βάσει των δυνατοτήτων μας, στη Στέγη ουσιαστικά προσφέρουμε “πρώτες βοήθειες”, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε όλα όσα θέλουμε, καθώς ούτε ο χώρος μας επιτρέπει περισσότερα, αλλά ούτε και τα οικονομικά μας. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως υπογράμμισε, “στήριξη έχουμε από μεμονωμένους συμπολίτες μας, τους εθελοντές αλλά και μέσω δωρεών”.
Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Στην Ευρώπη αυτά τα “σπίτια” είναι κατοχυρωμένα” και αναδεικνύοντας το έλλειμμα – έστω και των στοιχειωδών - αντανακλαστικών εκ μέρους του ελληνικού κράτους, η ίδια εξήγησε πως, αυτό συμβαίνει καθώς, “Στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι, στις κατάλληλες θέσεις. Επικρατεί ένα χάος ενώ υπάρχουν πολλά επιτακτικά κοινωνικά ζητήματα”. Σε αυτόν τον άξονα, συμπλήρωσε πως, “Εμείς ακόμη, δυστυχώς πρέπει να παρακαλούμε για να μας ακούσουν αφού δεν υπάρχουν οργανωμένες επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με αυτά τα “σπίτια”, αλλά και ο κάθε αυτοδιοικητικός που εκλέγεται δεν δείχνει ενδιαφέρον ώστε να μάθει και να στηρίξει σημαντικές κι απαραίτητες δομές”.
Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών
Παρόλα τα ανοικτά θέματα, σήμερα, η Στέγη υποδέχεται και στηρίζει περί τα τριάντα παιδιά, μέσω της εθελοντικής δουλειάς κατά κύριο λόγο. “Ο αριθμός των παιδιών που απευθύνονται σε εμάς ανέρχεται περίπου στα τριάντα. Έχει αυξητική τάση όμως, λόγω της σημερινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες ή γονείς και πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και μία ομάδα παιδιών που δεν μπορούν να έρχονται στη Στέγη και τα στηρίζουμε εκτός”.
Σχετικά με τους εθελοντές δε, αλλά και το επιστημονικό κομμάτι που αναπτύσσεται μέσω κοινωνικών λειτουργών κ.α., η κ Φωστέρη πρόσθεσε πως, “Στη Στέγη έρχονται και κάνουν πρακτική κοινωνικοί λειτουργοί κι άλλο επιστημονικό προσωπικό τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες της Ευρώπης μέσω προγραμμάτων. Φέτος για παράδειγμα είχαμε και μία Γερμανίδα κοινωνική λειτουργό. Οι εθελοντές που μας στηρίζουν είναι αρκετοί και φθάνουν στους 25 – 30”. Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, ανέφερε δε, πως, “Πρέπει να τονίσω ότι είναι πολύτιμη η βοήθειά τους, αφού συνδράμουν στο διάβασμα των παιδιών, στα εργαστήριά τους, μερικοί μαγειρεύουν και γενικώς στέκονται στο πλευρό μας”.
Κτιριακό: Το μείζον πρόβλημα
Με φόντο την υπογραφή του νέου καταστατικού, αφού η ισχύς του πρώτου ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο με δεδομένη την 20ετή λειτουργία της Στέγης, η κ. Φωστέρη, έκλεισε την αναφορά της στη λειτουργία της δομής, λέγοντας πως, αυτό που ζητά είναι η έμπρακτη στήριξη του κράτους. “Επί της ουσίας, υπεγράφη ένα καταστατικό όπως αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα και είχε 20ετή διάρκεια. Αυτός ήταν ο λόγος που προχωρήσαμε στην ανανέωση του καταστατικού για να μπορεί να λειτουργεί η Στέγη. Έχουμε τους ίδιους σκοπούς και τους ίδιους στόχους”. Κατέληξε δε, υπογραμμίζοντας πως, “Για το μέλλον της Στέγης θα ήθελα να υπάρξει ευαισθητοποίηση εκ μέρους της πολιτείας και του κράτους ώστε να αποκτήσουμε ένα κτίριο να στεγαστούμε. Πρέπει σε κάθε βαθμό, το κράτος να στρέψει με ευλάβεια το βλέμμα του σε τέτοιες δομές ώστε τους παραβάτες ανηλίκους να μην τους κλείνει φυλακή, αλλά να τους στηρίζει και να τους προωθεί για το καλό της κοινωνίας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το “SYRATHLON 2019” «παρουσιάζει» τη Στέγη ανήλικων και εφήβων Σύρου
7 Ιουν. 2019 - 16:48 - Γεύμα αγάπης του Ομίλου Ineer Wheel Σύρου στη Στέγη Ανηλίκων
12 Απρ. 2018 - 18:59 - Η “συνταγή” της φιλίας σε ένα πακέτο για τη “Στέγη”
28 Μαΐου. 2016 - 22:55 - "Δεν πεινάμε, αλλά ασφυκτιούμε"
19 Φεβ. 2014 - 6:10 - "Τίποτα δεν πάει χαμένο"
17 Σεπ. 2013 - 6:00