Προσπάθεια αποτροπής της θαλάσσιας ρύπανσης
- Δευτέρα, 2 Ιουλίου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 2 Ιουλ. 2018 - 19:00
Ενέργειες αποτροπής της θαλάσσιας ρύπανσης στη θέση “Καρνάγιο” αναπτύσσονται καθ΄ όλη τη διάρκεια των τριών τελευταίων 24ωρων, προκειμένου να περιοριστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό οι συνέπειες από τη μεταφορά τμημάτων της αμμοβολής του Νεωρίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, μετά από την υποχώρηση μέρους τοιχίου του ναυπηγείου.
Οι έντονες καιρικές συνθήκες της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οδήγησαν τμήμα της υποδομής του Νεωρίου να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα κάποια υπολείμματα της αμμοβολής που παραμένουν επί πολλά έτη στοιβαγμένα σε ανοικτό χώρο του ναυπηγείου, να “παρασυρθούν” στη θάλασσα.
Το ανησυχητικό γεγονός που συνέβη αργά το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, σήμανε “συναγερμό” σε κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, προκειμένου να αποτραπεί η θαλάσσια ρύπανση στη θέση “Καρνάγιο” και να περιοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η μεταφορά κι άλλων τμημάτων της αμμοβολής στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθώς και τις δηλώσεις αρμοδίων από τη Λιμενική Αρχή, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου, άμεσα τοποθετήθηκαν πλωτά αντιρρυπαντικά πλέγματα, ενώ μηχάνημα έργου μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου για τη μεταφορά της αμμοβολής σε τμήμα ασφαλέστερο εντός των χώρων του Νεωρίου.
Πρέπει εξ αρχής να διευκρινισθεί πως η μεταφορά αμμοβολής στη θάλασσα προκλήθηκε από την υποχώρηση τμήματος τοιχίου το οποίο ήταν κατασκευασμένο από τσιμεντόλιθους.
Από την πλευρά των κκ. Βαμβακούση, Κοσμά και Χατζαντώνη οι οποίοι κλήθηκαν να μιλήσουν στην “Κοινή Γνώμη”, τονίσθηκε ιδιαιτέρως ο άμεσος χαρακτήρας των κινήσεων που ακολούθησαν της υποχώρησης του τοιχίου, με τον πρόεδρο κυρίως του Εργοστασιακού Σωματείου να παρουσιάζεται καθησυχαστικός.
Λιμενάρχης Σύρου: Δόθηκε εντολή να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα
Σχετικά με το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε στον χώρο του ναυπηγείου και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της θέσης “Καρνάγιο” μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης γνωστοποίησε πως από την πλευρά της, η Λιμενική Αρχή ενήργησε χωρίς καθυστέρηση – ως όφειλε – υποδεικνύοντας στην πλευρά του Νεωρίου πως έχει υποχρέωση να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.
“Υπέπεσε στην αντίληψή μας το γεγονός, μετά τη ζημιά. Έπεσε ένα τοιχίο” σχολίασε στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Βαμβακούσης, ερωτηθείς για τις ενέργειές του όσον αφορά στο θέμα των προσπαθειών αποτροπής – από πάσα αρμόδια πλευρά – της θαλάσσιας ρύπανσης.
“Δόθηκε εντολή στο ναυπηγείο κι έχουν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κάτι δυσάρεστο” πρόσθεσε εν συνεχεία, εξηγώντας πως σε πρακτικό επίπεδο, το Νεώριο, δηλαδή, η σημερινή διοίκηση και οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην τοποθέτηση αντιρρυπαντικού πλωτού φράγματος, ενώ μερίμνησαν και για την άμεση απομάκρυνση των μεγάλων ποσοτήτων αμμοβολής από το σημείο που υποχώρησε.
“Ήδη έχει απομακρυνθεί από εγγύς του χώρου του τοιχίου η αμμοβολή κι έχει τοποθετηθεί και φράγμα πλωτό, προκειμένου να λειτουργήσει προληπτικά” δήλωσε κατηγορηματικά ο Λιμενάρχης Σύρου, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Το Λιμεναρχείο έδωσε εντολή να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς αποτροπή μεταφοράς αμμοβολής στη θάλασσα”.
Στην ερώτηση αν λήφθηκαν όλα τα μέτρα και αν το Λιμεναρχείο έχει γνώση των ενεργειών και στο μέτρο που έχει ευθύνη άσκησε έλεγχο για την περιβαλλοντική προστασία, ο κ. Βαμβακούσης απάντησε καταφατικά.
“Βεβαίως. Έχουν ληφθεί (σσ. τα μέτρα)” ανέφερε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως, “Και το μηχάνημα που λειτούργησε έχει απομακρύνει από εγγύς του χώρου του τοιχίου την αμμοβολή και φράγμα τοποθετήθηκε”. Υπογράμμισε δε πως, “Έχει απομακρυνθεί η αμμοβολή από τον χώρο εκεί τον παραπλήσιο της θάλασσας” και σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Είναι υπό έλεγχο η κατάσταση”.
Αρμοδιότητα ελέγχων και το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΝΑι
Αναφορικά με το αν έχει προκληθεί ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή ή όχι και κυρίως σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη των ελέγχων για πιθανή ή μη, επιβολή περιβαλλοντικών προστίμων, ο κ. Βαμβακούσης υπήρξε σαφής, επισημαίνοντας πως αρμόδια πλευρά είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Εμείς θα το διερευνήσουμε για να δούμε αν τυχόν υπάρχουν καταρχήν στοιχεία διάπραξης κάποιου αδικήματος”, ωστόσο, όπως εκτίμησε, “προφανώς έγινε λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και με τις βροχοπτώσεις τις έντονες υποχώρησε το τοιχίο”. Υποστήριξε μάλιστα πως, “Δεν φαίνεται να είναι κάτι που έγινε από λανθασμένη ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο”, αλλά εξαιτίας της αντοχής(;) του συγκεκριμένου τοιχίου.
“Λόγω της μεγάλης ηλικίας όλων των εκεί υποδομών, έτυχε να υποχωρήσει το συγκεκριμένο κομμάτι” δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως, σχετικά με έλεγχο ή επιβολή προστίμων για περιβαλλοντική ρύπανση, έχει αρμοδιότητα η ΠΝΑι.
“Εμάς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι κατά την εκτέλεση των εργασιών να διατηρείται η καθαρότητα της θάλασσας. Τα υπόλοιπα, ατμόσφαιρα κλπ, γιατί κάποιοι ενοχλούνται από τη “σκόνη” είναι θέμα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος” δήλωσε κατηγορηματικά.
Πρόεδρος Εργοστασιακού Σωματείου Νεωρίου: Απομάκρυνση αμμοβολής και τοποθέτηση ειδικού πλέγματος στη θάλασσα
Τον άμεσο χαρακτήρα των ενεργειών που ακολούθησαν της πτώσης και κατάρρευσης του τοιχίου στο Νεώριο, τόνισε ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, Αντώνης Χατζαντώνης.
“Αμέσως μόλις έγινε το γεγονός, ενεργοποιηθήκαμε όλοι. Ενημερώθηκα την ώρα που έγινε, περίπου στη 1 το βράδυ Παρασκευή (ξημερώματα Σαββάτου) και έγιναν όλες οι ενέργειες που πρέπει αμέσως. Στη 1 το βράδυ ήμασταν όλοι εκεί” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, πρόκειται για ένα περιστατικό που προκλήθηκε δυστυχώς εξαιτίας της ισχυρότατης βροχόπτωσης.
“Λόγω των καιρικών συνθηκών, με τις βροχές τις έντονες, υποχώρησε το τοιχίο που ήταν από τσιμεντόλιθους” πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως, “αμέσως ενεργοποιήθηκε ο “μηχανισμός” του Νεωρίου”. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, “Βάλαμε το προστατευτικό “δίκτυ” για τυχόν ρύπανση, η οποία δεν υπήρξε γιατί “τρέξαμε” για να βγάλουμε την αμμοβολή από τη θάλασσα και την άλλη μέρα (σσ. Σάββατο), αμέσως ήρθαν μηχανήματα να καθαρίσουν όλον τον χώρο”.
Επαναλαμβάνοντας μάλιστα αρκετές φορές στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα πως, “Έπρεπε να καθαριστεί όλος ο χώρος εκεί, να τοποθετηθεί το προστατευτικό φράγμα για να μη “φύγει” αμμοβολή στη θάλασσα”, αλλά και πως, “Εμείς φροντίσαμε να μη φύγει γιατί αν δεν ήμασταν εμείς, ίσως και να είχαμε θέμα”, τόνισε επιπλέον πως, δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για την αποκατάσταση του τοίχου.
“Θα ξανακτιστεί το τοιχίο και ποτέ ξανά να μην “ακουμπήσει” αμμοβολή εκεί πάνω” υποστήριξε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, ένα μεγάλο μέρος της αμμοβολής που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο, πλέον μεταφέρθηκε σε διαφορετικό μέρος, εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου. “Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει καθαριστεί όλος ο χώρος εκεί και ίσως αύριο (σσ. Δευτέρα), δεν ξέρω ακριβώς, δεν έχω τώρα πλήρη εικόνα, θα έρθει συνεργείο να χτίσει το τοιχίο. Για να αποκατασταθεί το τοιχίο. Ακόμη και μετά την αποκατάσταση όμως, δεν θα μπει ξανά αμμοβολή εκεί” σχολίασε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, ένα σημαντικό τμήμα της αμμοβολής, πλέον, “είναι σε ασφαλέστατο σημείο”.
“Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”
Εκτιμώντας ο ίδιος πως οι άμεσες κινήσεις απέτρεψαν τις όποιες αρνητικές συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από τη μεταφορά αμμοβολής στη θάλασσα, δήλωσε πως, “Τώρα είναι όλα μια χαρά”.
Θέλησε να υποστηρίξει δε, πως, από κοινού η νυν διοίκηση και οι εργαζόμενοι φρόντισαν για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης. “Υπάρχει και η νέα διοίκηση του ναυπηγείου, που αμέσως με ό,τι κόστος κι αν υπήρχε ενεργοποιήθηκε, όπως κι εμείς αμέσως. Μιλάω για την εταιρεία που έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη διαχείριση του ναυπηγείου μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών στο νέο επενδυτή. Ενεργοποιήθηκε άμεσα, σε συνεργασία και με το Εργοστασιακό Σωματείο που είμαστε όλοι μία γροθιά” δήλωσε ο Αντώνης Χατζαντώνης, σημειώνοντας πως, πλέον, η πλευρά των εργαζομένων αναμένει τη δρομολόγηση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για τη “νέα εποχή” του Νεωρίου και τη λειτουργία του από τον νέο επενδυτή, τον Πάνο Ξενοκώστα και την ONEX.
“Αναμένουμε τη μεταβίβαση. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα” σχολίασε λιτά ο κ. Χατζαντώνης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.
Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σύρου: Επαληθεύτηκαν δυστυχώς φόβοι για τα “βουνά” αμμοβολής
Με φόντο την ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τη χερσαία ζώνη του λιμένα Ερμούπολης, κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς.
Δεδομένης της πολυετούς συγκέντρωσης σημαντικών ποσοτήτων αμμοβολής στο συγκεκριμένο “ανοικτό” σημείο του Νεωρίου που “συνορεύει” με τη θαλάσσια περιοχή της θέσης “Καρνάγιο”, ο κ. Κόσμας δήλωσε τα παρακάτω: “Έγινε αυτό το περιστατικό μετά τη μεγάλη νεροποντή που είχαμε στη Σύρο τις προηγούμενες μέρες. Υποχώρησε ο τοίχος με αποτέλεσμα να πέσει ένα τμήμα της αμμοβολής στο βυθό της θάλασσας. Δυστυχώς ήταν κάποιοι φόβοι, οι οποίοι επαληθεύτηκαν αναφορικά με αυτά τα “βουνά” αμμοβολής που υπάρχουν εκεί”.
Ωστόσο, αναφορικά με τις κινήσεις που έγιναν για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης, υπήρξε σαφής: “Νομίζω πως λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στη θάλασσα έχουν τοποθετηθεί υλικά και φράγματα για να μην επιτρέψουν την αμμοβολή να προχωρήσει περισσότερο. Γνωρίζω επίσης πως μεταφέρουν σε στεγασμένο χώρο όλα αυτά τα υπολείμματα αμμοβολής που ήταν σε εκείνο το σημείο”. Εκτίμησε δε, πως, “Νομίζω να μην έχουμε τέτοιο θέμα ξανά”, προσθέτοντας πως, “Ήταν υποχρεωμένοι από το ναυπηγείο να λάβουν αυτά τα μέτρα. Έχουν κι εκείνοι σχέδιο αποβλήτων και περιβαλλοντικών όρων κλπ, οπότε έδρασαν άμεσα και οι ίδιοι, πάντα με την υπόδειξη και του Λιμεναρχείου. Ήταν άμεση η παρέμβασή του”.
Όσον αφορά στο θέμα του ελέγχου για ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, ο κ. Κοσμάς υπογράμμισε διευκρινιστικά πως, “αναφορικά με το θέμα, πρέπει να επιληφθεί το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες. Προσωπικά ήρθα σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο και είχαμε άμεση παρέμβαση ώστε να πέσουν αυτά τα πλωτά φράγματα για να μην έχουμε περαιτέρω “μόλυνση” του θαλάσσιου χώρου. Εμείς μέχρι εδώ. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του αρμόδιου Τμήματος της Περιφέρειας”.
“Κανείς δε θέλει να κλείσει το Νεώριο. Θέλουμε υγιή λειτουργία”
Σχετικά με τη ανάγκη απομάκρυνσης της αμμοβολής από τον χώρο του ναυπηγείου με σκοπό γενικότερα την περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση υγιών συνθηκών τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την τοπική κοινωνία και ειδικότερα την πόλη, ο κ. Κοσμάς υπήρξε συγκεκριμένος: “Δεν είναι μόνον προσωπική άποψή μου. Νομίζω πρέπει να είναι άποψη όλων των Συριανών, ότι πρέπει άμεσα να φύγουν όλα αυτά τα υπολείμματα της αμμοβολής. Πρέπει όλοι οι Συριανοί να το απαιτήσουμε αυτό και να είναι στόχος των Συριανών, της συριανής κοινωνίας να δουλεύει πλέον το Νεώριο με τους περιβαλλοντικούς όρους που δε θα δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο νησί μας”. Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του δε, διευκρίνισε πως, “Κανένας δεν θέλει να κλείσει το Νεώριο. Το αντίθετο. Να είναι πάντα “υγιές”, να δουλεύει ο κόσμος, αλλά πάντα με τους περιβαλλοντικούς όρους που θα επιτρέπουν μία διαβίωση και του Συριανού πολίτη”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η υπόθεση της αμμοβολής στο Δημοτικό Συμβούλιο
14 Φεβ. 2024 - 6:20 - Απόνερα... κακοκαιρίας
1 Οκτ. 2018 - 6:14 - Αποτρεπτικός παράγοντας προβολής
8 Οκτ. 2015 - 6:10 - Αντιπροσωπεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων στους απεργούς του Νεωρίου
16 Ιουν. 2015 - 11:33 - Απόλυση εργαζομένου από το ναυπηγείο του Νεωρίου
30 Οκτ. 2014 - 11:54