Παζάρι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

  • Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2019 - 09:57

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φτάνουμε στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσουμε το Παζάρι του Σχολείου μας με χειροποίητες κατασκευές των μικρών μας μαθητών/τριών. Ένας καθιερωμένος σχολικός θεσμός τον οποίο ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Σύρου περιμένει να πραγματοποιηθεί αφού κατά διαστήματα μας σταματούν στο δρόμο και μας ρωτούν, «πότε και πού θα είναι το επόμενό μας ραντεβού;». Πρωταγωνιστές για άλλη μία φορά οι μικροί μας μαθητές, με καθοδηγητές και συνοδοιπόρους τους εκπαιδευτικούς μας και συνεργούς απλούς πολίτες, καταστηματάρχες, εκπροσώπους του Δήμου, της εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, όλοι από κοινού και ο καθένας με τη συνεισφορά του, συνδράμουν για τη σημερινή, μεγάλη μέρα και για το λόγο αυτό τους οφείλουμε ένα τεράστιο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».
 Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης είναι ένα σχολείο το οποίο, ενώ πριν από λίγα χρόνια ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή του, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε γνωστό σε ολόκληρη τη συριανή κοινωνία, το αγκάλιασαν, το στήριξαν και κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μας βοηθήσουν να λειτουργούμε σε καλύτερο πλαίσιο, και η προσφορά αυτή ανταποδίδεται από την ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς. Έτσι το απρόσωπο Ειδικό Σχολείο μετατρέπεται σε Ειδικό ολονών Μας Σχολείο! Είναι το Σχολείο το οποίο διακρίνεται για την αγάπη, την επιμονή και την υπομονή ώστε να προσφέρονται στους μαθητές μας όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται ώστε αυτοί να μπορούν να στέκονται στα ποδαράκια τους και εκείνοι μια μέρα, όπως και υπόλοιποι συνομήλικοί τους να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της ζωής.   
Φτάνοντας στο τέλος και της φετινής σχολικής χρονιάς θα ήθελα να επισημάνω ότι τίποτα στο Σχολείο μας δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Ξεκινάμε μία ιδέα, μία προσπάθεια ή μία δράση με τους μαθητές και ποτέ δεν γνωρίζουμε μέχρι πού, πότε και εάν αυτή θα φτάσει στον τελικό της προορισμό και στην υλοποίησή της! Όμως οι μικροί μας μαθητές, μας βοηθούν κάθε χρόνο να βιώνουμε την μοναδική ομορφιά του «ταξιδιού» αυτού, χωρίς ποτέ να μας απασχολεί ο «τελικός προορισμός». Θα μπορούσε να συμβεί να μην καταφέρουμε για φέτος ή για κάποια άλλη σχολική χρονιά να πραγματοποιήσουμε το «Παζάρι». Είναι όμως μια προσπάθεια για την οποία εργαζόμαστε μικροί και μεγάλοι σε όλη τη διάρκεια του έτους, και τα οφέλη αυτού του «ταξιδιού» είναι για όλους μας θαυμάσια και μοναδικά.
Με τη διαδικασία αυτή, οι μαθητές μας μεταμορφώνονται αυτοί σε «σοφούς παιδαγωγούς», διδάσκοντάς μας τον θαυμαστό εκείνο τρόπο δια του οποίου οφείλουμε να βιώνουμε και εμείς οι εκπαιδευτικοί την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή. Κάθε προσπάθεια στο σχολείο μας οφείλει να χαρακτηρίζεται από προσωπική θυσία, απομάκρυνση από το «εγώ» μας και καλλιέργεια της ομαδικής συνεργατικότητας, γιατί τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο.
Σε αυτό το σημείο αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο σχολείο μας. Κανένας μας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει εάν δεν έκρυβε μέσα του έναν θησαυρό, μία έμπνευση και ένα όραμα για κάτι διαφορετικό για κάτι όμορφο, για κάτι τέλειο. Οι δάσκαλοι και οι ειδικότητες που εργάζονται στο σχολείο μας είναι οι αφανείς ήρωες, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Νέοι άνθρωποι με σπουδαία ιδανικά και στόχους παλεύουν καθημερινά στοχεύοντας τις περισσότερες φορές για κάτι το ακατόρθωτο. Από τη θέση που κατέχω λοιπόν τους ευχαριστώ έναν – έναν  και τους εύχομαι να συνεχίσουν να βαδίζουν στην ίδια φιλοσοφία. Η αποζημίωση θα έρθει με το πέρασμα των ετών γεμίζοντας και ομορφαίνοντας τις ψυχές τους με αναμνήσεις, εικόνες και εμπειρίες κάνοντας όλους τους γύρω τους να απορούν και να θαυμάζουν. 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!!   
Η Διευθύντρια
 του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης 
Μαρία Νευροκοπλή